Τελευταία Νέα
Πολιτική

Michel (πρωθ. Βελγίου): Όποια χώρα της ΕΕ δεν συμβάλλει στο προσφυγικό, να υποστεί κυρώσεις

Michel (πρωθ. Βελγίου): Όποια χώρα της ΕΕ δεν συμβάλλει στο προσφυγικό, να υποστεί κυρώσεις
Θα βρεθούν λύσεις δια μέσου συνεργασίας - Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια
Οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υποδεχόμενες πρόσφυγες στο έδαφός τους θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις, υπό την μορφή της περικοπής των κονδυλίων που λαμβάνουν, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα De Standaard ο πρωθυπουργός της χώρας Charles Michel.
«Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν θελήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες» τονίζει.
«Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.
Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου.
Στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια ακόμη σύνοδος κορυφής.
Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί η απάντηση που απαιτείται από τις περιστάσεις.
Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά..
Όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνει, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να είναι αφελείς και εφόσον είναι έτοιμες να διαθέσουν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, τότε κι αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος.
Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια αποτυχία.
Το νομοσχέδιο περί παροχής πρόσβασης των Σύρων προσφύγων στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο (τουρκικό) Κοινοβούλιο.
Οι Τούρκοι καταβάλλουν προσπάθειες στον αγώνα εναντίον των δουλεμπόρων και ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους.
Και δεν έχουμε ακόμα καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. ευρώ», αναφέρει ο Charles Michel.
Σχετικά με την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Charles Michel δηλώνει ότι επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί την στήριξη των άλλων χωρών και της Επιτροπής για λόγους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας αλλά ίσως είχαν να κάνουν και με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.
«Τώρα όμως, συνεχίζει, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της και ολοένα και περισσότερο ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια.
Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι ένα νέο στοιχείο που σίγουρα θα παράγει αποτελέσματα.
Και τα 4 από τα 5 hotspots είναι πλέον λειτουργικά, γεγονός που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά στο θέμα της κατανομής των προσφύγων».
Σε ερώτηση πως σχολιάζει τις απειλές της Αθήνας ότι θα μπλοκάρει κάθε απόφαση σε επίπεδο ΕΕ αν κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ και χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ο Βέλγος πρωθυπουργός απαντά:
«Κάτι τέτοιο δεν μου προξενεί δέος.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και χρειάζεται την βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία της.
Όλοι πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια στις βαρυσήμαντες δηλώσεις που γίνονται ενώπιον του Κοινοβουλίου προκειμένου να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το λέω ακόμα μια φορά:
Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις.
Συνειδητοποιώ όμως ότι η απογοήτευση και η ανυπομονησία της κοινής γνώμης είναι μεγάλη.
Χάσαμε συνολικά 3 μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα προκειμένου να καταστήσουμε λειτουργικά τα hotspots.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Για τον λόγο αυτό μερικές χώρες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μονομερείς αποφάσεις.
Είμαι αρκετά ορθολογιστής για να γνωρίζω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο υπό τον όρο όμως ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες».
Ο Charles Michel παραχώρησε συνέντευξη για τα ίδια φλέγοντα ζητήματα και στη γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», όπου μιλά για την ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη μεταναστευτική κρίση και απορρίπτει κάθε κριτική που του ασκείται όσον αφορά την απόφασή του για περαιτέρω ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, μετά την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να διαλύσει τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό καταυλισμό στη χώρα, γνωστό και ως «Ζούγκλα του Καλαί».
«Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο καζάνι αυτό που κάνουμε εμείς και αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα [τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλαί] με το μεγάλο διακύβευμα που αφορά την προστασία της Σένγκεν.
Αναλαμβάνω τις ευρωπαϊκές μου δεσμεύσεις, αλλά δεν είμαι αφελής ώστε να μείνω με τα χέρια σταυρωμένα και να ξυπνήσουμε σε τρεις μήνες με ένα στρατόπεδο τριών χιλιάδων ατόμων σε δραματική κατάσταση» δηλώνει.
Κληθείς να σχολιάσει αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι «αφήνουμε την Ελλάδα να γίνει ένα καζάνι που βράζει από μετανάστες ενώ στο Βέλγιο λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μη μας χαλάσουν οι μετανάστες τις διακοπές μας», ο Charles Michel απαντά ως εξής:
«Ως πρωθυπουργός, δεν προτίθεμαι να αφήσω να δημιουργηθούν ζώνες ανομίας, με διακινητές, βία και προβλήματα υγιεινής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης