Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μίνιμουμ συμβιβασμός στο μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εν μέσω διαφωνιών και αστερίσκων

Μίνιμουμ συμβιβασμός στο μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εν μέσω διαφωνιών και αστερίσκων
Συμφωνία μετ' εμποδίων
(upd14) Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από έντονες διαφωνίες, αστερίσκους και αποχωρήσεις.
Ειδικότερα, διαφωνίες και αστερίσκοι μπλόκαραν την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, και την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος.
Αναλυτικότερα, μετά την αποχώρηση του Δ. Κουτσούμπα, αλλά και την πρόθεση του Β. Λεβέντη, να μην προσυπογράψει το ανακοινωθέν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά έβαλαν εμπόδια τη διαδικασία, ο μεν διαφωνώντας και η δε ζητώντας... αστερίσκους.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων, με αποτέλεσμα να γραφεί αυτό δεύτερη φορά.
Στη συνέχεια, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπλόκαρε το δεύτερο κείμενο, εκτιμώντας ότι αυτά που περιγράφονται στο ανακοινωθέν δεν μπορούν παρά να υλοποιηθούν από μια ισχυρή κυβέρνηση, θέτοντας, ουσιαστικά, ζήτημα οικουμενικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έθεσε θέμα οικουμενικής κυβέρνησης.
Τελικά, ωστόσο, επιτεύχθηκε ένας «μίνιμουμ συμβιβασμός» και λευκός καπνός φάνηκε πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από 8 ώρες.

Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για το κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Την ικανοποίησή της εκφράζει η κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι θετικό πως εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης 6 πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα., ενώ στόχος είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ειδικότερα, στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται τα εξής:
Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.
Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο περιλαμβάνονται τα σημεία συμφωνίας, σε ένα μίνιμουμ δηλαδή συναίνεσης, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν και πολλές διαφωνίες και επιφυλάξεις, οι πέντε εκ των επτά πολιτικών αρχηγών που προσήλθαν στο προεδρικό μέγαρο μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Το κοινό ανακοινωθέν δεν υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προβάλλοντας κυρίως την θέση του ότι ο τόπος χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση και ότι έπρεπε να συζητηθούν και άλλα θέματα καθώς και ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το Προεδρικό Μέγαρο διατυπώνοντας συνολική διαφωνία με την πολιτική και τον τρόπο χειρισμού της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων.
Το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Π. Καμμένος έχει ως εξής:
«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.
Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.
II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.
Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.
Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.
Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κύκλοι Μαξίμου: Ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα πάει στην Τουρκία για συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών

Τη δική τους εκδοχή για παραλειπόμενα από την πολύωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών δίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές μιλώντας στους πολιτικούς αρχηγούς ότι λειτουργούν ήδη κλειστά κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εκ νέου για την στάση της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου όσον αφορά στο μήνυμα που μπορεί αυτή να έδωσε προς πρόσφυγες και μετανάστες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ν' απάντησε ότι με το ίδιο επιχείρημα και σκεπτικό σήμερα η ακροδεξιά της Γερμανίας ασκεί κριτική στην καγκελάριο Merkel ότι δήθεν με τη στάση της ενθάρρυνε τους πρόσφυγες να πηγαίνουν στη Γερμανία
Ως προς τη διαφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι αφορούσε στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για σχεδιασμό και πραγματοποίηση μιας καμπάνιας αποτροπής των προσφύγων από το να έρχονται στην Ελλάδα, πρόταση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ίδιο ακριβώς πράττουν και οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Visegrad, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η ευρωπαϊκή γραμμή.

Μητσοτάκης (ΝΔ): Επιτεύχθηκε το ελάχιστο για μια εθνική στρατηγική, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου

«Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς στο προσφυγικό», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την 8ωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως επιτεύχθηκε ένα ελάχιστο για μια εθνική στρατηγική, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Πάντως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, επισημαίνοντας: «Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί την κατάσταση», αν και σχολίασε πως «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό».

Γεννηματά (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Δε δίνουμε λευκή επιταγή - Βλέπουμε ότι το προσφυγικό ζήτημα αποκτά δραματικές διαστάσεις

«Δε δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα αποκτά δραματικές διαστάσεις για την χώρα μας.
«Ζητούμε την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας όσο διαρκέσουν οι προσφυγικές ροές», είπε χαρακτηριστικά η κα. Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει μεγάλες ευθύνες.
Ωστόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση για χάσιμο πολύτιμου χρόνου ενώ επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση.

Θεοδωράκης (Το Ποτάμι): Επιτεύχθηκε ένας μίνιμουμ συμβιβασμός για να υπάρξει εθνική γραμμή

Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια εθνική γραμμή στο προσφυγικό, δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο με το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Τόνισε ότι η εθνική αυτή γραμμή στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στην επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους ή στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, καθώς και να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα και στα ελληνικά νησιά.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η πίεση της πραγματικότητας έφερε μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις και επιβεβαίωσε ότι έκανε πρόταση για υπερυπουργό μετανάστευσης κοινής αποδοχής, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.
Σημείωσε ότι με το κοινό ανακοινωθέν, που βασίστηκε στα σημεία συμφωνίας καθώς υπάρχουν από όλους επιφυλάξεις, η Ελλάδα δίνει σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει τους μετανάστες ολόκληρου του κόσμου.
Εκτίμησε ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική θα έχουν συνέπειες και η ΕΕ καλείται ν' αποφασίσει ποιές είναι αυτές.
Και συμπλήρωσε ότι δεν είναι επιλογή της χώρας αυτή τη στιγμή να ασκηθεί βέτο, δεν έχει λάβει τέτοια έγκριση από τους αρχηγούς ο κ. Τσίπρας, και προσέθεσε ότι είναι ξεχωριστά πράγματα η οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση, δεν υπογράφουν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων για δικούς τους λόγους

Συντάχθηκε η κοινή ανακοίνωση, τόνισε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες για γενικότερα οικονομικά θέματα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Το ανακοινωθέν δεν προσυπρογράφει ο πρόεδρος της 'Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση, δεν υπογράφουν όμως ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων για δικούς τους λόγους», είπε ο κ. Καμμένος.
Σημείωσε δε ότι θα ζητηθεί να μετατραπεί η Frontex σε ευρωπαϊκή Λιμενική Δύναμη.
Επιπλέον ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως υπήρξε διαφωνία με την κα. Γεννηματά καθώς ήθελε να μπουν στο ανακοινωθέν οι προτάσεις της για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Φιάσκο η συζήτηση - Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σκηνικό

«Φιάσκο» χαρακτήρισε τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για «πολιτικό σκηνικό κατώτερο των περιστάσεων», ενώ κατέστησε σαφές πως ο ίδιος δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση.
«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε ευρύτερη συζήτηση για οικονομικά θέματα και για τη δημιουργία ευρύτερης κυβέρνησης 230 βουλευτών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η πρόταση απορρίφθηκε.
«Απαράδεκτο αυτό που έγινε στη Σύσκεψη», υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Λεβέντης.

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Η αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, ήταν η πρώτη δήλωση του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα έξω από το Μαξίμου, μετά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «με τις συμφωνίες της Ε.Ε. για το θέμα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εγκλωβίζεται μέσα στη χώρα».
Στις δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι «το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα παζάρια της κυβέρνησης με την Ε.Ε. στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής».
Συνεχίζοντας, ο γ.γ. του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της από τη συμφωνία για ανάπτυξη δύναμης του ΝΑΤΟ.
«Σε αρκετά σημεία, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με την κυβέρνηση, το ΚΚΕ όχι γιατί δεν αντιμετωπίζονται αιτίες.
Το ΚΚΕ αποχωρεί γιατί δεν συμφωνεί με το κείμενο που απεργάζονται ως κοινό ανακοινωθέν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί», ήταν η τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα, σχετικά με την αποχώρησή του από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ούτε για το ρόλο της δύναμης του ΝΑΤΟ ούτε για τη συμφωνία με Τουρκία.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανοίγει το δρόμο για "γκριζάρισμα" στο Αιγαίο, θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία.
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την υπογραφή της από τη συμφωνία για ανάπτυξη δύναμης του ΝΑΤΟ.
Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο οδηγεί σε συνδιαχείριση, ικανοποιεί τους στόχους της τουρκικής πολιτικής, εμπλέκει τη χώρα.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε: 

Η σύσκεψη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για μια ενιαία και κοινή γραμμή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου.  
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης απείλησε να αποχωρήσει από το συμβούλιο, ζητώντας να τεθεί θέμα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επεσήμανε την ανάγκη να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική αλλά και η οικονομική κρίση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατέθεσε την πρότασή του για έναν υπερυπουργό ο οποίος θα αναλάβει το προσφυγικό ζήτημα εντός και εκτός συνόρων, πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε η κυβέρνηση. 
Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος και συνεννόηση και ότι σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν μεν ότι είναι πρόθυμες και έτοιμες να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά παράλληλα δεν χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν τους λανθασμένους χειρισμούς της επί του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός προσείλθε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που διατύπωσε τόσο κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk όσο και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας διαμηνύει πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, ότι η χώρα αυξάνει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν πρόκειται ούτε να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε να αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση περισσότερους από όσους προβλέπουν οι συμφωνίες.
Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και αναλογικά στα κράτη –μέλη της ΕΕ και όσοι δεν συναινούν στις ευρωπαϊκές συνθήκες και αρχές να υποστούν τις συνέπειες, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι χρειάζεται επιτάχυνση όλων των διαδικασιών χορήγησης οικονομικής βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων διαφωνούν με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρέπει να συνδεθεί το προσφυγικό με την αξιολόγηση.
Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει ανοιχτά την άποψη πως δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα

«Είστε διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου», φέρεται να είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που γίνεται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. 
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Την τοποθέτηση υπερυπουργού Μετανάστευσης ζήτησε ο Θεοδώρακης, πρόταση που απέρριψε το Μαξίμου

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ζητάει την τοποθέτηση υπερυπουργού Μετανάστευσης, κοινής αποδοχής, πρόταση που απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή τοποθέτηση των αρχηγών την οποία θα προσυπογράφουν αλλά απλή ανακοίνωση της προεδρίας, όπως και την προηγούμενη φορά.

«Όχι» Τσίπρα στην πρόταση Μητσοτάκη για κλειστά κέντρα μεταναστών

Την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλέξηγς Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης.
Ο Α. Τσίπρας πρόσθεσε πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Τι περιείχε ο φάκελος που έδωσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς

Στις 12.05 και δύο μόλις λεπτά πριν μπει στην αίθουσα ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων δόθηκε ένας καφέ φάκελος με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην προσφυγική κρίση.  
Στο φάκελο υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές,  τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και κοστολόγηση των έως σήμερα δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον καφέ φάκελο υπήρχε χάρτης στον οποίο αποτυπώνονταν οι διαδρομές των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά, αλλά και ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων του Λιμενικού της Αστυνομίας του Στρατού αλλά και της ευρωπαϊκής δύναμης της Frontex.
Ακόμα υπήρχαν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή της κρίσης και τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης περιλαμβάνονταν πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
Τα στοιχεία ήταν εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπήρχαν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.   
Τα στοιχεία του φακέλου είχαν συνταχθεί από τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Bασικός κορμός των ελληνικών θέσεων για το προσφυγικό που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο
Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.
Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Ο βασικός κορμός των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπως τις ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες βασίζονται στους εξής άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών.
Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες"
2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.
Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
3) Οικονομική βοήθεια
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
Αμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Δέκα προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ για την προσφυγική κρίση
Τις δέκα προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος κατέθεσε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι προτάσεις προβλέπουν:
1. Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.
Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.
2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.
Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.
Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.
Η δημιουργία ασφαλούς οδού για επαρκή αριθμό προσφύγων, θα σταματήσει τα ταξίδια του θανάτου προς τη χώρα μας.
Η Ε.Ε. πρέπει να συστήσει ad hoc μηχανισμό παρακολούθησης -με την συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- για τον διαρκή έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.
4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II
Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.
Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.
5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα.Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.
Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις.·Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.
Η υπέρβαση αυτού του ποσοστού δημιουργεί προβλήματα και για την υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και στην κοινωνική συνοχή.Η φιλοξενία των προσφύγων που υπερβαίνουν τον αριθμό νοείται μόνο ως απολύτως προσωρινή με σκοπό την γρήγορη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τα ποσοστά που τους αναλογούν.·
Διασπορά των προσφύγων σε συνεννόηση με ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.
Μέτρα υποστήριξης για τις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες.
· Συντονισμός με κράτη του Βαλκανικού διαδρόμου και έλεγχοι των ροών.
· Διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες.
Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.
Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.
Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης
Η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο βάρος ως χώρα πρώτης εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.
Θα πρέπει να αξιοποιήσει τα άρθρα των Συνθηκών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της χώρας, για την Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση των προσφύγων, αλλά και τις τοπικές οικονομικές συνέπειες λόγω της εισόδου μεγάλων αριθμών προσφύγων.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να διατεθεί με ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
Ειδικότερα απαιτούνται μέτρα στήριξης και για όσες περιοχές αποδειχθούν ότι δέχονται ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ από τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.
7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.
· Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο εγκλωβισμός προσφύγων σε μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα τους.
Μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης η ΕΕ οφείλει να επιμερίσει τους πρόσφυγες συνυπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατών - μελών να υπερβούν το ποσοστό που τους αναλογεί και μοιράζοντας το υπόλοιπο υποχρεωτικά στα λοιπά κράτη μέλη.
Σε χώρες-μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων.
· Αύξηση του αριθμού των προσφύγων που περνούν από τα σύνορα της ΠΓΔΜ και υποδομές προσωρινής φιλοξενίας στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου.
· Κοινές δράσεις φύλαξης των συνόρων στον Βαλκανικό Διάδρομο με συμμετοχή της χώρας μας και συμβολή της Frontex.
· 'Αμεση υλοποίηση Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για επιστροφές μεταναστών.
8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΒΩΤΟΣ
Σχέδιο σωτηρίας παιδιών προσφύγων «Κιβωτός». Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την ΕΕ για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία των παιδιών των προσφύγων. Την καλούμε να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (που έχει κατατεθεί στην προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στη Μάλτα) για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κιβωτός» που προβλέπει την επανεγκατάσταση οικογενειών προσφύγων και ευάλωτων ατόμων με προσφυγικό προφίλ σε ευρωπαϊκές πόλεις απευθείας από την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόταση των πλωτών hot spot.
9. Αντιμετώπιση Μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας.
Συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για περιφερειακές συναντήσεις με στόχο την εξειδίκευση-εκτέλεση των αποφάσεων της Ε.Ε.
Για την περίπτωση μονομερών κινήσεών τους σε βάρος μας (π.χ. κλείσιμο συνόρων) που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της (όπως και των προσφύγων).10. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες μέλη διαφωνούν.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά θετική!

Με επιφυλάξεις η ΝΔ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» λέει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη προδιαθέτοντας για τη στάση του προέδρου της ΝΔ σε ότι αφορά το αν θα αποδεχτεί και υπό ποιους όρους ένα κοινό ανακοινωθέν από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει στις γενικές του γραμμές προδιαγραφεί από τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες, ενώ τις λεπτομέρειες των χειρισμών που θα κάνει στο προεδρικό μέγαρο τις εξέτασε χθες σε συνεδρίαση με τους στενούς του συνεργάτες.
Ήδη από χτες ο Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε το στίγμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα και ενώπιον των άλλων πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι η ΝΔ προσέρχεται στο σύσκεψη αυτή με «πολλές επιφυλάξεις».
O Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει τις έξι προτάσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει.
Οι προτάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, τη δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους, την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα καθώς και την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Υπερυπουργό για το μεταναστευτικό ζητά Το Ποτάμι, κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θέλει το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει ότι θα συμμετάσχει στο σημερινό Συμβούλιο με στόχο να υπάρξει μια εθνική γραμμή για την προσφυγική κρίση ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης έχει αφήσει αιχμές κατά της στάσης του πρωθυπουργού.
«Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας.
Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά.
Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα» έχει δηλώσει ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος αναμένεται και να ζητήσει τον ορισμό ενός υπερυπουργού για το προσφυγικό που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.
Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, ο κ.Θεοδωράκης θα προτείνει και συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση αυτή.
Συγκεκριμένα, Το Ποτάμι προτείνει μεταξύ άλλων τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων, τον άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής, την άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων και την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς, επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα.Γεννηματά θα επισημάνει ότι έχει έρθει η ώρα προκειμένου όλες οι δυνάμεις του τόπου να δεχθούν μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 4 Μαρτίου 09:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης