Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις αποκαλύψεις των Panama Papers για τις offshore εμπλέκεται ο Στ. Παπασταύρου - Τι απαντά

Στις αποκαλύψεις των Panama Papers για τις offshore εμπλέκεται ο Στ. Παπασταύρου - Τι απαντά
Ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τις εταιρίες, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε στάση
Στις αποκαλύψεις των Panama Papers για το δίκτυο των offshore μέσω του οποίοι πολιτικοί και διάσημοι έκρυβαν τις περιουσίες τους, εμπλέκεται και ο Σταύρος Παπασταύρου, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το όνομά του εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.
Ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014.
Το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.
Ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τις εταιρίες.
Ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε στάση.
Ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι το έκανε για λογαριασμό δύο οικογενειακών φίλων και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση.
Επίσης υποστήριξε ότι δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησία, άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει τη συμμετοχή του στα δ.σ.
Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Δείτε ΕΔΩ την αναφορά στον κ. Παπασταύρου 

Χιλιάδες πολιτικοί είχαν εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους

Φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων, ρίχνει νέα έρευνα από 107 μέσα ενημέρωσης σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.
Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.
Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Kινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο...
Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

(Πρώτη Ενημέρωση: 10:51, Δευτέρα 4 Απριλίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης