Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Η ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα ανοίξει τη συζήτηση για επιστροφή στις αγορές

Δραγασάκης: Η ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα ανοίξει τη συζήτηση για επιστροφή στις αγορές
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνίαείπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος εκτίμησε πως ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.
Σε ομιλία του σε συνέδριο του ΣΕΒ και αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν «πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».
«Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 9-11 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ (6,2 δισ.) και την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, «πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προοπτική εξόδου από την κρίση».
«Συχνά επιλέγοντας το μείγμα πολιτικής, καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ ενός μεγαλύτερου και ενός μικρότερου "κακού", και όχι το βέλτιστο» είπε ο κ.Δραγασάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ζητούμενο σήμερα είναι «να συμφωνήσουμε και από κοινού να επιχειρήσουμε την άρση των όρων της εποπτείας».
«Η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση, κατά την οποία προτεραιότητες θα είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι έτοιμα προς κατάθεση νομοσχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της χαμηλής εισπραξιμότητας ΦΠΑ ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή μια «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης».  
«Έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστούν οι άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, καθώς στη νέα φάση προκύπτουν νέες προκλήσεις και νέες διαχωριστικές γραμμές» ισχυρίστηκε ο κ.Δραγασάκης, αναφέροντας πως είναι άκαιρο και άκυρο το «μεταρρυθμιστές VS μη μεταρρυθμιστών», αλλά ζητούμενο είναι το ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουμε, για ποιο λόγο και υπέρ ποιων.
«Σήμερα δεν έχει νόημα το δίπολο «ευρωπαϊστές VS αντιευρωπαϊστών», αλλά το ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς βλέπουμε την Ελλάδα σε αυτή» τόνισε ο κ.Δραγασάκης.
«Τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα, είναι προβλήματα πολέμου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε καιρούς ειρήνης, ωστόσο για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ανοίγει παράθυρο ελπίδας που μπορεί να μας επιτρέψει να βάλουμε οριστικό τέλος στο φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας» τόνισε ο κ.Δραγασάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης