Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί - Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Γ. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί - Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο Αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιοι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια να λένε ότι «θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και την ίδια στιγμή να προωθούν συμφωνίες ερήμην των λαών»
«Πολυδιάστατη κρίση» και όχι «ένα μεμονωμένο γεγονός» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μετά το Brexit «όλοι αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί».
Ο Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιοι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια να λένε ότι «θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και την ίδια στιγμή να προωθούν τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις ερήμην των λαών, να ανέχονται φορολογικούς παραδείσους και να υποθάλπουν το κοινωνικό ντάμπινγκ και το φορολογικό ανταγωνισμό, να αρνούνται το μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους και την από κοινού ώθηση της ανάπτυξης».
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν στάθηκε στις διαπιστώσεις για το πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα του Brexit και τόνισε με έμφασή πως «η Αριστερά δε θα κερδίσει αν παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβικά και Αμυντικά».
«Πρέπει να βγούμε μπροστά με τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, μπροστά και τολμηρά, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν πρώτα οι συσχετισμοί, για να δράσουμε, αφού μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «όπως τολμήσαμε στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να τολμήσουμε και στην Ευρώπη, δρώντας ως μία δύναμη ανασύνθεσης και υπέρβασης των παλιών διαχωριστικών γραμμών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα κοινής δράσης με κινήματα και συνδικάτα, με δυνάμεις της Οικολογίας και του Σοσιαλιστικού χώρου, όσες δυνάμεις είναι έτοιμες να δεσμευτούν στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ευρωλιτότητας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Οι τρεις προτεραιότητες για τη νέα περίοδο και την έξοδο από την κρίση και την εποπτεία.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ομιλία του ανέπτυξε και τις προκλήσεις τις νέας περιόδους μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε την έξοδο από την κρίση σε ένα μεσοπρόθεσμο βάθος καθώς έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας με τους Δανειστές, έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως και το 2018».
Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγω για είσοδο της χώρας σε μια «νέα περίοδο» και ανέπτυξε τις τρεις βασικές προτεραιότητες που θα επισπεύσουν για την έξοδο από το πολυετές καθεστώς επιτήρησης.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας πως «ακόμη πιο σημαντικό είναι η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων».
«Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να περιμένει.
Πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης του προβλήματος με μέτρα μεσοπρόθεσμου ορίζοντα και αυτό κάνουμε», είπε.
Δεύτερη προτεραιότητα και ταυτόχρονα πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης είναι «η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η στήριξη, ο επανασχεδιασμός και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».
Μάλιστα, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ορισμένοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, λένε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε ανάπτυξη και μετά διανομή, πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο και μετά να δούμε το κοινωνικό κράτος, δηλαδή, οι φτωχοί και οι ανήμποροι να μείνουν στο «περίμενε»» για να συμπληρώσει πως «το ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι διπλό, το πρώτο είναι ότι τα δόγματα αυτά αμφισβητούνται πλέον δυνατά και από εκείνους που τα εισηγήθηκαν, από τους κόλπους του ΔΝΤ βγήκε πρόσφατα μια μελέτη που θέτει σε αμφισβήτηση το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και το δεύτερο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας καμιά ανάπτυξη και καμιά παραγωγή δεν είναι εφικτή και βιώσιμη αν δε συνδυαστεί με την ανόρθωση της κοινωνίας, του συστήματος υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή του κοινωνικού κράτους».
Η τρίτη προτεραιότητα που έθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης για την είσοδο της χώρας στη νέα περίοδο αφορά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος.
Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για θεσμικές τομές με προοδευτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσημο αλλά και ρήξεις όπου χρειαστεί ενώ αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο τόνισε ότι «προχωρούμε άμεσα στην κατάργηση του μπόνους και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με την προοπτική στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να συμφωνηθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα».
Παράλληλα όπως είπε η κυβέρνηση ανοίγει τη «συζήτηση για το συνταγματικό χάρτη της χώρας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, τη θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας».

Σύγκρουση με το παλιό και τα κατεστημένα

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγω και για «δυνάμεις που μένουν προσδεδεμένες στο παλιό σύστημα και στις παλιές διευθετήσεις αντιδρούν προσπαθώντας να διατηρήσουν προνόμια, ρόλους και εξουσία».
Μάλιστα μίλησε για συγκρούσεις σημειώνοντας πως «μια τέτοια σύγκρουση έχει φέρει στο προσκήνιο η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
«Βλέπουμε όλοι τον εκχυδαϊσμό και τον εκφυλισμό της ενημέρωσης από ορισμένα μέσα σε μια χοντροκομμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης για να καταλήξει σε κατηγορηματικούς τόνους ότι «οι διαδικασίες ώστε να μπουν τάξη και κανόνες στο ευαίσθητο αυτό χώρο της ενημέρωσης θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν».

Δ. Αλ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης