Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης για το φιάσκο της Siemens - Τι απαντά ο Ντογιάκος στις αιχμές του Μαξίμου

Κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης για το φιάσκο της Siemens - Τι απαντά ο Ντογιάκος στις αιχμές του Μαξίμου
Η κυβέρνηση καταγγέλλει κυκλώματα στη Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς λένε ότι ευθύνεται το υπουργείο Εξωτερικών που δεν μετέφρασε εγκαίρως το βούλευμα
Το «έλα να δεις» έχει γίνει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Δικαιοσύνης με αφορμή την υπόθεση της Siemens, μιας υπόθεσης που «σέρνεται» τα τελευταία 10 χρόνια και τελικά χθες αναβλήθηκε επ' αόριστον καθώς όπως καταγγέλουν οι εισαγγελείς δεν είχε μεταφραστεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το βούλευμα.
Η κόντρα μεταξύ των πλευρών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό λαμβάνοντας μάλιστα και νέες διαστάσεις καθώς όπως φαίνεται αναβάλλεται επίσης επ' αόριστον και η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, καθώς απεβίωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αγγελής Τριαντόπουλος.

Παρασκευόπουλος: Υπέβαλα αιτήσεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση της Siemens - Εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετέβη σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ζήτησε την επιτάχυνση της εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens που βρίσκεται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών).
«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βάρυτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά στην ταχύτητα.
Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές.
Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητηματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
«Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί» τόνισε ο κ.Παρασκευόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens.


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης

Για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.
Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ' ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.
Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».


Ο Ντογιάκος απαντά στις αιχμές του Μαξίμου για το φιάσκο της Siemens

Στις αιχμές της κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες που του αναλογούν για το φιάσκο στη δίκη της Siemens, απαντά ο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος.
Ο κ. Ντογιάκος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, οι οποίες δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Η ανακοίνωση Ντογιάκου

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4--2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.
Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.
Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr:

Υπηρεσιακή αλληλογραφία για την υπόθεση Siemens παρέδωσε ο Γ. Αμανατίδης στη Β. Θάνου

Υπηρεσιακή αλληλογραφία για την υπόθεση Siemens παρέδωσε ο Γιάννης Αμανατίδης στη Βασιλική Θάνου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αμανατίδης, μετέβη απόψε, Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και ενεχείρισε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.
«Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου, κας Θάνου Βασιλικής, στα πλαίσια των κυβερνητικών ενεργειών για την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens και με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά παρέδωσα προ ολίγου το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας ανάμεσα στην Μεταφραστική Υπηρεσία και στην Εισαγγελία Εφετών Κακουργημάτων Αθηνών» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας, δε, σε σχετική σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως «...να είστε σίγουρος ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως παραγραφή». Ανέφερε ακόμη πως (ο εισαγγελέας} έχει παραλάβει το σύνολο της αλληλογραφίας, θα εξεταστεί και θα προβεί στις δικές του ενέργειες».

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, για την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης Siemens

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα 13/7 με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα κα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης. 
Παράλληλα, η κόντρα (link) κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το χθεσινό φιάσκο (link) στη δίκη της Siemens καλά κρατεί, με τα κόμματα να συνεχίζουν τον «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Επιμένουν οι εισαγγελείς

Παρά τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών στα οποία αναφέρεται ότι η αποστολη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία έγινε δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου 2016, οι εισαγγελείς επιμένουν ότι δεν παραδόθηκε εγκαίρως.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το περιβόητο μεταφρασμένο βούλευμα δεν παραδόθηκε εγκαίρως από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επιδοθεί εγκαίρως στους κατηγορούμενους της υπόθεσης.
«Δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την μεταφραστική υπηρεσία.
Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές.

Άρειος Πάγος: Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση 

Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου, με στόχο να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens.
«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου.
Επισημαίνεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

Η δίκη του Τάσου Μαντέλη

Η δίκη του κ. Μαντέλη και ακόμα τεσσάρων κατηγορουμένων για υπόθεση δωροδοκίας από την Siemens είχε αρχίσει στις 11 Νοεμβρίου του 2013 και εδώ και πολλούς μήνες είχε προχωρήσει στο στάδιο των απολογιών.
Ωστόσο, η διεξαγωγή της γινόταν μετ' εμποδίων αφενός λόγω της αποχής των δικηγόρων και αφετέρου λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο Αγγελής Τριαντόπουλος.
Γι' αυτό, άλλωστε, κι η διαδικασία είχε διακοπεί για τις 19 Σεπτεμβρίου.
Παρά τα προβλήματα υγείας όμως που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν είχαν κληρωθεί αναπληρωματικά μέλη στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Το tweet του Πάνου Καμμένου

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για «κύκλωμα» και στην υπόθεση του Τάσου Μαντέλη.
«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως "φρόντισε" να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;» έγραφε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Η ευθύνη για την εμπλοκή στη δίκης της Siemens θα αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες».
Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν.
Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 

Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το κυβερνόν κόμμα, σχετικά με τις καταγγελίες τους για την εμπλοκή στη δίκη της Siemens.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει νωρίτερα την κυβέρνηση για την επ' αόριστον αναβολή στη δίκη που απασχολεί τόσα χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, με το υπουργείο Εξωτερικών να αρνείται κάθε ευθύνη.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου.
Ο κόσμος, όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την «περίεργη» φυγή του Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη).
Δεν έχει ξεχάσει τις «δωρεές», τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες.
Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη βουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός, παλιότερα, έχουν αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του «σκανδάλου των σκανδάλων». Το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται.
Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους».

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:26, Τετάρτη 13 Ιουλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης