Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία – Moscovici: Θετική η συνάντηση

tags :
Τσίπρας: Στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία – Moscovici: Θετική η συνάντηση
Είναι ώρα η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα και στη σταθερότητα είπε ο Moscovici
(upd4) Την θέση ότι η Ελλάδα από την αρχή υποστήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Κατά την υποδοχή του Επιτρόπου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Τσίπρας υπογράμμισε τη «δύσκολη συγκυρία» υπό την οποία λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του στην Αθήνα και επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία.
«Από την αρχή υποστηρίξαμε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού εξέφρασε την ελπίδα για αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τουρκία, υποστήριξε ότι «όταν το σπίτι του γείτονα παίρνει φωτιά είναι λογικό να ανησυχεί κανείς».
Με το πέρας της συνάντησης ο Moscovici έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην Ελλάδα και την κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλει.
Ο κ. Moscovici τόνισε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε, ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη.
Πρόσθεσε ότι ήρθε στην Αθήνα ως φίλος και διαβεβαίωσε, ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Jean Claude Juncker και ο ίδιος "θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης, για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη".
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε, ότι το μήνυμά του είναι, πως "τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης" και ότι "είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις".
Σημείωσε ότι όταν κοιτάζει τα στοιχεία, βλέπει ότι "ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει".
Είπε ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί, είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Υπογράμμισε ότι δεν μιλά πλέον κανείς περί grexit, αλλά ότι "μιλάμε για επιτυχία και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Juncker, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία".
Κατόπιν της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο P. Moscovici θα έχει γεύμα εργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια, στις 15.15 ο Επίτροπος και ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου, ενώ το πρόγραμμα του κ. Moscovici στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ώρα 16.30).
Ο Επίτροπος αναμένεται να στείλει μήνυμα στήριξης αλλά και να επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη εγρήγορσης προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση ενώ ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα θέσει στο Moscovici μια σειρά από θέματα, όπως π.χ. τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά ενόψει της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016-2020, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά των απαιτήσεων του ΔΝΤ ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης για τα εργασιακά καθώς και το θέμα του χρέους.
Από την πλευρά του ο Moscovici έχει επισημάνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα και οι στόχοι του εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 18 Ιουλίου 09:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης