Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη – Βίτσας: Προτεραιότητα η αποσυμπίεση των νησιών

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη – Βίτσας: Προτεραιότητα η αποσυμπίεση των νησιών
Δίνεται μάχη στον ΟΗΕ ώστε το βάρος της προσφυγικής κρίσης να το μοιραστεί και η Δύση τόνισε ο κ.Βίτσας
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τα συνεχόμενα επεισόδια στα hot spot των προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Στο εν λόγω hot spot ξέσπασαν άγριες συμπλοκές ανάμεσα στους πρόσφυγες/μετανάστες με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του χώρου να παραδοθεί στις φλόγες και η αστυνομία να προχωρήσει σε 18 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 9 έγιναν συλλήψεις.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη στην Αθήνα, ενώ ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις είναι να ναυλωθεί πλοίο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίων οικογενειών προσφύγων μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot.
Πάντως, η ανησυχία παραμένει έντονη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες.
Είναι φιλότιμοι οι νησιώτες αλλά υπάρχει κόπωση με το μεταναστευτικό.
Δεν μπορεί το βόρειο Αιγαίο να σηκώσει μόνο του τόσο μεγάλο βάρος, ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί.
Η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
5.400 άνθρωποι είναι η δυναμικότητα των δομών στο βόρειο Αιγαίο και οι μετανάστες υπερβαίνουν τους 10.600» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Το πρόβλημα στα νησιά από την φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων αναγνώρισε σε δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας, Δ. Βίτσας, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων παραμένει σε διάθεση για τη βοήθεια των προσφύγων».
«Πρέπει να στήσουμε ένα τοίχος ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία.
Η διαδικασία ασύλου προχωρά σχετικά αργά γιατί οι επιτροπές αν θέλουν να είναι νόμιμες, εξετάζουν προσεκτικά τα αιτήματα» είπε ο κ.Βίτσας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα στη Μυτιλήνη και στη Χίο και ότι στόχος της είναι να αποσυμπιέσει πρώτα τα νησιά.
«Πρέπει να επαναφέρουμε την κανονικότητα και την αίσθηση ασφαλείας στους πρόσφυγες και στους κατοίκους.
Δίνεται τώρα μάχη στον ΟΗΕ ώστε το βάρος της προσφυγικής κρίσης να το μοιραστεί και η Δύση» είπε μιλώντας στον Alpha ο κ.Βίτσας.
Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας αφού υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι ήμερα τώρα στη Μυτιλήνη, σημείωσε πως το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα ξεπερνά «τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και αποτελεί «παγκόσμια πρόκληση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης