Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης

Αμανατίδης: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης
Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης,  μιλώντας στον  Εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών
«Η εθνική ευεργεσία και η κοινωνική προσφορά αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας εδώ και αιώνες, αφού συνοδεύουν την πορεία του γένους μας από τα αρχαία κιόλας χρόνια», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης,  μιλώντας στον  Εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών και της συμπλήρωσης 151 ετών από τον θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα.
«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, απευθύνουμε και πάλι προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στη χώρα μας σήμερα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ένα κύμα αλληλεγγύης έχει εκδηλωθεί στους κατατρεγμένους και εμπερίστατους από χιλιάδες μικρούς ευεργέτες, που από το υστέρημά τους συνεισφέρουν».
Ο κ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι  «151 χρόνια μετά το θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα, εργαζόμαστε και πάλι για τον ίδιο σκοπό, την ανάκαμψη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς της ακτινοβολίας, όπως έπραξαν όλοι οι εθνικοί ευεργέτες».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εθνικοί ευεργέτες αλλά και οι Έλληνες της Διασποράς «δεν θα απουσιάσουν ούτε και τώρα, από την προσπάθεια της χώρας να αλλάξει σελίδα, αρκεί να θυμηθώ τα λόγια του Ευάγγελου Ζάππα: «ήλθα εδώ εις Βουκουρέστιον μετερχόμενος το εμπόριον και αενάως βοηθών και συνδράμων τους εδώ πτωχούς και αδυνάτους Έλληνας….».
Όπως ο ίδιος ανέφερε, «άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Δημοκρατία, η χορηγία ως θεσμός απαντάται για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και αναπτύσσεται πλήρως τον 5ο αιώνα π.Χ., τον Χρυσό Αθηναϊκό Αιώνα του Περικλή, ως οικονομική υποστήριξη των Τεχνών.
Ήταν μάλιστα υποχρεωτική δια νόμου για τους 120 πιο εύπορους συγκριτικά πολίτες από την κάθε μία από τις δέκα φυλές της Αθήνας και με το πέρασμα του χρόνου ο θεσμός επεκτάθηκε καλύπτοντας κάθε μορφή οικονομικής ενίσχυσης προς οποιονδήποτε τομέα κοινωνικού περιεχομένου».
«Αυτή η παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς μεταλαμπαδεύεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά, διατρέχει την ελληνική ιστορία σε όλες τις φάσεις της και εξασφαλίζει τελικά την ιστορική μας συνέχεια και τη διατήρηση του αξιακού φορτίου του πολιτισμού μας», υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.
Όπως είπε, «η ελληνική παιδεία και το φως του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί την κινητήρια, εσωτερική δύναμη σε κάθε μοναδική περίπτωση εθνικού ευεργέτη, αυτή που ώθησε ανθρώπους με διαφορετική επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να συμβάλουν με κάθε μέσο σε διαφορετικές στιγμές στην ανάταξη της μητέρας πατρίδας, από όποιο σημείο της γης κι αν βρισκόταν.
 Μιλώντας για τον Ευάγγελο Ζάππα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η προσήλωση και η επιμονή του στην εσωτερική αποκατάσταση της χώρας και της διεθνούς της εικόνας αποτελεί παράδειγμα όχι μόνον άσκησης πολιτικής για όλους εμάς, αλλά και πρότυπο για κάθε Έλληνα πολίτη».
Από την πλευρά μας, τόνισε ο κ. Αμανατίδης «στο Υπουργείο Εξωτερικών παίρνουμε τη σκυτάλη του Ζάππα και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων στο εξωτερικό, καθιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και αναβαθμίζουμε την μορφωτική και πολιτιστική διπλωματία, συνεχίζοντας το έργο των εθνικών ευεργετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης