Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται νέα δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ...αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα...

Έρχεται νέα δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ...αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα...
Η συγκρότηση του ΕΣΡ, οι διατάξεις του νόμου Παππά που ισχύουν, η νίκη της ΝΔ στη σύνθεση του οργάνου και τα προβλήματα 
Νέα δημοπρασία για τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να αναμένεται τους επόμενους μήνες μετά και την συγκρότηση του ΕΣΡ. Και αυτό γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε χθες την κατά κράτος ήττα του λόγω της πολιτικής Παππά για τα ραδιοτηλεοπτικά αποδεχόμενος μια σύνθεση του ΕΣΡ στην οποία δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά η συγκρότηση του οργάνου ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία για την εκκίνηση των διαδικασιών με βάση τις πρόσφατες τροπολογίες που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.
Οι τροπολογίες προβλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τις αρμοδιότητες να διενεργεί διαγωνισμό αλλά και ότι για τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών και της τιμής εκκίνησης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Έτσι το ΕΣΡ ουσιαστικά αναλαμβάνει να συντάξει την προκήρυξη για τις νέες τηλεοπτικές άδειες αλλά και να διεκπεραιώσει τη διαδικασία.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν το ΕΣΡ έχει τη δυνατότητα και την υποδομή να ολοκληρώσει μια διαδικασία δημοπρασίας που προβλέπεται από το νόμο Παππά 3439/2005 ή εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε νέες τροποποιήσεις του νόμου.
Οι υποδομές του ΕΣΡ και η παραλυσία του οργάνου επί μακρόν προδιαθέτουν σε δυσχέρειες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να είναι σοβαρή η πιθανότητα και νέων τροποποιήσεων του νόμου Παππά ή παράταση του καθεστώτος των προσωρινών αδειών μέχρι να καταστεί δυνατή η διενέργεια δημοπρασίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σύνθεση του ΕΣΡ δίνει κάθε δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται νικήτρια σε αυτή την αντιπαράθεση αν και έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδεχόμενη τις διαβεβαιώσεις Βούτση για τον αριθμό των αδειών όταν προ ολίγων ημερών ισχυριζόταν ότι για να συναινέσει στη σύνθεση του ΕΣΡ θα πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Φυσικά την ήττα του την είχε αποδεχτεί και ο ίδιος ο κ. Παππάς για ένα ΕΣΡ που θα είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και αναφέροντας ότι ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποδέχτηκε ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες στερείτο βασιμότητας, παρά ταύτα η ουσία των δημοπρατήσεων που προβλέπονταν στο νόμο Παππά δεν έχει ακόμα ανατραπεί και αναμένεται με ενδιαφέρον αν αυτό θα συμβεί το προσεχές διάστημα ή θα προκύψει νέα κρίση.
Από την άλλη πλευρά, η συγκρότηση του ΕΣΡ αναμένεται να βάλει τάξη στη χαοτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι παραβίαζαν τα χρονικά όρια διαφήμισης, τους κανόνες δεοντολογίας και έκαναν έμμεση διαφήμιση καθώς δεν είχαν το φόβο των κυρώσεων.
Και αυτό αν μη τι άλλο ήταν αναγκαίο καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση έδειχνε να έχει ξεφύγει απολύτως.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης