Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ – Παρών και ο Kerry

Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ – Παρών και ο Kerry
Ιδιαίτερη σημαντική σύνοδος για την πορεία του ΝΑΤΟ
Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς σε μια συνάντηση που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.
Στη σύνοδο το παρών θα δώσει και ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, John Kerry.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια θα είναι η πορεία του ΝΑΤΟ στο εξής δεδομένης και της τοποθέτησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος προεκλογικά τουλάχιστον είχε μιλήσει σαφώς υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερων αμυντικών βαρών από τους νατοϊκούς συμμάχους.
Σήμερα η σύνοδος θα εστιάσει στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και ιδίως στο θέμα της υλοποίησης των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο.
Αφορά κρίσιμα θέματα, όπως οι τομείς στους οποίους θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας του κυβερνοχώρου, η διοργάνωση παράλληλων και συντονισμένων ασκήσεων και η οικοδόμηση δυνατοτήτων τρίτων κρατών-εταίρων των δύο Οργανισμών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Ένα ακόμα θέμα θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, ζήτημα που θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ J.Stoltenberg, θέμα για το οποίο ο κ.Κοτζιάς θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Αύριο, οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν με συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και η εφαρμογή των Συμφωνιών Μινσκ, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης