Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου – Θα έχουμε συμφωνήσει και τα μέτρα – αντίμετρα

Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου – Θα έχουμε συμφωνήσει και τα μέτρα – αντίμετρα
Ο Μάιος δεν είναι αποδεκτός χρόνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θέλουμε άμεσα λύση είπε ο κ.Σταθάκης
Την εκτίμηση πως έως τις 20 Μαρτίου η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει και ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και για τα μέτρα – αντίμετρα διατύπωσε ο υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τη συμφωνία που εκπορεύεται από την αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως για αυτό υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες.
«Ο Μάιος δεν είναι αποδεκτός χρόνος ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.
Εμείς θέλουμε άμεση λύση.
«Δουλειά μας είναι να συμφωνήσουμε γρήγορα, θέλουμε άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης, αναφέροντας ότι έχει απομείνει το θέμα των εργασιακών, αν και εκτίμησε ότι και εκεί θα υπάρξει σύγκλιση.
«Τα μέτρα - αντιμέτρα θα έχουν μηδενικό κόστος και επιδιώκουμε να είναι και κοινωνικά μηδενικού αντίκτυπου.
Όλα, και τα «θετικά» και τα «αρνητικά», θα περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2018.
Στον προϋπολογισμό του 2019 θα υπάρχουν όλα μέσα και τα αρνητικά και τα αντιμέτρα και η πρόβλεψη για το πλεόνασμα, όλο το πακέτο θα αποτυπωθεί στο τέλος του 2018.
Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018, χωρίς επιπρόσθετο μέτρο, όπως το είχαμε συμφωνήσει» ανέφερε ο υπ.Περιβάλλοντος.
Ερωτηθείς για την ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν διαβουλεύεται», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε τα αποτελέσματα περί ύφεσης το δ' τρίμηνο του 2016, πριν ανακοινωθεί.
«Δεν νομίζω ότι είχε αντίκτυπο στην διαπραγμάτευση γιατί είναι πολύ ισχυρά τα δημοσιονομικά, διατηρούμε την αισιοδοξία μας γιατί έχουμε μια επιβράδυνση αλλά διατηρούν την καλή πορεία τους οι συναλλαγματοφόροι φορείς, ο τουρισμός και οι εξαγωγές», είπε ο κ.Σταθάκης.
Αναφορικά με το θέμα του εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα που ανέκυψε με τη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας πως η ΔΕΗ θα πάρει σύμβουλο για τις εισπράξεις και όχι εισπρακτική εταιρεία.
«Η ΔΕΗ έχει μια πολιτική και κάνει τις επιλογές που θέλει.
Η κυβέρνηση διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο αλλά δεν επεμβαίνει.
Ο κ. Παναγιωτάκης το διευκρίνισε στην δεύτερη εκδοχή, αυτό που αποκόμισα είναι πως θα πάρει έναν σύμβουλο να του πει πώς θα το κάνει αλλά την δουλειά θα την κάνει η ΔΕΗ», είπε ο κ.Σταθάκης.
Όπως είπε ο υπουργός, «τα συνολικά χρέη των πολιτών προς την ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 δισ. έχει ρυθμιστεί βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων, και αποπληρώνεται ικανοποιητικά, κατά 70-80%».
«Οι υπόλοιποι οφειλέτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στην πρώτη είναι αυτοί που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, στην δεύτερη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, περίπου 30% και στην επόμενη κατηγορία είναι εκείνοι που έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.
Κατά τη γνώμη μου, η ΔΕΗ έχει πίεση οικονομική αλλά δεν έχει πρόβλημα» είπε ο κ.Σταθάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης