Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση για τις αιτήσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης

Ερώτηση για τις αιτήσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης
Ο κ. Θεοχάρης απευθύνθηκε, μέσω ερώτησής του, στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
Τα προβλήματα στις αιτήσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος τα οποία αποκλείουν αδίκως κατηγορίες πολιτών που χρήζουν οικονομικής στήριξης, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε ότι «από τη λήψη του μερίσματος αποκλείεται η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία καθώς και οι πολίτες που εικονικά φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων», διευκρινίζοντας ότι «το σύστημα Taxisnet προβαίνει αυτόματα σε χιλιάδες αποκλεισμούς πολιτών για τους οποίους έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, ενώ στην πραγματικότητα τελούν υπό το καθεστώς δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 203 και ο σχετικός πίνακας 5.1. του εντύπου Ε1».
«Την ίδια στιγμή, de facto εκτιμάται ότι είναι ο αποκλεισμός από τη διανομή του μερίσματος των ατόμων με αναπηρία καθώς αφενός στο συνολικό εισόδημα για τη διανομή του μερίσματος συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα που προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας και αφετέρου απαιτείται η αναγκαστική ασφάλιση του δικαιούχου σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης τη στιγμή που η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να εργαστούν και άρα δεν διαθέτουν καθόλου ασφάλιση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ανεξέρτητου βουλευτή:
«Αδικίες και προβλήματα εντοπίζονται στις αιτήσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος καθώς αποκλείονται κατηγορίες πολιτών που χρήζουν οικονομικής και κοινωνικής στήριξης.
Από την λήψη του μερίσματος αποκλείεται η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία καθώς και οι πολίτες που εικονικά φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων.
Ειδικότερα, το σύστημα Taxisnet προβαίνει αυτόματα σε χιλιάδες αποκλεισμούς πολιτών για τους οποίους έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, ενώ στην πραγματικότητα τελούν υπό το καθεστώς δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 203 και ο σχετικός πίνακας 5.1. του εντύπου Ε1.
Την εν λόγω αδικία αποτυπώνει στην από 29/11/2017 ανακοίνωση η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, η οποία επισημαίνει ότι η εκ παραδρομής συμπλήρωση του κωδικού 092 δεν συνιστά σφάλμα σε βάρος το Δημοσίου με δεδομένο ότι έχει συμπληρωθεί από τους λογιστές κατά την υποβολή των δηλώσεων ως προβλέπεται ο πίνακας 5.1 για τις περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης οικίας.
Την ίδια στιγμή, de facto εκτιμάται ότι είναι ο αποκλεισμός από τη διανομή του μερίσματος των ατόμων με αναπηρία καθώς αφενός στο συνολικό εισόδημα για τη διανομή του μερίσματος συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα που προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας και αφετέρου απαιτείται η αναγκαστική ασφάλιση του δικαιούχου σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης τη στιγμή που η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να εργαστούν και άρα δεν διαθέτουν καθόλου ασφάλιση.
Σημειωτέον δε ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο από 30/11/2017 Δελτίο Τύπου, το 63.5% του πληθυσμού με αναπηρία 25-29 ετών είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με το 44.7% του πληθυσμού άνευ αναπηρίας, ενώ το 42.8% των ατόμων με βαριά αναπηρία ηλικίας 16 έως 59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με υψηλό βαθμό υποαπασχόλησης.
Επειδή χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος αποκλείονται αυτόματα από την χορήγηση αυτού, λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης του κωδικού 092 που αφορά στην φιλοξενία και ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας,
Επειδή ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των ατόμων με αναπηρία από τη διανομή του μερίσματος αναδεικνύει τις οικονομικές ανισότητες τόσο σε επίπεδο ονομαστικού εισοδήματος (κίνδυνος φτώχειας) όσο και σε επίπεδο υλικών συνθηκών διαβίωσης (δείκτης υλικής στέρησης) και συμμετοχής στην εργασία (δείκτης χαμηλής έντασης εργασίας),
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:
-Με ποιο τρόπο προτίθεστε να επανορθώσετε την παραδρομή ή/και την έλλειψη πρόβλεψης ελέγχου στο Taxisnet που αφορά στο θέμα της φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας που έχει διαπιστωθεί για χιλιάδες πολίτες κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος;
-Σκοπεύετε να επιτρέψετε την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως και τις 11/12/2017 ώστε να διορθωθούν οι αδικίες και τα λάθη από πλευράς φορολογούμενων και λογιστών;
-Υπάρχει πρόβλεψη για διορθωτική παρέμβαση αναφορικά αφενός με την εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή του μερίσματος και αφετέρου με την άρση της οριζόντιας χρήσης των τεκμηρίων ώστε να μην προσμετρώνται στα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων με αναπηρία «μέσα» τα οποία είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης, Β’ Αθήνας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης