Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Η μείωση των κόκκινων δανείων θα ενισχύσει την οικονομία - Αιχμές για ΤτΕ

Δραγασάκης: Η μείωση των κόκκινων δανείων θα ενισχύσει την οικονομία - Αιχμές για ΤτΕ
Βέβαιος για έξοδο της Ελλάδας από μνημόνιο και εποπτεία τον Αύγουστο του 2018,  Γ. Δραγασάκης
Βέβαιος για την έξοδο της Ελλάδας όχι μόνο από το μνημόνιο αλλά και από την εποπτεία, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε ομιλία του κατά την διάρκεια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2017 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα αναφερόμενος στις τράπεζες υποστήριξε ότι «η μείωση των κόκκινων δανείων θα αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας.
Η ανάκαμψη έχει προοπτική και μπορεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό.
Η βελτίωση των προοπτικών δημιουργεί όρους για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Δεν μπορούν να «μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά» οι μικρομεσαίοι που έχουν να διαχειριστούν αντικειμενικές δυσχέρειες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποδεδειγμένα χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό και αποθησαύριζαν στο εξωτερικό.
Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό.
Πρέπει επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο λαός μας".».
Προσέθεσε ακόμη ότι χρειάζεται «διαρκής πίεση χρειάζεται προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά χρειάζονται και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωσή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη «η  χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018», ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει «τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, σε εκείνη των μεγάλων εθνικών στόχων».
Έσπευσε, ακόμη, να υπογραμμίσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αλλά προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, καθώς «βρισκόμαστε σε ένα σταθμό σημαντικό, σε ένα «ξέφωτο», που πρέπει να το αξιοποιήσουμε με φρόνηση, όχι για εφησυχασμό, αλλά για ανασύνταξη των δυνάμεών μας ως κοινωνία».
Επανέλαβε την ανάγκη να ξεχαστούν οι «κακές συνήθειες» του παρελθόντος και να δημιουργηθούν οι βάσεις για μία βιώσιμη και κυρίως δίκαιη ανάπτυξη.
«Από την κρίση επομένως πρέπει να βγούμε μέσα από σύγκρουση με πολιτικές, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα αλληλέγγυας και χωρίς διακρίσεις κοινωνίας, ένα υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Κατά τον κ. Δραγασάκη το 2018 δεν πρέπει να είναι όχι μόνο το έτος εξόδου από το μνημόνιο αλλά και ένα έτος όπου θα επιλυθεί σωρεία προβλημάτων, η ρίζα των οποίων δεν είναι για όλα το πρόγραμμα στήριξης.
«Τo 2018 μπορεί και πρέπει να είναι έτος επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο όσων αφορούν στο Μνημόνιο, αλλά κι εκκρεμοτήτων που υπάρχουν επί δεκαετίες είτε αφορούν τα εσωτερικά μας πράγματα είτε τις διεθνείς μας σχέσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε, έστω και έμμεσα, να αναφερθεί και στο θέμα των Σκοπίων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί σε ανταγωνισμό με εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς άλλων χωρών.
Άλλωστε σημείωσε πως «στόχος και ρόλος της χώρας δεν μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός με εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς των άλλων, αλλά η ακόμα πιο ενεργή ανάληψη ηγετικού ρόλου για την περιφερειακή συνεργασία και τη συλλογική ευημερία στη περιοχή μας».
Επιπρόσθετα δεν παρέλειψε να εμφανίσει τη «ρόδινη» πλευρά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ετησίως 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ καταγράφεται πτωτική τάση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πολύ πριν από την κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης