Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Η κυβέρνηση αναζητάει έστω και έναν... ένοχο ενώ οι εισαγγελείς δεν έχουν βρει τις ροές χρήματος

tags :
Υπόθεση Novartis: Η κυβέρνηση αναζητάει έστω και έναν... ένοχο ενώ οι εισαγγελείς δεν έχουν βρει τις ροές χρήματος
Έστω και έναν «Τσοχατζόπουλο» από την υπόθεση Novartis αναζητάει η κυβέρνηση - Οι εισαγγελείς πάντως ακόμη δεν έχουν βρει τις ροές χρήματος
(upd4)Επικίνδυνα έχουν ανέβει οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, με την υπόθεση Novartis να απειλεί ακόμη και τα μεγαλύτερα πολιτικά ονόματα των τελευταίων ετών.
Πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί παλαιότερων κυβερνήσεων, βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, με την αντιπολίτευση, και κυρίως η ΝΔ, να καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μεθοδεύσει την πολιτική στοχοποίηση της με διάτρητα και ατεκμηρίωτα στοιχεία...
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι απειλούν με μηνύσεις όποιον αναφέρει το όνομά τους.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια μάλιστα, η Δικαιοσύνη δείχνει να συστρατεύεται στο πλευρό της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Φαίνεται ότι οι πιέσεις από όλες τις πλευρές είναι ασφυκτικές, με το διακύβευμα να ξεπερνά τα όρια ενός απλού σκανδάλου.
Άλλωστε, η Προανακριτική Επιτροπή που θα συνταχθεί προκειμένου να διερευνήσει τα αδικήματα της απιστίας και της δωροληψίας, θα εξετάσει μεταξύ άλλων δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και μεταξύ αυτών Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Στουρνάρας κ.α.
Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει –όπως ήδη έχει υπαινιχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος- ότι τα αδικήματα δεν έχουν  παραγραφεί γιατί δεν αφορούσαν την άσκηση των καθηκόντων, αλλά τελέστηκαν παράλληλα στην διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά μια σύμπτωση τυγχάνει να έχει "φιλική σχέση" με την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθορά κ Τουλουπάκη αλλά προφανώς αυτό αποτελεί μόνο απλή σύμπτωση. 
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν ότι μέχρι τώρα υπάρχουν οι 3 καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων που κακώς τα ονόματα τους έχουν διαρρεύσει.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας 3 είναι το πιο «βαθύ λαρύγγι» και όπως αποκαλύπτεται είναι η γραμματέας Μαρία Μαρανγέλλη της τότε διοίκησης Φρουζή της Novartis.

Οι εισαγγελικές αρχές ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τις χρηματικές ροές.



Δεν έχει βρεθεί πολιτικός δηλαδή όπου στον λογαριασμό του έχουν κατατεθεί χρήματα ή δεν έχουν βρεθεί οι σύνδεσμοι που να δένουν τις καταθέσεις των 3 προστατευομένων μαρτύρων με δωροδοκία πολιτικών προσώπων.
Έμπειρος νομικός που βρίσκεται κοντά στην υπόθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έτσι όπως έχει δομηθεί και παρουσιαστεί η υπόθεση δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και δεδμένο.
Υπάρχουν οι μαρτυρικές καταθέσεις και μέχρι εκεί φθάνουν οι εισαγγελείς.
Πιθανότατα να βρεθούν μπλεγμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς θα έρθουν και άλλα στοιχεία... αλλά ακόμη αποδείξεις που να δείχνουν και να αποδεικνύουν χρηματισμό δεν έχουν βρεθεί. 
Οι εισαγγελικές αρχές πάντως εστιάζονται στην αναζήτηση της ροής του χρήματος.  

Έστω και έναν μόνο «Τσοχατζόπουλο» αναζητά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και έναν μόνο «Τσοχατζόπουλο», από την υπόθεση Novartis, με την διερεύνηση που θα ακολουθήσει, ενώ για τις νομικές παρατυπίες που καταγγέλλουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι απαντούν:
«O κόσμος είναι εξοργισμένος, η υπόθεση αυτή δεν θα κριθεί στα διαδικαστικά ή δικονομικά τερτίπια που θα εφεύρουν οι ενεχόμενοι στην υπόθεση».
Εκτιμούν δε ότι πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, θα υπάρξουν με βεβαιότητα καταδίκες υπηρεσιακών παραγόντων και ότι στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία στρατηγική νίκη.
Μέχρι να υπάρξουν καταδίκες από την τακτική δικαιοσύνη θα έχει ξεκαθαρίσει και το οικονομικό πεδίο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορεί να οικοδομήσει το αφήγημά του ενόψει των εκλογών ότι «τήρησε την δέσμευσή του να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και να αντιμετωπίσει την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος».

«Ταχύτατη» ολοκλήρωση της Προνακριτικής Επιτροπής

Κατ' αρχήν τη Δευτέρα 12/2 συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εισηγήθεί την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και η οποία φυσικά θα εγκριθεί.
Μέσα στην εβδομάδα η πρόταση θα έλθει στην ολομέλεια της Βουλής και επίσης θα εγκριθεί, άλλωστε υπέρ της Προανακριτικής έχουν ήδη ταχθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να βάζει σαν όρο να καταθέσουν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα έχουν ορισθεί τα μέλη και το κατηγορητήριο προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραπεμφθούν και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Ενδέχεται όμως να μεσολαβήσει τριμελές συμβούλιο δικαστών και να αποφανθεί διαφορετικά όσον αφορά τις παραπομπές των πολιτκών προσώπων.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι μετά από μία ταχεία διαδικασία στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής – ακόμη και εντός μηνός-, η υπόθεση να επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη, που ούτως ή άλλως συνεχίζει την έρευνά της για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά το πέρας της Προανακριτικής η τακτική δικαιοσύνη θα συνεχίσει να διερευνά υπό το πρίσμα του ξεπλύματος χρήματος.
Οι συνεδριάσεις του πρωθυπουργού με το Πολιτικό Συμβούλιο και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν μαραθώνιες καθώς εξετάζονταν όλα τα ενδεχόμενα όχι μόνο στο διαδικαστικό και δικονομικό σκέλος αλλά και στο πολιτικό, με προβλέψεις για την πιθανή εξέλιξη της υπόθεσης και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν, αλλά και τις αντιδράσεις από τους θιγόμενους.

Στοιχεία... με ουρά υπάρχουν στις εισαγγελικές αρχές;

Πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση λένε κατ αρχήν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς δεν έχει διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας, αλλά ένα τμήμα της δικογραφίας, εκείνο που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.
Επίσης διαβεβαιώνουν ότι καθώς η έρευνα συνεχίζεται θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία –ενδεχομένως και από διαβαθμισμένα προς το παρόν στοιχεία των αμερικανικών αρχών.
Για παράδειγμα καθώς εξετάζεται η κίνηση λογαριασμών, μη πολιτικών προσώπων μπορεί να προκύψει σε δεύτερο χρόνο συσχέτιση με τους πολιτικούς που εμπλέκονται, ή να προκύψει ηχητικό και οπτικό υλικό από παρακολουθήσεις.
Ένα από τα στοιχεία είναι ότι υπάρχουν οι κινήσεις του λογαριασμού του Κωνσταντίνου Φρουζή –πρόκειται για λογαριασμό που του είχε διαθέσει η μητρική εταιρεία προκειμένου να κάνει εξυπηρετήσεις.
Ορισμένα από τα στοιχεία που καταθέτουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες θα διασταυρωθούν με καταθέσεις και κινήσεις λογραριασμών των μη πολιτικών προσώπων για να υπάρξουν συσχετίσεις.

Όλη η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis

Διέρρευσε ολόκληρη τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Οι μάρτυρες έχουν καταθέσει επωνύμως στις εισαγγελικές αρχές και θα καταθέσουν και στην Επιτροπή της Βουλής με την διαδικασία που προβλέπεται –κατά τρόπο που να προστατεύεται η ταυτότητά τους.
Σύμφωνα με την δικογραφία, οι «μίζες» που διακινήθηκαν προς πολιτικά πρόσωπα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis να επικρατήσει στην ελληνική αγορά, αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια.
Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ όλη τη δικογραφία

Γκάφα του FBI με την Novartis: Αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα

Σε μια πρωτοφανή «γκάφα» υπέπεσε το πάντοτε προσεκτικό FBΙ, καθώς ήταν αυτό που αποκάλυψε την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis.
Το όνομα και η θέση στην εταιρεία της γυναίκας, μιας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές και όχι αυτών που μίλησαν απευθείας στο FBI, περιλαμβάνεται στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, γεγονός που την καθιστά αναγνωρίσιμη και γεννά τεράστιο θέμα σε ότι αφορά την προστασία της από τις Αρχές, καθεστώς το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο για τις αναφορές της, μέσω των οποίων προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Εφόδους σε σπίτια συνεργατών των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis κάνει η Οικονομική Αστυνομία

Eφόδους σε σπίτια συνεργατών των προσώπων τα οποία εμφανίζονται στη δικογραφία της υπόθεσης της Novartis, κάνει τις τελευταίες ώρες η Οικονομική Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, δεν έχει βρεθεί πολιτικός όπου στον λογαριασμό του έχουν κατατεθεί χρήματα ή δεν έχουν βρεθεί οι σύνδεσμοι που να δένουν τις καταθέσεις των 3 προστατευομένων μαρτύρων με δωροδοκία πολιτικών προσώπων.
Έμπειρος νομικός που βρίσκεται κοντά στην υπόθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έτσι όπως έχει δομηθεί και παρουσιαστεί η υπόθεση δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και δεδμένο.
Υπάρχουν οι μαρτυρικές καταθέσεις και μέχρι εκεί φθάνουν οι εισαγγελείς.
Πιθανότατα να βρεθούν μπλεγμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς θα έρθουν και άλλα στοιχεία... αλλά ακόμη αποδείξεις που να δείχνουν και να αποδεικνύουν χρηματισμό δεν έχουν βρεθεί.
Οι εισαγγελικές αρχές πάντως εστιάζονται στην αναζήτηση της ροής του χρήματος.  

Στο πλευρό της εισαγγελέως Διαφθοράς Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis, 5 δικαστές και εισαγγελείς

Στο πλευρό της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση φαρμακοβιομηχανίας Novartis τάσσονται πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της μειοψηφίας της ΕΔΕ.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, μέλος Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε, Ευάγγελος Κασσαλίας, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε, Δημήτρης Τράγκας, Εφέτης Αθηνών, μέλος της Ε.Δ.Ε, Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε, Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε
Όπως τονίζουν:
«Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος εάν στα πλαίσια ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση.
Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς, έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS. Η Εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς και οι Επίκουροι Εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους.
Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το «Ενωτικό» προεδρείο της Ένωσης στους κόλπους του οποίου μετέχει και Εισαγγελικός Λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης».

«Ικανοποιημένη» η κυβέρνηση από τη «δημοσιότητα» της υπόθεσης

Παρά το κύμα των αντιδράσεων για τις «παρατυπίες» και την πολιτική εκμετάλλευση  της διαδικασίας στο άνοιγμα της υπόθεσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη.
Θεωρεί ότι οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν.
Κατ αρχήν άλλαξε η ατζέντα από το Σκοπιανό και από τους απόηχους του μεγάλου συλλαλητηρίου.
Ακολούθως μεταστράφηκε η κοινή γνώμη.
Ενώ στο Σκοπιανό ήταν απέναντι στην κυβέρνηση τώρα είναι μαζί της και εκφράζει αγανάκτηση για το παλαιό πολιτικό σύστημα που συνέχιζε τις οικονομικές ατασθαλίες ακόμη και στη μνημονιακή περίοδο.
Θεωρούν δε ότι αν πετύχουν να καταδικαστούν έστω και ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τότε θα έχουν καταφέρει συντριπτικό χτύπημα κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.
Ως σημαντικό εκτιμούν ότι η υπόθεση διευρύνει το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, που ήδη είχε ανοίξει με το Σκοπιανό, μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσουν και την κίνηση του καραμανλικού Γιώργου Βλάχου ο οποίος με δήλωσή του έθεσε θέμα για τον Άδωνη Γεωργιάδη, και ότι θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον παύσει από αντιπρόεδρο του κόμματος όσο διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε ζητήσει πέρυσι τέτοια εποχή για την άλλη υπόθεση του ΚΕΛΠΝΟ η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά οδηγήθηκε στην έξοδο από το κόμμα.
Πηγές της ΝΔ όμως λένε ότι ο Γιώργος Βλάχος δεν είναι Κατερίνα, πολλώ δε μάλλον που σε αυτή την υπόθεση απηχεί και τον Κώστα Καραμανλή και τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η υπόθεση Novartis έχει ήδη φέρει και θα συνεχίζει να φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά οι μετοχές του οποίου ανέβηκαν λόγω του Σκοπιανού.
Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ταυτισμένος με τον Αντώνη Σαμαρά και όχι με τον Καραμανλή.
Αλλά και ανεξαρτήτως αυτού εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κόστος όταν θα αποκαλυφθεί χρηματισμός στελεχών της ΝΔ –είναι αυτό άλλωστε που σε ανύποπτο χρόνο είχε εξομολογηθεί ότι τον ανησυχούσε.

ΝΔ: Η υπόθεση θα είναι φιάσκο και η πολιτική ταφόπλακα του κ. Τσίπρα

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης η ΝΔ, λέει «ναι στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά χωρίς τις κουκούλες». Στην Πειραιώς εκκλήθησαν επιφανείς νομικοί προκειμένου να κάνουν δίωρο σεμινάριο στα στελέχη που θα κληθούν να υπερασπιστούν την γραμμή του κόμματος.
Το νομικό, διαδικαστικό σκέλος για τη ΝΔ, συνδέεται με το πολιτικό.
Έτσι θεωρούν ότι η κυβέρνηση άνοιξε άρον-άρον και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία την υπόθεση Novartis προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να αποστρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από το Σκοπιανό.
Έτσι όμως υπέπεσε σε παρατυπίες που κλονίζουν την αξιοπιστία της υπόθεσης. Η ΝΔ ενώ από θέση αρχής δηλώνει ότι επιθυμεί Προανακριτική για να έλθουν όλα στο φως εντούτοις αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Επικεντρώνει στο ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι «φαιδρές». Το βασίζει στο ότι ο χαρακτηρισμός τους δεν είχε τον ουσιώδη τύπο της επικύρωσης από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στέλεχος της ΝΔ λέει: «δεν είχε την τυπική έγκριση γιατί κάποιοι ήθελαν να υποβάλλουν στους μάρτυρες τι να πουν, οι δε εισαγγελείς δέχονται τις πιέσεις της κυβέρνησης». Με αυτό τον τρόπο στοιχειωθετούν «την σκευωρία προκειμένου ο κ. Τσίπρας να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Συμπληρωματικά αναφέρουν ότι η υπόθεση δεν θα αποδώσει τίποτε στην Προανακριτική γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν τις καταθέσεις των «δήθεν προστατευμόμενων μαρτύρων».
Εκτιμούν περαιτέρω ότι ούτε από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα που διερευνά η τακτική δικαιοσύνη θα υπάρξουν τεκμήρια και ότι εν τέλει η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί σε φιάσκο για την κυβέρνηση που θα αποτελέσει και την ταφόπλακα του κ. Τσίπρα.
Πάντως στο εσωτερικό του κόμματος περισσότερο δείχνει να αγωνιά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρά ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε και συνάντηση σε κοινή θέα με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη. "Ακόμη κι αν προκύψει πολιτική ευθύνη για τον Αντώση Σαμαρά, ο Κυριάκος δεν έχει πρόβλημα, ίσως είναι και ευκαιρία να ξεφύγει από το ασφυκτικό αγκάλιασμα του πρώην προέδρου", λέει στέλεχος περί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αντίδραση των καραμανλικών ίσως είναι ευκαιρία για να υποβιβάσει τον Άδωνη Γεωργιάδη μέσω του οποίου διάφοροι κύκλοι "απειλούν" ότι θα δημιουργηθεί νέο κόμμα στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος και θα μειώσει τη ΝΔ.

Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τα αδικήματα

«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του "E" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος κάνοντας αναφορά γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis σημείωσε ότι «η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση, το γνωρίζουν και οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν πολλές φορές ποιο θέμα βρίσκεται στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης κλπ.», λέγοντας πως ήταν τυχαίο το γεγονός πως η υπόθεση της Novartis ήρθε στο φως μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.
Αναφορικά με τη δική του παρουσία στον Άρειο Πάγο, που προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι μπήκε «στον Άρειο Πάγο από την μπροστινή πόρτα και φαντάζομαι ότι αν ήθελα να κάνω υπόγειες παρεμβάσεις ή υπόγειες συνεννοήσεις, δεν θα έμπαινα από την μπροστινή πόρτα».
Υπενθύμισε ότι «το Σάββατο και την Κυριακή οι εφημερίδες ήταν γεμάτες από ρεπορτάζ που αφορούσαν την υπόθεση της Novartis και μάλιστα μιλούσαν και για μια δικογραφία η οποία εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα.
Επομένως, αυτό το οποίο έπρεπε να κάνω ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν να ζητήσω επίσημη ενημέρωση για το αν και κατά πόσο επίκειται διαβίβαση φακέλου στη ελληνική Βουλή, ώστε να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό.
Αν ήξερα, όπως καταλαβαίνετε, ότι η διαβίβαση της δικογραφίας θα γινόταν τη Δευτέρα, είναι προφανές ότι δεν θα βρισκόμουν στον Άρειο Πάγο.
Ήταν ζήτημα διαδικαστικής ενημέρωσης και νομίζω ότι έχει διευκρινιστεί».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το μοναδικό θεσμικό όργανο, το οποίο μπορεί να ερμηνεύσει, καταρχάς να διευκρινίσει τα πραγματικά γεγονότα, να κάνει τις νομικές υπαγωγές και να διευκρινίσει αν και κατά πόσο συγκεκριμένα αδικήματα έχουν παραγραφεί, είναι ακριβώς η Προανακριτική Επιτροπή.
Δηλαδή η νομική άποψη είτε του κ. Χρυσόγονου, είτε του οποιουδήποτε, προϋποθέτει ένα ερμηνευτικό σκεπτικό», συμπληρώνοντας ότι «το μοναδικό θεσμικά αρμόδιο όργανο για να κάνει όλον αυτό τον δικανικό συλλογισμό είναι ακριβώς η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το αν και κατά πόσο έχουν παραγραφεί, ποια έχουν παραγραφεί, αν δεν έχουν παραγραφεί, θα φανεί μετά από την ερμηνευτική διαδικασία και τη διερεύνηση που θα γίνει στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει και το πόρισμά της στην Ολομέλεια της Βουλής».
Επανέλαβε ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση ακριβώς Προανακριτικής Επιτροπής και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει.
Σε σχέση με τη διαδικασία και τους προστατευόμενους μάρτυρες, o κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο, για τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων μαρτύρων ως προστατευόμενων, ενώ για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες "κουκουλοφόρους" είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και ότι εμφανίζονται πολιτικοί να ζητούν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά και ότι «ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, ότι το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνον από το Δικαστήριο, κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από τη μεταπολίτευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ήταν διαβρωμένο από τη διαφθορά, ενώ κληθείς να απαντήσει στο εάν η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημιώσεις από τη Novartis είπε ότι «το επεξεργαζόμαστε και νομίζω πως θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Περαιτέρω, απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί "σκευωρίας" ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που στήνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και πρόσθεσε «είναι άλλο να κάνεις κριτική σε μια δικαστική απόφαση και άλλο να κατηγορείς εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούν ότι ετοιμάζουν σκευωρίες σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή απάντησε ότι «έτοιμη για πρακτικές του παρελθόντος αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ.
Ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε τη χώρα στις πρακτικές της δεκαετίας του 2010, οι οποίες μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.
Αντιθέτως, είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Αυτή τη στιγμή περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Έχουμε δύο βασικά θέματα, δύο άξονες στη βάση των οποίων θα διαπραγματευτούμε.
Ο πρώτος αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτή η συζήτηση.
Και το δεύτερο πράγμα αφορά το καθεστώς της εποπτείας της χώρας μετά το πρόγραμμα που -όπως είπε και ο κύριος Μοσκοβισί- θα είναι στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων θεσμών και ρυθμίσεων που υπάρχουν».
Υπογράμμισε ότι «ένα από τα βασικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, μία από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται να προχωρήσουν και πλειστηριασμοί.
Εμείς έχουμε πει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί πρέπει να αφορούν -και υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση- τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκείνους οι οποίοι είναι μεγαλοοφειλέτες».

Πολάκης: Το «μαύρο χρήμα» από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ

Tο «μαύρο χρήμα» από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου στην περίοδο 1991-2010 ανέρχεται στο ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο κ. Πολάκης εξηγεί τις πέντε μεθόδους με τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες πετύχαιναν την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων τους και κέρδιζαν τεράστια ποσά από την Ελλάδα και παγκοσμίως, τονίζει ότι η Novartis ήταν ο «μαέστρος» αυτών των μεθόδων, ενώ υπογραμμίζει πως «είμαστε η μοναδική χώρα στον αναπτυγμένο δυτικό καπιταλισμό που τα ασφαλιστικά μας ταμεία δεν έκαναν ποτέ διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι κυβερνήσεις σε όλες τις άλλες χώρες έβλεπαν τα δελτία τιμών των φαρμάκων και πήγαιναν στις φαρμακευτικές εταιρείες κι έλεγαν: «Αφού τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα αγοράσουν το 95% των φαρμάκων σας, θέλουμε έκπτωση».
Και πετύχαιναν εκπτώσεις πολύ μεγάλες, της τάξης του 50 ή και του 60%.
Στην Ελλάδα πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση το 2016 επί κυβέρνησής μας.
Μέχρι τότε -παρά το γεγονός πως νομοθετήθηκε την περίοδο 2011-2012 η επιτροπή διαπραγμάτευσης, που δεν τη λειτούργησαν επίτηδες- τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν ολόκληρη την τιμή μείον τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Αυτή η τεράστια δαπάνη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
Κληθείς να απαντήσει σε τι συνίστατο αυτό το «μαύρο» χρήμα, ο κ. Πολάκης είπε «παράνομες αμοιβές και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων, υλικών και γενικά του εφοδιασμού του συστήματος.
Το σύνολο είναι 85 δισ. ευρώ «μαύρο» χρήμα.
Μόνο το 10% αυτού του ποσού είναι οι παράνομες αμοιβές, το φακελάκι κ.λπ.
Τα 30 δισ. από αυτά είναι «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση μόνο του φαρμάκου».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τα 85 δισ. «μαύρο» χρήμα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκόπησε η χώρα.
Αυτό το ποσόν χρεοκόπησε τη χώρα».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, μετά την είσοδο της χώρας «ι φαρμακευτικές εταιρείες, κερδίζοντας τόσο μεγάλα ποσά από τις άλλες δυο διαδικασίες, είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν, να «μιζώνουν», να εξασφαλίζουν οφέλη σε όλη την κλίμακα του μηχανισμού στο υγειονομικό σύστημα. Τόσο τους πολιτικούς προϊσταμένους όσο και όλο το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό μηχανισμό που διεκπεραίωνε τη διαδικασία της συνταγογράφησης και της λήψης θεραπειών».
 «Αυτό δεν το έκανε μόνο η Novartis, αλλά αυτή ήταν ο μαέστρος σε μια ορχήστρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «ειδικά μετά από τα μέσα του 2000 πήρε μεγάλες δουλειές: τα εμβόλια, τον μοριακό έλεγχο του αίματος μέσω μιας θυγατρικής της.
Μόνο μέσα από αυτές τις δουλειές πήρε 300-350 εκατ. ευρώ και έτσι δυνάμωσε πάρα πολύ.
Για τον μοριακό έλεγχο του αίματος πληρώναμε το τεστ ομάδων αίματος 60-80 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 10 ευρώ.
Παραγγείλαμε επίσης αριθμό εμβολίων διπλάσιο από τον πληθυσμό της χώρας και δεν χρησιμοποιήθηκαν κιόλας».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι βάσει όσων έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας οι υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», καθώς «”άσπριζαν” το “μαύρο χρήμα” με διάφορες “χορηγίες” για συμμετοχή σε συνέδρια, πλήρωναν διακοπές, αγόραζαν εξοπλισμό.
Φαίνεται όμως πως υπήρχαν και καταβολές σε ρευστό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης