Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε χαμηλούς τόνους με επίκεντρο οικονομία και εξωτερικά η ομιλία Τσίπρα

Σε χαμηλούς τόνους με επίκεντρο οικονομία και εξωτερικά η ομιλία Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί στην οικονομία και στα εξωτερικά θέματα, άφησε έξω από την ομιλία του τα σκάνδαλα και τη Novartis, ενώ απέφυγε επίθεση προς τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη
Να σταματήσει την πρόωρη εκλογολογία που αποσυντονίζει την κυβέρνηση, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, διαβεβαιώνοντας με κατηγορηματικότητα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και παράλληλα θέλησε να εμφυσήσει αισιοδοξία στο κομματικό του ακρωατήριο αλλά και στους βουλευτές του που περνούν τον δικό τους γολγοθά στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί στην οικονομία και στα εξωτερικά θέματα, άφησε έξω από την ομιλία του τα σκάνδαλα και τη Novartis, ενώ απέφυγε επίθεση προς τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι λίγο νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξή του στο Real fm, επίσης απέφυγε την συνήθη σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα –ενώ εξάντλησε την επιθετικότητά του για τον Πάνο Καμμένο.
Φάνηκε συναινετικός, αλλάζοντας μάλιστα θέση στο θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –σε σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά είχε πει ότι δεν θα μετάσχει-, ενώ και στο θέμα των Σκοπίων άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι θα εξετάσει την συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας διέψευσε και το σενάριο των διπλών εκλογών, εθνικές μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019, σημειώνοντας πάντως ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σταθμό.
Έθεσε σαν ορόσημο για την κυβέρνησή του την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα κάτι που θα εξασφαλίσει περιθώρια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι «η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής είναι τελειωμένη υπόθεση» και ότι συζητάμε τις λεπτομέρειες μίας καθαρής εξόδου, ενώ απευθηνόμενος προς την αντιπολίτευση ανέφερε ότι τα άλλα είναι «ευσεβείς πόθοι». Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την ανάκτηση βαθμών ελευθερίας στην οικονομική πολιτική και με τη ανοχή των εταίρων να ακυρώσει κάποια από τα μέτρα και κυρίως τη μείωση των συντάξεων για το 2019.
Έστειλε όμως και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι έχουν μείνει 80 ημέρες για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις και εμπόδια οποιουδήποτες είδους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί του κρίνονται από την συμπεριφορά τους –και ενώ όπως όλοι θεωρούν βέβαιο μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο θα έλθει ο μεγάλος ανασχηματισμός.
Φυσικά έκανε εκτεταμένη αναφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, συνδέοντας  μάλιστα την εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια. Καθώς, είπε, η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, θα πρέπει να κλείσουμε τα άλλα μέτωπα, με την Αλβανία και τα Σκόπια, ώστε να μην ξοδεύει η χώρα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο. Κινήθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους στην κριτική του προς την Τουρκία σε σχέση με την προχθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου περί «Σουλτάνου», αλλά και τις χθεσινές κωρώνες του Πάνου Καμμένου «για τρελλό και αναξιόπιστο Ερντογάν».
Βεβαίως επέρριψε τις ευθύνες της όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών στην Τουρκία που τα βάζει με τον γείτονα γιατί έχει προβλήματα στο δικό του σπίτι.
Ζήτησε δε από τον Τούρκο πρόεδρο ως κίνηση καλής θέλησης, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σημειώνοντας ότι κρίνεται και από τον διεθνή παράγοντα.
Αφησε έξω από την ομιλία του τη Novartis και τα σκάνδαλα που ανεβάζουν  το πολιτικό θερμόμετρο ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση συναινετικούς τόνους στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Έθεσε το ζήτημα των σκανδάλων στο θεσμικό επίπεδο συνδέοντάς το με την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματο, λέγοντας ότι απαιτείται η αλλαγή του άρθρου 86 που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της πολιτικής ελίτ.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης