Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θράκη: Πως το μειονοτικό Κόμμα ΚΙΕΦ κατάφερε να γίνει η επίσημη φωνή του Erdogan στη Ροδόπη

Θράκη: Πως το μειονοτικό Κόμμα ΚΙΕΦ κατάφερε να γίνει η επίσημη φωνή του Erdogan στη Ροδόπη
Από τον Μάιο του 2018 στη Θράκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει οικονομικά την περιοχή προωθώντας ένα ιδιότυπο οικονομικό απαρτχάιντ
Για «Δούρειο Ίππο» του τούρκου προέδρου Erdogan στη Θράκη και τον ύποπτο ρόλο του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η Real News.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «για δεύτερη φορά σε εκλογές Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ακραίο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ πέτυχε να «μαντρώσει» τη μειονοτική ψήφο εξασφαλίζοντας πρωτιές στη Ροδόπη και την Ξάνθη και κατάφερε να γίνει η φωνή του Erdogan.
«η αφωνία και η απραξία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων προκαλούν εντύπωση την ώρα που το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια άσκησης πολιτικού ελέγχου στη μειονότητα και ενορχηστρώνει συστηματικά ενέργειες του κόμματος δορυφόρου της Άγκυρας».
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «το τι σημαίνει η εκλογική επιτυχία του κόμματος ξεκαθάρισε η ίδια η πρόεδρος του Τσιγδέμ Ασάφογλου η οποία θεωρείται η «φωνή του Erdogan» στη Θράκη, λέγοντας ότι «το ΚΙΕΦ είναι Τουρκικό κόμμα και η ίδια Τουρκάλα».
Ωστόσο, ο προσδιορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας ως «τουρκικής» αντίκεινται σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης και σκοντάφτει στην πραγματικότητα καθώς μόνο ένα μέρος της μειονότητας είναι τουρκογενής.
Διακαής πόθος ωστόσο της άγκυρας παραμένει να θέσει το σύνολο της θρησκευτικής μειονότητας υπό τον έλεγχό της ενώ το ΚΙΕΦ θεωρείται η μετεξέλιξη του ακραίου μειονοτικού κόμματος που ίδρυσε το 1989 ο Αχμετ Σαδίκ με τη σύζυγο αλλά και το γιο του να έχουν σημαίνοντα ρόλο στο ΚΙΕΦ.
Σύμφωνα ωστόσο με τη Real News, η προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τη μειονότητα δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο.
Από τον Μάιο του 2018 στη Θράκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει οικονομικά την περιοχή προωθώντας ένα ιδιότυπο οικονομικό απαρτχάιντ, δηλαδή, να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας παράλληλος Μουσουλμανικός οικονομικός κύκλος που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία.
Ένα ακόμη στοιχείο είναι το γεγονός τι οι μειονοτικοί προχωρούν σε αθρόες αγορές ακινήτων στη Ροδόπη και ιδιαίτερα στην Κομοτηνή έναντι πολύ υψηλού αντιτίμου.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης