Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νόμος του κράτους το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «Υπέρ» και 142 «Κατά» - Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή - Οι 20 αλλαγές

Νόμος του κράτους το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «Υπέρ» και 142 «Κατά» - Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή - Οι 20 αλλαγές
Με 158 ψήφους «υπέρ» και 142  ψήφους «κατά» ψηφίστηκε στη Βουλή την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 το εργασιακό νομοσχέδιο
Σχετικά Άρθρα
Με 158 ψήφους «υπέρ» και 142 ψήφους «κατά» «πέρασε» στη Βουλή την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, επί της αρχής και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο.

Του εργασιακού νομοσχεδίου και των διατάξεων του υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να του ασκεί σκληρή κριτική τόσο για το ίδιο το νομοσχέδιο όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας.
«Βάζουμε κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνάμε τον Μεσαίωνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ για μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο δίνει παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους, την οικονομία και τη χώρα, μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για προσπάθεια φίμωσης της φωνής της κοινωνίας, ενώ δεν δίστασε να κάνει ειδική αναφορά και στο εμβόλιο της AstraZeneca, με αφορμή τις τελευταίες συστάσεις των επιστημόνων.
Ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει και για... ξεστοκάρισμα μίσους της κυβέρνησης απέναντι στους νέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε με 142 «όχι» το νομοσχέδιο επί της αρχής καθώς και τις εμβληματικές διατάξεις του, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επιστροφή στον Μεσαίωνα και ξήλωμα βασικών εργασιακών κεκτημένων, μετατρέποντας τη χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μάλιστα επιχείρησαν «ρελάνς»  με δικά τους ξεχωριστά αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία.  
ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, πάντως, έδωσαν θετική ψήφο στις περισσότερες από τις 55 διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την υγεία και ασφάλεια και τη βία και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας, παρότι ξιφούλκησαν εναντίον της κυβέρνησης ότι τις αξιοποιεί ως φερετζέ.
«Ναι» είπε σε αρκετές από τις εν λόγω ρυθμίσεις και το ΜέΡΑ25. Μεταξύ «ΝΑΙ» και «ΠΑΡΩΝ» κινήθηκε σε αυτές η Ελληνική Λύση, ενώ κατηγορηματικό «ΟΧΙ» σε όλα είπε το ΚΚΕ, καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας  είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι τις χρησιμοποιεί για «ξεκάρφωμα» για τους σκλάβους του 21ου αιώνα.
Στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε και η – μετά από πολλούς μήνες - εικόνα των γεμάτων εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας, μετά τη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επέτρεψαν τη συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών με φυσική παρουσία στην ονομαστική ψηφοφορία.


Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 20 αλλαγές

Το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγούν στην προστασία της εργασίας.
1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.
2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.
3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.
6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.
7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.
8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.
9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.
10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.
11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.
12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.
14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.
20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης