Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πράσινο φως από Κομισιόν στο Ελλάδα 2.0 - Μητσοτάκης: Αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας - von der Leyen: Μεταμορφώνεται η οικονομία

Πράσινο φως από Κομισιόν στο Ελλάδα 2.0 - Μητσοτάκης: Αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας - von der Leyen: Μεταμορφώνεται η οικονομία
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το πράσινο φως στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Με αναφορές στην αρχαία ιστορία της Αθήνας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για το σχέδιο Ελλάδα 2.0, παρουσιάζοντας από την Αρχαία Αγορά τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αρχή μιας νέας προσπάθειας αλλά και για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, υποστήριξε ότι η η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Ελλάδα 2.0.
«Υποδεχόμαστε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, μαζί με την με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Έκδοση κοινού χρέους

«Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της.
Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος.
Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες.
Δικαιούται περίπου 31 δισ.
Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες.
Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.».

Περίπου 8 δις ευρώ θα εκταμιευθούν το 2021

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ελληνικό σχέδιο συνάντηση κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες.
Όπως διευκρίνισε, οι περισσότεροι φόροι κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
«Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021.
Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».
Κλείνοντας την σύντομη εισαγωγή του στην εκδήλωση της παρουσίασης του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά, πως «εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων.
Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», για να συμπληρώσει:
«Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό.
Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο.
Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».
Ursula_Mitsot.jpgUrsula von der Leyen: Το Ελλάδα 2.0 θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία


Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ευχαρίστησε «για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας» και ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για το ελληνικό σχέδιο.
Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμβολή του στο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας.
Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές.
Το πρόγραμμα μας ύψους 800 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία.
Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».
Στη συνέχεια, η von der Leyen ανέφερε ότι στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα.
«Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη.
Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο.
Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας: «Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης.
Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».

Συζήτηση με πολίτες

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του πρωθυπουργού και της επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά και της παρουσίασης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από υπουργούς μέσω διαδικτυακών συνδέσεων, ο κ.Μητσοτάκης και η von der Leyen συνομίλησαν με πολίτες και απάντησαν σε ερωτήσεις τους.
«Η αρχαία αγορά ήταν ο τόπος του δημοκρατικού διαλόγου και θεωρήσαμε καλή ιδέα να συναντηθούμε με πολίτες που θα μας ρωτήσουν για το σχέδιο το οποίο δεν είναι για τους λίγους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση με τους πολίτες.
«Είναι καταπληκτικό να βλέπω διά ζώσης τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους.
Για τη νέα γενιά έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είμαι σίγουρη πως μετά την φριχτή πανδημία και τις επιπτώσεις της στην Οικονομία, το Next Generation EU σκοπεύει να βοηθήσει τη νέα γενιά» σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ΜμΕ ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η von der Leyen τόνισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας».
«Και πληγήκατε πολύ σοβαρά από την πανδημία.
Ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης χρειάζεστε δανεισμό με προσιτούς όρους και αυτό ακριβώς εντάσσεται στο πρόγραμμα μας» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν

Σημαντικές δράσεις για τον πρωτογενή τομέα

Ερωτηθείς από έναν κτηνοτρόφο για το τι δράσεις περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, ο κ.Μητσοτάκης είπε πως «συμπεριλαμβάνει σημαντικές δράσεις που θα υποστηρίξουν υποδομές στον πρωτογενή τομέα.
Έχουμε δυνατότητες να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα μας χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία.
Υπάρχει και το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έρχεται να στηρίξει με απευθείας επιδοτήσεις και με δράσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Χρέος και υποχρέωση μας είναι να βοηθήσουμε τα συνεργατικά σχήματα.
Η επένδυση θα είναι πάντα στην ποιότητα. Ειδικά στην κτηνοτροφία μας έχουμε εξαιρετικά προϊόντα τα οποία θα πρέπει να διεκδικούν τις τιμές που τους αξίζουν».

Συναρπαστική η επένδυση στην Υγεία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε από μια γιατρό σχετικά με την υγεία.
«Αγαπητή συνάδελφε σας ευχαριστώ ως εκπρόσωπος μιας ολόκληρης ομάδας για όλα όσα κάνατε κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Είμαι βαθιά ευγνώμων και περήφανη, που το επάγγελμα της παιδιάτρου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.
Με έχει συναρπάσει το μέγεθος της επένδυσης που θα γίνει στον τομέα της Υγείας, ειδικά στην ψηφιοποίηση, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, αλλά και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη βρίσκεται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Δράσεις για άτομα με αναπηρία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τα άτομα με αναπηρία:
«Έχουμε συμπεριλάβει μια σειρά από δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια εθνικής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για μένα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελούσε προσωπικό στοίχημα, προσωπική δέσμευση και για προσωπικούς λόγους που είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η μητέρα μου ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και είχαμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα».

Έμφαση στον πολιτισμό

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτήθηκε για τις δράσεις για τον πολιτισμό.
«Μου αρέσει πολύ ο όρος που χρησιμοποιήσατε «βαριά βιομηχανία» (σ.σ. για τον πολιτισμό) και όντως πληγήκατε πολύ από την πανδημία του κορονοϊού.
Αυτό το σχέδιο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν στην πολιτιστική σκηνή, στην σύγχρονη τέχνη, για να δοθεί μία ώθηση στον χώρο του Πολιτισμού.
Άλλωστε βρισκόμαστε σε έναν χώρο του Πολιτισμού, εδώ είναι η αρχή των πάντων» υπογράμμισε η von der Leyen.
Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στον τρόπο εργασίας.
«Η πανδημία έδειξε ότι μπορούμε να δουλεύουμε και από το σπίτι.
Σίγουρα το γεγονός ότι έχουμε πια αυτή τη δυνατότητα μας υποχρέωσε να θεσμοθετήσουμε ένα πλαίσιο που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις για την τηλεργασία.
Πχ θεσμοθετήσαμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν θέλουμε η εργασία από το σπίτι να είναι στην ουσία μια ευκαιρία για τους εργοδότες να «ενοχλούν» τους εργαζόμενους εκτός του σταθερού ωραρίου απασχόλησης» είπε ο πρωθυπουργός.

2,3 δις ευρώ για το εκπαιδευτικό σύστημα

Σε ερώτηση για την εκπαίδευση κλήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Κατ’ αρχάς, το σχέδιο δίνει την κατάλληλη έμφαση. 2,3 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδιά η συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι η εφαρμογή του σχεδίου, που τώρα ξεκινάει.
Στην Ευρώπη τώρα ανοίγουμε τις οικονομίες και βασική προϋπόθεση επ’ αυτού είναι η επιτυχία του εμβολιασμού.
Καμία χώρα της ΕΕ δεν αποκλείστηκε από τα εμβόλια και είναι πολύ κρίσιμο να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη» είπε η von der Leyen.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκπαίδευση, που δέχτηκε από έναν μαθητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώσε πως «πριν την πανδημία περίπου 90.000 μαθητές ήταν στο Εθνικό Σχολικό Δίκτυο, στην ψηφιακή μας υποδομή, και σήμερα είναι συνδεδεμένο το σύνολο των μαθητών μας.
Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές που το κατάφεραν».

Το σχολείο του μέλλοντος

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο του σχολείου.
Το σχολείο του μέλλοντος θα διευρύνει το γνωστικό αντικείμενο που θα διδάσκεστε, θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε δασκάλους και καθηγητές να διδάσκουν τη διδακτική ύλη.
Θα εγκρίνουμε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας το πολλαπλό βιβλίο.
Σημαντικοί πόροι από το ταμείο ανάκαμψης θα διατεθούν για την ψηφιακή ανάπτυξη των σχολείων.
Αποδίδω μεγάλη σημασία στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ήταν το αποπαίδι της ελληνικής παιδείας.
Υπάρχουν ειδικότητες που διδάσκονται στα δημόσια ΙΕΚ που έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική ζήτηση ενδεχομένως από ειδικότητές στα πανεπιστήμιά μας.
Υποστηρίζουμε την εκπαίδευσή σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε επαγγελματικές δυνατότητες και στα παιδιά που θα επιλέξουν να μην πάνε στο πανεπιστήμιο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε: «Συμπερασματικά θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι εδώ, για την στήριξή σου. Να ευχαριστήσω την ομάδα σου για την εξαιρετική συνεργασία ώστε να φτάσουμε στην έγκριση του Εθνικού μας σχεδίου. Να βεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θα διασφαλίσουμε πως οι πόροι θα επενδυθούν σωστά, με διαφάνεια, έγκαιρα και προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης