Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Μεταρρύθμιση για τους νέους - Σε εφαρμογή από 1/1/2022 το νέο σύστημα

Χατζηδάκης: Μεταρρύθμιση για τους νέους - Σε εφαρμογή από 1/1/2022 το νέο σύστημα
"Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι", τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης

«Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 1/1/2022 και οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν, θα έχουν έναν «προσωπικό κουμπαρά», στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη.
Προσθέτει ότι η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου Ταμείου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του ΤΕΚΑ (Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).
«Ο νέος ασφαλισμένος, μέσω του Ταμείου, θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του, διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: "συντηρητικό", ισορροπημένο" και επιθετικό". Κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να κάνει αναθεώρηση του προφίλ του» , αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.
«Δεν θα δίνουν πια οι νέοι τα χρήματά τους σε έναν "κορβανά" για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο. Και ξεκινάνε οι ατομικοί λογαριασμοί, οι προσωπικοί "κουμπαράδες", που δίνουν χρώμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για τους νέους!», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καμία μείωση

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.
Όπως σημειώνει, «θα υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο. Αν υπάρχει κάτι που αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους, αυτό είναι ότι θα έχουν έμμεσο όφελος, διότι η παρέμβαση αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος».
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό.
«Δεν θεωρώ πάντως ότι θα χρειαστεί να γίνει ενεργοποίηση αυτής της πρόβλεψης» εκτιμά ο υπουργός Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης από την εισαγωγή του συστήματος.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης κάνει αναφορά στις πρωτοβουλίες και τις επόμενες κινήσεις του, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΦΚΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης