Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ακρίβεια σαρώνει στην αγορά και οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν συνεδριακό τουρισμό

Η ακρίβεια σαρώνει στην αγορά και οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν συνεδριακό τουρισμό
Δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και μάλιστα μαζικό προεξοφλεί η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή, της,
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και μάλιστα μαζικό προεξοφλεί η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή, της, επισημαίνοντας ότι οι ανατιμήσεις της χονδρικής αγοράς θα φτάσουν στις λιανικές τιμές και στον καταναλωτή , με συνέπεια να χάσει μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός του.
H Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ,με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη 1 η Ιουλίου 2021 προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα ,Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον Αν. υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση ,ζητώντας να μάθουν τις ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συνεχής αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να ανατρέπουν τιμολόγια που επί χρόνια παρέμεναν σταθερά.
Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καυσίμων έχουν σημειώσει άνοδο κατά 50% ενώ σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες που έχουν άμεση επίπτωση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες , από την μεταποίηση μέχρι και τον τομέα των υπηρεσιών
Την ίδια στιγμή ο αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης περί άλλων τυρβάζουν και αρκετός χρόνος και πολύτιμος όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις καταναλώνεται σε – σοβαρά και μη - συνέδρια και σε αμφίβολής χρησιμότητας εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων.
Η ΓΣΕΒΕΕ εστιάζει στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος του ΑΔΜΗΕ από την 1 Αυγούστου επιβαρύνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιπλέον κόστη
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις κατά 6,5%.
Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές.
Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον « αναπνευστήρα» οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα τους.

Διεθνές φαινόμενο οι ανατιμήσεις -. Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τη διατίμηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο ΒΝ για το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά ανέφερε ότι η εκκίνηση έγινε από τα μεταφορικά ναύλα που επηρεάζουν και την εσωτερική αγορά.
Κάνει λόγο για διεθνές φαινόμενο το οποίο δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις .
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση από το Σεπτέμβριο.
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι η αγορά είναι ελεύθερη και οι λιανικές τιμές διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση.
Υπενθύμισε ότι στον νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης με την εκδήλωση της πανδημίας, προστέθηκε η διάταξη για πάταξη της αισχροκέρδειας που είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2021 καταλήγοντας ότι δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τη διατίμηση στα προϊόντα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews,gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης