Πολιτική

Σκέρτσος: Δεν είναι στο τραπέζι οριζόντια μέτρα - Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις για την εστίαση

Σκέρτσος: Δεν είναι στο τραπέζι οριζόντια μέτρα - Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις για την εστίαση
Ουδέποτε καταργήθηκε η μάσκα υποστήριξε ο κ.Σκέρτσος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δεν είναι στο τραπέζι οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπυργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έσπευσε να βάλει τέλος στη σεναριολογία περί αλλαγών στις αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 15 Ιουλίου.
«Δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα μέτρα που ισχύουν» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σκέρτσος, κάνοντας λόγω για τήρηση των περιορισμών που ήδη γνωρίζουμε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, ο κ. Σκέρτσος απέκλεισε το σενάριο τροποποιήσεων επί των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο που έχουμε ανακοινώσει».
«Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουμε πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο» τόνισε ο κ.Σκέρτσος.

Ουδέποτε καταργήθηκε η μάσκα

Σχετικά με τη μάσκα και τη συζήτηση που γίνεται από μερίδα επιστημόνων οι οποίοι ζητούν καθολική χρήση της, ο κ.Σκέρτσος υπογράμμισε πως η μάσκα ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.
Μάλιστα, έκανε λόγο για παρεξήγηση που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής των ειδικών.
«Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση.
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση δεν έπαψε η υποχρεωτική χρήση μάσκας» υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για καθολική χρήση της.

Όχι σε οριζόντια μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως «οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν βρίσκονται στο τραπέζι».
«Θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών» τόνισε και στάθηκε στους χώρους διασκέδασης που «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα είναι ένα ενόψει και της μετάλλαξης «Δέλτα» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει: «εμβολιασμός, όχι πανικός, τήρηση των μέτρων που γνωρίζουμε, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις».

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, κάνοντας ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Όπως είπε, παραπέμποντας σε αναλυτικές οδηγίες την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο του πελάτη αν:

  • είτε έχει κάνει το εμβόλιο
  • είτε έχει νοσήσει
  • είτε έχει αρνητικό τεστ κοροναϊού


Όπως είπε, η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα, ενώ ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του.
«Θα είναι ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα» είπε ο κ.Σκέρτσος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης