Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Κύπρο ο Δένδιας για απαντήσεις στις προκλήσεις Erdogan για Αμμόχωστο και δύο κράτη

Στην Κύπρο ο Δένδιας για απαντήσεις στις προκλήσεις Erdogan για Αμμόχωστο και δύο κράτη
O ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει και επίσκεψη στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Στην Κύπρο θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια των επαφών του αναμένεται να απαντήσει στα όσα προκλητικά ανακοίνωσαν χθες για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και για τη λύση των δύο κρατών ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Η επίσκεψη του κ.Δένδια γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στον απόηχο των ανακοινώσεων Erdogan.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κ. Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση.

Καταδίκη

Το υπουργείο Εξωτερικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», διαμηνύει το ΥΠΕΞ.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Συναντήσεις με Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη

Ο κ.Δένδιας αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.
Γύρω στις 14:00, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης