Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσαλακωμένη η εικόνα της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές – Κατέρρευσε το αφήγημα για το επιτελικό κράτος, διαχρονικά τα κενά

Τσαλακωμένη η εικόνα της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές – Κατέρρευσε το αφήγημα για το επιτελικό κράτος, διαχρονικά τα κενά
Το έθιξε και στο διάγγελμά του ο ίδιος ο Πρωθυπουργούς, μίλησε για επιτυχίες αλλά και αποτυχίες καθώς και για αυτοκριτική και κριτική, που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Σχετικά Άρθρα

Oποιος παρατήρησε το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού είχε την αίσθηση ενός πολιτικού προσώπου που «τσαλακώθηκε» από τις πρόσφατες αποτυχίες του κυβερνητικού και κατ’ επέκταση του επιτελικού κρατικού μηχανισμού.
Το θέμα των αποτυχιών δεν είναι αυθαίρετο.
Το έθιξε και στο διάγγελμά του ο ίδιος ο Πρωθυπουργούς, μίλησε για επιτυχίες αλλά και αποτυχίες καθώς και για αυτοκριτική και κριτική, που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στην Αρχαία Ολυμπία και την Βαρυμπόμπη, ενώ είχαμε ύφεση των πυρκαγιών, τη χθεσινή μέρα είχαμε αναζωπυρώσεις που εξελίχθηκαν σε τεράστια νέα μέτωπα θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Και μάλιστα με σχετικά μικρούς σε δυναμική ανέμους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα επέκτασης των πυρκαγιών.

Πολλά μέτωπα για την κυβέρνηση, λάθος η σύγκρουση


Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, λίγ
ο καιρό πριν τις πυρκαγιές είχαν επιδοθεί σε μία πολιτική σύγκρουσης με ανοικτά λαϊκά μέτωπα που δημιούργησαν ρήγμα στην κυβέρνηση.
Εμβολιασμοί, νέα lockdown, πρόστιμα και υποχρεωτικότητες που συνδυαστικά με τις δημοσκοπήσεις έδειχναν μία αλαζονική στάση να προχωρήσουν σε κινήσεις με πολιτικό κόστος αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Ωστόσο δεν υπολόγισαν, μεταξύ άλλων, τον αστάθμητο παράγοντα των πυρκαγιών που πλέον έχουν τσαλακώσει την κυβέρνηση και το κυβερνητικό αφήγημα για επιτελικό, αποτελεσματικό κράτος.

Στο ίδιο έργο θεατές τόσα χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις

Όλη αυτή η κυβερνητική θεώρηση περί «αρίστων» σε επιτελικές θέσεις κλειδιά γύρισε μπούμερανγκ.
Η Αρχαία Ολυμπία καίγεται κάθε χρονιά, περιοχές στην Αττική καίγονται ξανά, η Εύβοια επίσης για πολλοστή φορά. Θυμίζει τον κρατικό μηχανισμό του 2007 των Παυλόπουλου - Πολύδωρα, το βαθύ πασοκικό κράτος που στις θέσεις έμπαιναν οι άπειροι εκλεκτοί των υπουργών, το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε το Μάτι να καεί μέσα σε 2 ώρες με 103 νεκρούς.
Οπότε, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αποτελεσματικότητα του κράτους διαχρονικά.
Και επίσης, η κυβέρνηση έκανε και τα εξής στρατηγικά λάθη:

Από την απαξίωση στην πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα


Η κυβέρνηση να θυμίσουμε άνοιξε μέτωπο και με την Πυροσβεστική το προηγούμενο διάστημα επιβάλλοντας υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ και σε άλλες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.
Πάνω από 60 άτομα που αρνήθηκαν, μπήκαν στην μαύρη λίστα και τέθηκαν στο περιθώριο.
Ωστόσο, όλο το Σώμα κλήθηκε να σβήσει φωτιές σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ευθύνες ΑΔΜΗΕ για τους πυλώνες

Το επιτελικό κράτος πιάστηκε στον ύπνο. Ειδικά ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ που έχουν την ευθύνη για τους πυλώνες υψηλής τάσης, απ’ όπου όπως λέγεται ξεκίνησαν οι φωτιές, δείχνουν ότι το βαθύ κράτος ακόμα υπάρχει, δεν υπήρξε καμία πρόνοια να ελεγχθεί το δίκτυο όταν μάλιστα υπάρχει δελτίο καιρού για καύσωνα όλη τη εβδομάδα.

Γιατί η κυβέρνηση ζητάει νέα εναέρια μέσα τώρα μες στον Αύγουστο;

Η κυβέρνηση υπερτίμησε το στόλο των εναέριων δυνάμεών της καθώς τώρα, κάνει εκ νέου αίτημα για να λάβει στην υπηρεσία της άλλο ένα ρωσικό κατασβεστικό Beriev ενώ παράλληλα έχει κάνει αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, για πυροσβέστες και πυροσβεστικά μέσα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην χώρα μας για να συνδράμουν τις προσπάθειες για την πυρόσβεση των μετώπων.
Υπάρχουν επίσης φωνές που λένε ότι άργησε η αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων που αποφασίστηκε εχθές. Θα μπορούσαν να έχουν ένα ρόλο επιτηρητή σε πολλές από τις «κόκκινες» δασώδεις περιοχές και να αποτρέψουν προληπτικά εμπρηστικές ενέργειες.

Το 112 λειτούργησε αλλά δεν μπορεί να υποκαθιστά την αποτελεσματική πυρόσβεση

Το 112 και οι εκκενώσεις περιοχών λειτούργησε πολύ καλά αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πυρόσβεση και την καταστολή των πύρινων μετώπων.
Μπορεί η ανθρώπινη ζωή να είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να αφήνονται στο έλεος οι περιουσίες των πολιτών και έτσι να κρύβονται κάτω από το χαλί τα τρωτά του κρατικού μηχανισμού. Επίσης, γιατί δεν είχαν απαγορεύσει νωρίτερα την διέλευση σε άλση και δάση προκειμένου να μην υπάρξει κάποια πιθανή εμπρηστική ενέργεια.
Πότε θα έχουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπρησμούς;
Η κυβέρνηση, έχοντας το νομοθετικό έργο υπό την ευθύνη της, θα έπρεπε –όχι κατόπιν εορτής- να έχει αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους εμπρηστές δασών. Τώρα υπόσχονται πιο αυστηρούς νόμους αλλά χωρίς να διευκρινίζουν πότε θα ισχύσει αυτό.

Εξαιρετικά δύσκολο 3ημερο για την κυβέρνηση

Για την κυβέρνηση ξεκινάει ένα πολύ δύσκολο 10ήμερο καθώς ο καύσωνας θα έχει ξηράνει αρκετές περιοχές με ξερή βλάστηση και από τα μέσα Αυγούστου διαχρονικά φυσάνε οι μεγάλοι βοριάδες, μελτέμια που είναι εξαιρετικά «ευνοϊκοί παράγοντες» για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι σήμερα ξημερώνει ένα πολύ δύσκολο τριήμερο καθώς αρχίζουν τα μεγάλα μποφόρ σε περιοχές με ανοικτά πύρινα μέτωπα. Επιτελικά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας λένε ότι η σημερινή μέρα μοιάζει με αυτή στο Μάτι.
Τέλος, να πούμε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει προσώρας να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης ωστόσο, έχει ενδείξεις για εμπρηστικό σχέδιο σε τουλάχιστον 2 μεγάλες φωτιές.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης