Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Οι δηλώσεις Πέτσα, Κοντοζαμάνη, Οικονόμου,

Σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Οι δηλώσεις Πέτσα, Κοντοζαμάνη, Οικονόμου,
Το γεγονός ότι o FDA έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer ανοίγει τον δρόμο προς την υποχρεωτικότητα
Σχετικά Άρθρα

Με φόντο την έξαρση της πανδημίας λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Delta και των μειωμένων εμβολιασμών αλλά και ενόψει του Φθινοπώρου -οπότε και αναμένεται επιδείνωση- έχει ανοίξει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες εκτός των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων.
Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η λίστα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Άλλωστε, το γεγονός ότι o FDA έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer ανοίγει τον δρόμο προς την υποχρεωτικότητα.

Πέτσας: Ανοιχτό το θέμα της υποχρεωτικότητας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, λοιπόν, τόνισε πως είναι ανοιχτό το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ειδικά σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς, αναφερόμενος σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες.
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι καλό για τον εαυτό τους και τους γύρω τους να εμβολιαστούν. Και όταν ένα εκατομμύριο πολίτες προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν, πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα.
Επειδή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να νοσηλευθούν, για αυτό παίρνουμε μέτρα και επιτρέπουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα στους εμβολιασμένους, με λιγότερους περιορισμούς», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενος στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως αποκτούν ένα ισχυρό κίνητρο για να κάνουν το εμβόλιο.
«Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων» είπε.

Κοντοζαμάνης: Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Οικονόμου: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία.
«Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται», σημείωσε. «Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στο δημόσιο τομέα και το στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης