Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως μία απόφαση του Κ. Μπακογιάννη φέρνει κρίση στις σχέσεις Πατριαρχείου, Ιερώνυμου, Μαξίμου – Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Πως μία απόφαση του Κ. Μπακογιάννη φέρνει κρίση στις σχέσεις Πατριαρχείου, Ιερώνυμου, Μαξίμου – Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ
Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ λεπτή, επιζητούνται επιδέξιοι χειρισμοί και αυτό το σήριαλ θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια καθώς το Μαξίμου με το Δήμο Αθηναίων δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις…
Σχετικά Άρθρα

Μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων υπό τον Κ. Μπακογιάννη έφερε νέα κρίση στις ευαίσθητες σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατ’ επέκταση της ελληνικής κυβέρνησης με το Φανάρι.

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε την νέα κόντρα

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο έλαβε μία απόφαση για δωρεάν παραχώρηση των ναών μέσα στο κτήμα Προμπονά στη περιοχή Ριζούπολης, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, κατόπιν σχετικής αίτησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τον Δήμο Αθηναίων».
Παρόλο που σύμφωνα με την διαθήκη του ευεργέτη Προμπονά, το κτήμα έχει κληροδοτηθεί στο Πατριαρχείο από την αρμόδια επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά που εκτέλεσε τη διαθήκη.

Καμίνης και Ιερώνυμος είχαν καταθέσει αγωγή για το κτήμα Προμπονά


Την διαθήκη έχει προσβάλει η δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη αλλά και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών από παλιά αλλά το Πατριαρχείο εκ πρώτης είχε κερδίσει το δικαστήριο, μετά έγιναν εφέσεις κτλ που δεν έχει σημασία να αναφέρουμε.
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπό τον Ιερώνυμο είχε πάρει θέσει κατά του Πατριαρχείου, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να υπάρχει εκκλησία στα όρια της που να μην είναι προϊστάμενη αρχή εκείνη.
Το Πατριαρχείο, ωστόσο, που ήθελε να έχει ένα Ορθόδοξο Κέντρο στην Αθήνα ενέταξε για λειτουργικούς λόγους τον Άγιο Γεώργιο του Προμπονά και τις άλλες εκκλησίες στην μονή Βλατάδων της Θεσσαλονίκης ως μετόχι. Το ζήτημα είχε πάρει διαστάσεις με ανάδειξη του θέματος και ψύχρανση των σχέσεων Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου.

Ποιος λειτουργεί το ναό Αγίου Γεωργίου (άλσος Προμπονά); Γιατί δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα;

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου που ανήκει στη μονή Βλατάδων άρχισε να λειτουργεί, εστάλη εφημέριος στο ναό, βγήκε πρόγραμμα, άρχισαν να έρχονται οι πιστοί σιγά σιγά αλλά δεν είχε ρεύμα.
Οι υπηρεσίες του δήμου όπως όφειλαν δεν έδιναν το απαραίτητο χαρτί στη ΔΕΗ προκειμένου να περαστεί γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος προς το ναό και έτσι αποφασίστηκε να φέρουν γεννήτριες προκειμένου να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο.
Ο εφημέριος που όρισε το Πατριαρχείο είναι ο Πατέρας Γιώργος Αντωνίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν ο ίδιος ασκούσε παλαιότερα το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ήταν και είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παράτησε τα εγκόσμια και έγινε ποιμένας τον οποίο τον χειροτόνησε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Έντονη αντίδραση του Φαναρίου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την νέα εξέλιξη


Και γυρνάμε στην απόφαση τώρα.
Η απόφαση της Δευτέρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Φαναρίου η οποία εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως από συνεργάτες του Πατριάρχη στο γραφείο Ιερώνυμου, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι να θεωρούν ότι στο τραπέζι είναι ακόμα και η ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 20 Νοεμβρίου επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα επ’ αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο.
Οι σχέσεις Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου είχαν προ της απόφασης ηρεμήσει.
Ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφτεί τον Μάιο του 2019 την Αθήνα και το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν και είχε εγκαινιάσει το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Αγιος Πορφύριος» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Καταστροφικό για την κυβέρνηση να μην επισκεφτεί ο Πατριάρχης τη χώρα - Λεπτές ισορροπίες και με Ιερώνυμο


Το ζήτημα, ωστόσο, έχει και κυβερνητικές προεκτάσεις.
Όταν έμαθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα τροπή που πήραν οι σχέσεις Πατριαρχείου-Αρχιεπισκοπής «χλόμιασαν».
Η πιθανότητα να μην επισκεφτεί τη χώρα μας ο Πατριάρχης θα είναι μία καταστροφική εξέλιξη.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση είχε επεισόδιο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο επειδή ο δεύτερος πήγε στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη.
Το επεισόδιο δοκίμασε όλους αφού πήρε διεθνείς διαστάσεις και έληξε μετά το mea culpa του κ. Ελπιδοφόρου.
Είχε προηγηθεί και η εμπλοκή Βαρθολομαίου που ήθελε να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ωστόσο, ο ρόλος Βαρθολομαίου είναι βαθύτερος και πιο σημαντικός από ποτέ. Ο ίδιος αποτελεί έναν συχνό συνομιλητή του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Θυμίζουμε ότι ο Biden δέχτηκε στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον τον Πατριάρχη όταν είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan.

Οι μη αγαστές σχέσεις Μαξίμου - Δήμου Αθηναίων


Δεν θα ήθελε η ελληνική διπλωματία σε μία τέτοια κρίσιμη φάση που μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα να χάσει ως σύμμαχο το Φανάρι που έχει απευθείας δίαυλο με τον Λευκό Οίκο.
Αλλά δεν θέλει και να χαλάσει τη σχέση της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όταν μάλιστα ο τελευταίος πήρε μία απόφαση που βοηθάει την κυβέρνηση σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ στις εκκλησίες.
Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ λεπτή, επιζητούνται επιδέξιοι χειρισμοί και αυτό το σήριαλ θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια καθώς το Μαξίμου με το Δήμο Αθηναίων δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης