Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξανθός: Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην υγειονομική κάλυψη των ατόμων με AIDS

Ξανθός: Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην υγειονομική κάλυψη των ατόμων με AIDS
ΣΥΡΙΖΑ: Η αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS χρειάζεται συνεπή επιστημονική στρατηγική, εκπονημένη με ευαισθησία σε συνεργασία με τους ασθενείς και τους φορείς εκπροσώπησής τους

Με την πανδημική κρίση να συνεχίζει να δοκιμάζει το ΕΣΥ και την ελληνική κοινωνία, «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν βρει την τέλεια δικαιολογία προκειμένου να αφήνουν ακάλυπτες ευάλωτες ομάδες με σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα, όπως οι άνθρωποι που ζουν με HIV», σημειώνει ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, πρόπερσι τέτοια εποχή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, σε εκδήλωση στη Βουλή ο υπουργός Υγείας υιοθέτησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του HIV/AIDS που εκπονήθηκε από επιστημονική επιτροπή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια των αντιδραστηρίων, ώστε να ξεκινήσουν οι εξετάσεις ιικού φορτίου, ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τη συνταγογράφηση αντι-ρετροϊκών φαρμάκων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση με προστασία των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών και ότι θα εκπονήσει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση στους μαθητές.

«Δύο χρόνια μετά, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, αντίθετα, η κατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν με HIV διαρκώς χειροτερεύει, καθώς οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, το βασικό σημείο πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τους οροθετικούς, παραμένουν δραματικά υπο-στελεχωμένες» είπε.
Η αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS χρειάζεται συνεπή επιστημονική στρατηγική, εκπονημένη με ευαισθησία σε συνεργασία με τους ασθενείς και τους φορείς εκπροσώπησής τους. Χρειάζεται επίσης πόρους για τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες αντι-ρετροϊκές θεραπείες, αλλά και στην PREP. Είναι απαραίτητη επίσης μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη και τον αποστιγματισμό» δήλωσε.

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό ποιο είναι τελικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του HIV/AIDS.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης