Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Με βασάνισε η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Έκανα το καθήκον μου - Απειλεί η Omicron

Μητσοτάκης: Με βασάνισε η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Έκανα το καθήκον μου - Απειλεί η Omicron
Εστιάσαμε στους άνω των 60 ετών γιατί αυτοί είναι που πιέζουν το ΕΣΥ είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών έναντι της covid-19, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
«Προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά υγειονομικά σωστός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση του εμβολίου, προαναγγέλλοντας άνοιγμα στους τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες.
«Φτάνουμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα υπόλοιπα στάδια.
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα.
Είναι μια τελευταία ώθηση για να λάβουν τη σωστή απόφαση .
Αρκεί να εμβολιαστεί κανείς για να μην επιβληθεί το πρόστιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν λιγότερη απροθυμία να εμβολιαστούν έναντι των υπόλοιπων πολιτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι από τους 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας μόλις 70.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν.

«Με βασάνισε η απόφαση»

«Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. 'Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης "Ο"» εξήγησε.
«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός.
«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε.
Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη.
Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό.
Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.
«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης "Ο". Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α' δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Αναγκαίο το πρόστιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ.
«Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή.
Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα.
Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων.
Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό.
Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία.
Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει τη σφραγίδα του ΣΤΕ»

«Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Αυτή μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα. 83% άνω των 60 ετών πείστηκαν. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς» συμπλήρωσε.
«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε με νόημα.

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Επέσαν έξω οι εκτιμήσεις για τείχος ανοσίας με 70%

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «Να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές». Και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης στο Reuters: Όχι σε περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Την θέση πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες ηλικίες και σε άλλους κλάδους εργαζομένων διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη διότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι που πιέζει το σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πριν λάβει την απόφαση αυτή, είχε εξαντλήσει όλα τα μέσα για να πείσει τους εν λόγω πολίτες – που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα έναντι της covid, όπως είπε - να εμβολιαστούν, τονίζοντας πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.
«Είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική θα είναι αποτελεσματική» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση των ατόμων άνω των 60 ετών μόλις μια ημέρα από την ανακοίνωση των μέτρων.
«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α δόση του εμβολιασμού.
Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς.

Λογικό το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α' δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.
Σημειώνεται πως σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αναλυτικά στη Βουλή επί της τροπολογίας που προβλέπει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

Στο 4,5% η ανάπτυξη το 2022

«Η Ελλάδα περιμένει ότι θα υπερβεί την ανάπτυξη του 4,5% που προβλέπεται να έχει το 2022» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως η χώρα αναμένει μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν, αν δεν υπάρξουν μείζονες περιπλοκές με την πανδημία της Covid-19.
Ερωτηθείς αν οι αρχές επιμένουν στην πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 4,5%, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «μπορεί να είναι υψηλότερη από το ποσοστό αυτό».
«Εφόσον δεν υπάρξουν μείζονα προβλήματα με την πανδημία, υποθέτοντας ότι η πανδημία θα οδηγηθεί σταδιακά σ' ένα τέλος το πρώτο εξάμηνο του 2022, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης