Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Η πρόταση δυσπιστίας θα καταψηφιστεί: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα - Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Βουλή - Η πρόταση δυσπιστίας θα καταψηφιστεί: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα - Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 30/1 η διαδικασία με τις  τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την κρίσιμη ψηφοφορία

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ολοκληρώνεται την Κυριακή 30/1, η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.
Το μεσημέρι ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία. 
Πρόγευση της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή και της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δόθηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στην κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα.
Οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσής τους στο σύνολό τους εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για πεπραγμένα της και θα την καταψηφίσουν αλλά η δύναμή τους δεν αρκεί για την έκριση της πρόταση μομφής. 
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 9 το βράδυ.
Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας.
Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Κουτσούμπας: Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και αντιπολιτευτικό δήθεν show από ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετείτε μαζί με άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές, στα σχολεία, στα νομοσχέδια που φέρνετε. Δεν περιμέναμε τη σημερινή συζήτηση στη βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πρόσθεσε ότι μομφή στην κυβέρνηση ήταν και το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου οι εργαζόμενοι της Αττικής συναντήθηκαν με τους φορείς της Πάτρας, αλλά και οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για την ερχόμενη Τρίτη.
«Μομφή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, που θέλουν ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά στις σχολές τους, με αραίωση των τμημάτων, με προσλήψεις καθηγητών που λείπουν,με προσωπικό καθαριότητας που δεν υπάρχει.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα των τελευταίων ημερών», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πολλαπλασιαστούν.
Για να παίρνει η μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική ένα ουσιαστικό περιεχόμενο».
Συνέχισε τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τις εγκληματικές ευθύνες της όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα πετώντας την μπάλα σε επιμέρους αστοχίες, σε επιμέρους επιλογές μόνο, αθωώνοντας συνολικά αυτό το κράτος που υπηρετήσατε και υπηρετείτε όλοι σας.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος μιας χιονόπτωσης».
Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «έχετε κάνει δόγμα σας την ατομική ευθύνη που λέτε στον κόσμο φύγετε για να σωθείτε. Όπως κάνατε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και μετά την άλλη λέτε μείνετε στα σπίτια σας για να σωθείτε από το χιόνια από την κακοκαιρία».
Αναφερόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Αττικής Οδού, ανέφερε «τώρα θυμηθήκατε το όχι ευκαταφρόνητο αχόρταγο κέρδος αυτής της εταιρείας κύριε Μητσοτάκη;
Τώρα ανακαλύψατε τις συμβάσεις παραχώρησης; Τόσα χρόνια δεν ξέρατε τι μυθώδη κέρδη έχει βγάλει η εταιρεία από τα χρυσοπληρωμένα διόδια;».
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ που θα δοθούν στους εγκλωβισμένους οδηγούς, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι καμία αποζημίωση δεν μπορεί να εξαγοράσει τη σιωπή και να κατευνάσει την οργή.
Ολομέτωπη επίθεση έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι συμμαχεί με τη ΝΔ και ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινή στρατηγική.
«Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Λέγονται σύμμαχοι.
Είστε το χέρι βοηθείας στη Νέα Δημοκρατία που είναι δείγμα της κοινής στρατηγικής σας.
Το χρησιμοποιείτε όμως με τα αντιπολιτευτικά δήθεν σόου εσείς που κάνετε εδώ μέσα όπως το χθεσινοβραδινό και σε ένα εμπόδιο παραπέρα στη λαϊκή αμφισβήτηση», κατέληξε.

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση των λαθών

Στημένο παιχνίδι Μητσοτάκη – Τσίπρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος την πρόταση δυσπιστίας.
Δήλωσε ότι «θλίβομαι γιατί το προεδρείο δεν έπρεπε να δώσει το λόγο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη», αναφερόμενος στην πρώτη σύγκρουση των δύο αρχηγών το Σάββατο 29/1.
Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι επί 2,5 χρόνια η ΝΔ κάνει λάθη και τόνισε ότι «είστε η κυβέρνηση των λαθών».
Επίσης έκανε λόγο για περίεργη διατύπωση του πρωθυπουργού περί συγγνώμης σημειώνοντας ότι για να ζητήσει συγγνώμη κάτι κακό έκανε και πρόσθεσε «είστε παντού πρώτοι.
Η χειρότερη κυβέρνηση σε ακραία φαινόμενα, ακραία ανικανότητα».
Επισήμανε δε ότι «το επιτελικό σας κράτος είναι σαν ακυβέρνητο καράβι».
«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους.
Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα.
Λέτε ότι δεν έχετε αντίπαλο. Έχετε αντίπαλο και αυτή είναι η Ελληνική Λύση. Θα είμαστε ο μοναδικός σας αντίπαλος με προτάσεις και επιχειρήματα όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έκανε πρόταση μομφής την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στριμωγμένος δίνοντας του άλλοθι συσπείρωσης στη ΝΔ.
Υπογράμμισε ότι ήταν ένα πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «ένστικτο επιβίωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ».
Συνέχισε αναφέροντας ότι «είστε μία άτυπη συγκυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια και θα είστε και μία κανονική συγκυβέρνηση μετά από λίγο καιρό.
Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη είναι εντελώς άχρηστη».


Βαρουφάκης: Καταψηφίζουμε τη «Μητσοτάκης ΑΕ»

Καταψηφίζουμε σήμερα τη «Μητσοτάκης ΑΕ» και καλούμε τη νεολαία να βγει μπροστά ακηδεμόνευτη να συγκρουστεί με το σύμπλεγμα κράτους-εταιρειών, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την Κυριακή 31/1/2022.
Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε σε παλλαϊκή συμπόρευση «κατά της ολιγαρχίας χωρίς σύνορα» και ζήτησε «αποκεντρωμένες, συμμετοχικές, βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, στη βάση προηγμένων πράσινων τεχνολογιών που επιτρέπουν την κατάργηση των μονοπωλίων».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, κάθε δίκτυο, υπηρεσία ή αγαθό κοινής ωφέλειας που ιδιωτικοποιείται, υπονομεύεται, κάθε νέο κονδύλι που έρχεται, κυρίως υπό την μορφή νέου χρέους στην Τρόικα, πλουτίζει τους ολιγάρχες εις βάρος της πλειοψηφίας.
Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ο σημερινός πρωθυπουργός έχει πρόγραμμα:
Αφήνει την καταστροφή να γίνει και, με το που συμβαίνει η προδιαγεγραμμένη καταστροφή, αρχίζει να μοιράσει δανεικό από την Τρόικα χρήμα, πακτωλούς στους ολιγάρχες, ψίχουλα στα θύματα».
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να πέσει, χθες, σήμερα, αύριο» και πως το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση πρέπει να έρθει.
Είπε ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά ως μομφή κατά της ολιγαρχίας.
Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κάλεσε να δεσμευθεί πως σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει την Αττική Οδό στο Δημόσιο.
Μίλησε για βολική κοκορομαχία μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βολεύει και τους δυο και αφορά το ποιος είναι περισσότερο ανεπαρκής.


Κόντρα Γεραπετρίτη - Σκουρλέτη για τον Μ. Φουρθιώτη

Με τη σκληρή αντιπαράθεση του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, ξεκίνησε η τρίτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Μ. Φουρθιώτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έγινε κανένα χατίρι σε κανέναν επιχειρηματία, σε κανέναν ιδιώτη. Αντιθέτως, υπήρξε πολύ αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τους θεσμούς με τη στάση του.
«Σε αυτή την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να εξυπηρετήθηκε επιχειρηματικό συμφέρον. Αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τα «πυρά» που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με όρους εχθροπάθειας και μισαλλοδοξίας, αλλά στη βάση επιχειρημάτων και διαβουλευτικότητας.

Για Φουρθιώτη

Από την αντιπαράθεση δεν έλειψε και η ανταλλαγή sms του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με τον Μένιο Φουρθιώτη.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «είναι δυστυχές ότι σε μια ύψιστης κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές αλλαγές, επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση να προσωποποιήσει ζητήματα τα οποία δεν άπτονται δημοσίων πολιτικών».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κυνήγι μαγισσών» που στοχεύει τον ίδιο και δια του κ. Γεραπετρίτη, τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, «τον κ. Φουρθιώτη δεν τον έχω δει ποτέ. Δεν έχω βγει ποτέ σε οποιαδήποτε εκπομπή του. Δεν έχω δώσει συνέντευξη σε κανένα έντυπό του. Του μιλάω στον πληθυντικό, όπως διαπίστωσε όλη η κοινωνία και όπως διαπιστώσατε και εσείς από τα από μηνύματα υποκλοπών, τα οποία εσείς διαχέετε, και μέσα στο χώρο της Βουλής, ως μεταπράτες προϊόντων εγκλήματος».
Εξήγησε ότι έχει επικοινωνήσει τρεις ή τέσσερις φορές με τον Μένιο Φουρθιώτη τηλεφωνικά και «βεβαίως, πριν προκύψει το οποιοδήποτε θέμα παράνομης δράσης του».
Πρόσθεσε ότι «στη δική μου αντίληψη περί δημόσιας εξουσίας, όταν οποιοσδήποτε υποβάλει μια αναφορά, η οποία αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα, η αναφορά αυτή θα πρέπει να λάβει απάντηση».
Κάνοντας αναφορά στο περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Μένιο Φουρθιώτη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το ένα μήνυμα ήταν ευχετήριο απαντητικό στον πληθυντικό και το άλλο ήταν απάντηση σε αίτημα που υπεβλήθη και η απάντηση ήταν αρνητική.
«Απορρίπτεται το αίτημα που ετέθη από τον κ. Φουρθιώτη και τον σταθμό του», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Απαντώντας στις καταγγελίες περί συναλλαγής, συνδιαλλαγής που διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση «υιοθετεί τον κ. Φουρθιώτη σαν πολιτικό της παιδί, αναμασά τα λεγόμενα, φέρνει στον χώρο της Βουλής προϊόντα εγκλήματος, παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως κάνουν και οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι ο κ. Φουρθιώτης στρέφεται σήμερα εναντίον της κυβέρνησης επειδή το αίτημα που υπέβαλε ήταν το αίτημα του σταθμού του να εκπέμπει από την πλατφόρμα DIGEA επειδή έχει άδεια στην Κύπρο, επικαλούμενος την κοινοτική οδηγία η οποία εκπρόκειτο να ενσωματωθεί.
Όπως εξήγησε, το αίτημα αυτό απερρίφθη «μολονότι, μέσα στη Βουλή διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση επιφύλαξη για το αν θα πρέπει να υιοθετηθεί η διάταξη αυτή. Ειδικώς η διάταξη αυτή δεν ενσωματώθηκε στο δίκαιο μας. Απερρίφθη το αίτημα».
Συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή στον ΣΕΠΕ και τον ΕΦΚΑ για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας να κάνει έλεγχο σε όλες τις εταιρείες του συγκεκριμένου προσώπου, το υπουργείο Εργασίας δεν διαβίβασε τον φάκελο στον ΣΔΟΕ και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και επί τη βάση αυτής της διαβίβασης, ο κ. Φουρθιώτης συνελήφθη και προφυλακίστηκε.
«Αυτά όλα συνέβησαν από την δική μας κυβέρνηση. Είναι προϊόντα συναλλαγής;», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Φουρθιώτης επειδή απερρίφθησαν όλα τα αιτήματα του στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος του έχει υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «ξέρετε, και στους δημοσιογράφους, εκδότες και ιδιοκτήτες των δικών σας εφημερίδων, το Documento, της Εφημερίδας των Συντακτών, στον ίδιο ακριβώς τόνο και τον ίδιο τρόπο απαντώ. Σε οτιδήποτε αφορά το νομοθετικό έργο είτε με δικά τους αιτήματα, προφανώς θα λαμβάνουν απάντηση. Είναι συνταγματική απαίτηση και δεν γίνεται ποτέ εν κρυπτώ. Γίνεται πάντοτε διαφανώς».
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι πάρα πολύ αυστηρή στην τήρηση της νομοθεσίας», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το επιτελικό κράτος

Περαιτέρω, αναφορικά με τα πυρά που δέχεται το επιτελικό κράτος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι επιτελικό κράτος δεν είναι οτιδήποτε συμβαίνει στην άσκηση δημόσιας πολιτικής αλλά το επιτελικό συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί τις πολιτικές.
Όπως είπε, «κάθε φορά που θα υπάρχουν λάθη και αστοχίες - και εμείς έχουμε κάνει λάθη- ισχύει ότι εμείς πρέπει να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε. Αυτό όμως είναι το πολιτειακά ορθό».
Κατά τον ίδιο, καρδιά του επιτελικού κράτους είναι η χάραξη οριζόντιων πολιτικών.

Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Γεραπετρίτης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ή αποπεμφθεί

Με αφορμή τις αναφορές του Γ. Γεραπετρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σχολίασε ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν διέψευσε σήμερα την ανταλλαγή των sms και των συνομιλιών στελεχών της κυβέρνησης με τον κ. Φουρθιώτη, αλλά αντίθετα τα επιβεβαίωσε και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την ύπαρξη τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ένας υπουργός απολογείται σε έναν τηλεπαρουσιαστή του επιπέδου και των χαρακτηριστικών του κ. Φουρθιώτη και του ζητάει συγνώμη γιατί έχει αργήσει να ενσωματώσει τα αιτήματά του σε νομοσχέδιο».
Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκαλύπτεται από τα sms είναι τα ευχαριστήρια στελεχών της κυβέρνησης για την αγιοποίησή τους.
«Αυτός ο κύριος είχε 14 άτομα αστυνομική φρουρά, όταν υπάρχει άγριο έγκλημα έξω», τόνισε ο κ.Σκουρλέτης και σημείωσε ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα έπρεπε είτε να έχει παραιτηθεί είτε να έχει αποπεμφθεί.
«Το ότι ο πρωθυπουργός σας κρατάει, σημαίνει ότι έχει και αυτός την πλήρη ευθύνη για τις σχέσεις διαπλοκής, συναλλαγής που χτίζει η κυβέρνηση σας με τους Φουρθιώτηδες», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν θα γλυτώσει από την οργή του κόσμου για όσα έχει κάνει με την πανδημία, την ακρίβεια, τη διαπλοκή.

Μπουκώρος (ΝΔ): Οι απαντήσεις του κ. Γεραπετρίτη ήταν πληρέστατες

Από την πλευρά του,o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρων» και πως παραμένει στις αυταπάτες του παρά την τριπλή αποτυχία του 2019.
«Οι απαντήσεις του κ. Γεραπετρίτη ήταν πληρέστατες. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό. Έχουμε μια επικοινωνία για ένα αίτημα που απορρίφθηκε, συνεπώς όλα τα άλλα είναι ένα κενό σενάριο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Απάντηση Γεραπετρίτη

«Ακούσαμε στον χώρο της Βουλής ότι δεν έχει σημασία ότι διακινείτε εσείς προϊόν εγκλήματος», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι εκείνα που παραβιάζουν το απόρρητο των επικοινωνιών είναι προϊόν εγκλήματος.
Όπως είπε, «σε αυτή την κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να εξυπηρετήθηκε επιχειρηματικό συμφέρον. Θα ήμουν πολύ καλύτερα, όπως και να έχει το πράγμα, να βρισκόμουν εκτός πολιτικής. Γιατί ξέρετε πολλοί άνθρωποι έχουν και ζωή έξω από την πολιτική. Θα μπορούσαν να βρίσκονται εκτός πολιτικής και να είναι εξίσου καλά».

Σύγκρουση με Σκουρλέτη - Πλεύρη για τα sms Γεραπετρίτη και τα ένσημα

Απαντώντας στην κριτική του Π. Σκουρλέτη για τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον Μ. Φουρθιώτη, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ από τα οποία την ώρα ομιλίας του  εκτοξεύονταν «πυρά» για τα sms με τον Μ. Φουρθιώτη, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ανέφερε «επειδή σας αρέσουν τα sms και αναφέρεστε σε αυτά, να σας θυμίσω πως απευθυνόταν σε εσάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας. ‘Καμάρι μου, λεβέντη μου'. Αυτά ήταν τα sms που αλλάζατε. Γιατί σας ενοχλούν σήμερα τα sms αλλά τα sms που μεγαλοεργολάβος έλεγε υπουργό σας ‘καμάρι μου και λεβέντη μου', δεν σας ενοχλούσαν».
«Όταν θα ερχόμαστε σε αυτό εδώ το βήμα, θα έχουμε τα στοιχεία. Από τη μια θα έχετε μια κυβέρνηση που αγαπάει την ευθύνη και από την άλλη θα έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κάθε φορά που βρέθηκε σε θέση εξουσίας διέλυσε τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
«Δεν περίμενα να υπερασπιστείτε τον κ. Φουρθιώτη. Είστε αδικαιολόγητοι. Αδιόρθωτοι. Είστε ικανοί να μην στηρίζετε το σύστημα υγείας επειδή είναι δημόσιο» ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει επαγγελματική εμπειρία.
«Δεν περιμέναμε να υπερασπιστείτε κι εσείς τον κ. Φουρθιώτη. Δεν ξέρω τι υπηρεσίες σας παρέχει και εσάς…», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι "υπερασπίζομαι και την δική μου εργασία και του πρωθυπουργού. Εσείς υπερασπιστήκατε μόνο τη δική σας. Για σηκωθείτε να πείτε για την εργασία του κ. Τσίπρα που δεν έχει εργαστεί ποτέ".
«Κύριε Σκουρλέτη, επειδή είναι Βουλή. Αν λέτε κάτι θα το λέτε. Έχετε κάτι για τον κ. Φουρθιώτη;
Τη λάσπη που έχετε μάθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Είπατε ψευδέστατα και συκοφαντικά, πράγμα που το συνηθίζετε, αν υπάρχει κάτι για το οποίο να μου παρέχει υπηρεσίες ο κ. Φουρθιώτης. Ακούστε κύριε Σκουρλέτη. Πριν είπατε ανεπάγγελτο τον κ. Μητσοτάκη. Ανεπάγγελτο λέτε εσείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχετε αρχηγό έναν άνθρωπο που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο στη ζωή του! Πείτε μου τι δουλειά έκανε ο κ. Τσίπρας; Εσείς κύριε Σκουρλέτη, σας διόρισε εκπρόσωπο Τύπου και στις πρώτες εκλογές που γίνανε, δεν βγήκατε βουλευτής ενώ ήσασταν και εκπρόσωπος Τύπου; Ζείτε όλο από τον ήλιο του Αλέξη Τσίπρα,  αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο. 'Αρα για εργασία δεν θα πείτε», είπε ο κ. Πλεύρης.
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι από αυτούς οι οποίοι μπορούν να μην κάνουν και πολιτική για να ζήσουν, είπα ότι τον πρώτο που μπορεί να αναφέρει είναι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εσείς όμως αναφερθήκατε σε εμένα, αναπαράγοντας διάφορα ακροδεξιά τρολ. Η σχέση σας με την ακροδεξιά είναι γνωστή κ. Πλεύρη και η διαδρομή σας. Εγώ λοιπόν στη ζωή μου έζησα από την δικιά μου δουλειά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αφήστε λοιπόν αυτού του είδους τη λάσπη. Και αν θέλετε να συγκριθούμε για τον δικό μου μέσο όρο των ενσήμων με αυτόν του πρωθυπουργού, που έχει πάρα πολύ λίγα, της κυβέρνησης και των υπουργών σας. Να δούμε τι γίνεται. Να δούμε ποια είναι η αλήθεια».
Ο κ. Πλεύρης απάντησε λέγοντας «δείτε τώρα τη διαφορά μας. Εγώ, από αυτό εδώ το βήμα, υπερασπίζομαι και την προσωπική εργασία και την εργασία του πρωθυπουργού που έχει εργαστεί δέκα χρόνια, προτού γίνει βουλευτής. Εσείς, υπερασπιστήκατε τη δική σας προσωπική εργασία. Για σηκωθείτε και πείτε για την εργασία του κ. Τσίπρα, που δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο! Σηκωθείτε! Πείτε που εργάστηκε; Πείτε τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος;».

Πλεύρης (υπ. Υγείας): Ο Τσίπρας ήθελε στην πραγματικότητα να κάνει την πρόταση μομφής στο ΚΙΝΑΛ

«Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει ένα δώρο στην Κυβέρνηση, κάνοντας πρόταση μομφής, προφανώς γιατί στην πραγματικότητα την πρόταση μομφής ήθελε να την κάνει στο Κίνημα Αλλαγής», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας πως η ενίσχυση του ΕΣΥ έχει συγκεκριμένα νούμερα και πως υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, στα δύο χρόνια προκηρύχθηκαν 3.000 θέσεις και έπονται και άλλες,
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 89% των θανάτων είναι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως «η προσπάθεια όλων μας είναι αυτοί οι άνθρωποι να πειστούν να εμβολιαστούν», ενώ σημείωσε ότι «1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 67% το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στον ενήλικο πληθυσμό. Και σήμερα είναι 84%.17 μονάδες με τα μέτρα τα οποία καταψηφίσατε».
«Και τι θα κάνατε εσείς για τον εμβολιασμό αν ήσασταν Κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Θα είχατε τον κύριο Πολάκη Υπουργό στη θέση της κυρίας Γκάγκα και στη δική μου θέση τον κύριο Ξανθό», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Πολάκης εμβολιάστηκε υποχρεωτικά μόλις μπήκε η υποχρεωτικότητα. Άρα θα είχατε εμπιστευτεί την τύχη του εμβολιασμού σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν υπέρ του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο κ.Πλεύρης.
Ακόμη, ανέφερε ότι «στις Σέρρες γίνεται σήμερα σερραϊκό συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας και των πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη τον Κούβελα», ο οποίος «ήταν η επιλογή της κυβέρνησής σας να είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων. Και πρόεδρος της ιατρικής λίστας του ΕΟΦ», άρα «θα ήταν στις συγκεκριμένες θέσεις που σήμερα κρίνουνε την πορεία του εμβολιασμού, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο κ. Πολάκης και ο κ. Κούβελας θα έκαναν την δουλειά που κάνει ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους», συμπλήρωσε.
«Προφανώς καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής που δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης αλλά στρέφεται κατά του κυρίου Ανδρουλάκη», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Τσιάρας: Φθηνή και ανέξοδη Αντιπολίτευση – Ο Τσίπρας αναζητά διεξόδους στα στρατηγικά του αδιέξοδα

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για λόγους που υπαγορεύονται από συγκεκριμένη σκοπιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ φθηνή, ανεύθυνη και ανέξοδη μικροπολιτική λογική.
Ο κ. Τσιάρας είπε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μπορεί να υποθέσουμε ότι είτε ο κ. Τσίπρας δεν ανέγνωσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είτε δεν τις κατανόησε. Τίποτα όμως από τα δύο δεν πιστεύω ότι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας και διαβάζει και κατανοεί τις δημοσκοπήσεις που αποκαλύπτουν τον κύκλο απαξίωσης του ιδίου και του κόμματος του και αναζητά διεξόδους στα στρατηγικά του αδιέξοδα. Αυτό όμως είναι μια φθηνή και ανέξοδη Αντιπολίτευση».
«Είστε άτυχοι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια σας να αναδείξετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον παρόντα χρόνο, φέρνουν στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης. Και εκεί, η όποια προσπάθεια αξιολόγησης από τους πολίτες δεν είναι απλώς αρνητική για εσάς αλλά έχει την απόλυτη άρνηση της κοινωνίας για την επαναφορά σας. Γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.
Όπως ανέφερε, «αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την κυβέρνησή του είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα επιβεβαιωθεί απόψε και με την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών».
Υπογράμμισε πως «ο πραγματικός λόγος που επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς γνωρίζει ότι η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι η προσωπική του σταθεροποίηση και όχι η αλλαγή. Στόχος του είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών μεταξύ της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν απαντά σε καμία όμως λύση, δεν πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις γιατί είναι απλώς πυροτεχνήματα που δεν αφορούν τη κοινωνία».
«Τους πολίτες τους απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει λύσεις. Και η κοινωνία κλείνει τα αυτιά στις άναρχες κραυγές», σημείωσε και αναφέρθηκε στους στόχους των πολιτικών της ΝΔ που είναι «πως το κράτος θα γίνει πιο ευέλικτο, πιο φιλικό, πιο δίκαιο».

Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ): Να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης


«Το ξέρουμε ότι το σύστημα δικαιοσύνης πάσχει από χρόνια προβλήματα και παθογένειες που επιδεινώθηκαν στη κρίση της πανδημίας. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει και είναι η τεράστια καθυστέρηση στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η ίδια σημείωσε πως «πρέπει να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν το βλέπει. Απαντήστε μας τι μετρήσιμα αποτελέσματα παράγουν οι πολιτικές σας στην καθημερινότητα των πολιτών και τι θα κάνετε προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις αλλά εσείς κωφεύετε».

Απάντηση Τσιάρα σε Γιαννακοπούλου

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Η αλήθεια είναι ότι όντως περιμέναμε να φανούν καλύτερα αποτελέσματα, που δυστυχώς λόγω πανδημίας δεν το είδαμε να συμβαίνει σε όλη του την έκταση. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Έχουμε κάνει πραγματικά άλματα», απάντησε ο κ. Τσιάρας.
«Είναι όμως ώρα, με συζήτηση και με την συνδρομή όλων, να κάνουμε το επόμενο βήμα που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί η δικαιοσύνη είναι η βασική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας και πρέπει να την ενισχύσουμε να την βελτιώσουμε όλοι μαζί, με τη συμβολή και συνεισφορά όλων των κομμάτων», κατέληξε.

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση – Η Τουρκία δεν κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση

«Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με "θετική ατζέντα"», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Δεν αφήνουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την Τουρκία σημείωσε πως «δεν κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση, που έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «να βγει από την αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Πορεία», λέγοντας πως «κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία, μια ισλαμική νεωθομανική Τουρκία».
Αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα κινείται , αξιακά πάντα, εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας», ανέφερε ότι «η Τουρκία επιλέγει να βρίσκεται προς το παρόν εκτός της διεθνής νομιμότητας. Με το casus belli. Με το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με το μύθευμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό, Με τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη ρητορική περί δύο κρατών. Με τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες (στο Ιράκ, στον Καύκασο, στη Συρία και στη Λιβύη), Με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά και άλλα».
Εμείς, όπως είπε, «απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, τη χειρότερη από το '74, ανασχέσαμε την επιθετικότητά της. Εκμεταλλευτήκαμε τα παράθυρα ευκαιριών στο έπακρο, χάρις στην ενεργητική διπλωματία που ασκήσαμε. Μετατρέψαμε τη προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων».
«Η Ελλάς επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, εντός όμως του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Επί παράνομων τετελεσμένων», υπογράμμισε.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία», αλλά αντίθετα «είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια πράγματα από πολλά στόματα».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως στην εξωτερική πολιτική «τίποτα δεν είναι αυτονόητο» , ενώ  απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ως φέουδο της» και επιδίωξε «την συναντίληψη στις κοινές εθνικές γραμμές».
Διαβεβαίωσε πως «αυτό θα συνεχίσω να πράττω» , προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει έναν ακόμη κύκλο ενημέρωσης των αρμόδιων τομεαρχών της αντιπολίτευσης.
«Η Ελλάδα που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες. Μία Ακμάζουσα Δημοκρατία. Μια Ελλάδα ισχυρή, χάρη στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Με αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για κάθε ξένη επένδυση. Που είναι αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητή όλων, ακόμα και σε ζητήματα που δεν μας αφορούν άμεσα», κατέληξε.

Δραγασάκης(ΣΥΡΙΖΑ): Η πρόταση δυσπιστίας υπηρετεί ανάγκες της κοινωνίας

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπηρετεί σκοπιμότητες αλλά ανάγκες της κοινωνίας. Είναι πράξη πολιτικής δημοκρατικής ευθύνης», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης.
Όπως είπε, «έχουμε χρέος να προειδοποιήσουμε και να καλέσουμε τον λαό να βάλει τέλος σε μια ανίκανη κυβέρνηση και σε μια επικίνδυνη για την κοινωνία πολιτική.
Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, και να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης.
Γι' αυτό και η πρωτοβουλία μας, βρήκε απήχηση στην κοινωνία και σε όλη την αντιπολίτευση».
«Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όλοι εκείνοι οι σεναριογράφοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τώρα σε αυτό το ώριμο και αναγκαίο βήμα;», πρόσθεσε.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση απέτυχε

Το ερώτημα εάν η συμπολίτευση έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει κρίση στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στα μείζονα θέματα, στην πανδημία, στην ακρίβεια και τώρα τελευταία με την κακοκαιρία, απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.
«Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ή όχι; Με ποιους κουβεντιάζετε ακριβώς; Με τους δημοσκόπους, με τα golden boys, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες; Έχετε επαφή με κόσμο που ζορίζεται, που χάνει ανθρώπους; Έχει πάει κανείς σας να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία; Να μιλήσει όχι με τους διοικητές που έχετε διορίσει, αλλά με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής;», είπε.
Ο κ. Ξανθός τόνισε πως η κυβέρνηση απέτυχε «επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Δεν νοιάζεστε όχι γιατί είστε κακοί άνθρωποι, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή είστε νεοφιλελεύθεροι και εξαρτημένοι από συμφέροντα, δεν πιστεύετε στο ισχυρό ΕΣΥ, στο Κοινωνικό Κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων, σε πολιτικές αναδιανομής» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
«Είστε η κυβέρνηση που έχει πλήξει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Εδραιώνεται στη κοινωνική συνείδηση ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση σας και ενισχύεται το αίτημα της κυβερνητικής αλλαγής. Για λόγους Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Πρόγευση σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στις 29/1

"Πυρά" αντάλλαξαν το Σάββατο 29/1 ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τα όσα έγιναν με την κακοκαιρία και τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό. Αφορμή για την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στάθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Στυλιανίδη.

Μητσοτάκης: Γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό;

Απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του.
«Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα.
Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση.
Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο.
Ακόμα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως ακόμα πως προτιμώ την «ειλικρινή συγγνώμη» της κυβέρνησης, από την «καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

Τσίπρας: Κάνετε το μεσίτη και τη διαμεσολαβητή

Στην παρέμβαση στη Βουλή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε τα πρακτικά τα πρακτικά συνεδριάσεων για την κακοκαιρία και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη και τον διαμεσολαβητή της Αττικής Οδού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πήρε τον λόγο και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το φιάσκο του χιονιά. «Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική. Το 2008 είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κακοκαιρία σε ύψος χιονόπτωσης. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης. Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία - που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρω

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης