Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δέκα Έλληνες νεκροί στην Ουκρανία - Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ψεύδεται η ρωσική Πρεσβεία

Δέκα Έλληνες νεκροί  στην Ουκρανία - Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ψεύδεται η ρωσική Πρεσβεία
«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε ο Αλ. Παπαϊωάννου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Συνολικά 10 είναι οι νεκροί ομογενείς από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και ειδικότερα στο χωριό Μπουγάς και στο χωριό Σαρτανά, το οποίο εκκενώθηκε και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στη Μαριούπολη.
Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Andrey Maslov, αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.
Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους.
Υπενθυμίζεται πως ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του στις 26/2 έκανε λόγο -όταν έγινε γνωστός ο θάνατος των δυο ομογενών και ο τραυματισμός ακόμη 6 - για «βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά», η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα επίσης στις 26/2 ανέφερε ότι «οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές.
Εμείς δεν βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές.
Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν».
Ωστόσο, σήμερα, Κυριακή 27/2, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η Ρωσική Πρεσβεία.
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την Κυριακή 27/2 ότι το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε με πολλαπλούς εκτοξευτές το χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη.

Παπαϊωάννου: Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς

Την απερίφραστη καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που κόστισαν τη ζωή σε 10 ομογενείς, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η Ρωσική Πρεσβεία.
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι και επανέλαβε ότι σήμερα θα κληθεί για εντονότατο διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, «Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις».

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε το χωριό Σαρτανά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την Κυριακή 27/2 ότι το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε με πολλαπλούς εκτοξευτές το χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη
«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα "Αζόφ" χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Γκραντ" κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης.
Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε την Κυριακή 27/2 κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κανασένκοφ.
Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».

Δέκα νεκροί ομογενείς στην Ουκρανία

Συνολικά στους 10 ανέρχονται οι νεκροί ομογενείς από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και ειδικότερα κοντά στη Μαριούπολη και στο χωριό Σαρτανά.
Οι 6 ομογενείς έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στο χωριό Σαρτανά και οι 4 στο χωριό Μπουγάς, σύμφωνα με τις αννακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Μάλιστα, για τους θανάτους στο χωριό Σαρτανά, το υπουργείο Εξωτερικών στις ανακοινώσεις που εξέδωσε ανέφερε πως :
-"Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών".
-"Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.
Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.
Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών".
Σημειώνεται ότι από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν έξι ομογενείς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στις 26/2

Ανακοίνωση για τον θάνατο Ελλήνων ομογενών από βομβαρδισμούς στην νότια και ανατολική Ουκρανία εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς.
Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές.
Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές.
Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.
«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων.
Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.
Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».
Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αφορούσε την είδηση περί θανάτου δύο Ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά.

Συλλυπητήρια για τους 10 ομογενείς

«Βαθιά η λύπη μας για την απώλεια των δέκα Ελλήνων ομογενών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «πενθούμε. Μαζί με όλους τους Έλληνες. Μαζί με όλους τους Ευρωπαίους».
Ειλικρινή συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, για τον θάνατο των δέκα ομογενών στην Ουκρανία, εκφράζει μέσω Twitter η πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα.
Στην ανάρτησή της, τονίζει ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως την αιματοχυσία στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».
Ακόμη, στην ανάρτηση παρατίθεται και το tweet του πρωθυπουργού: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».
Ακόμη, τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στο υπουργείο Εξωτερικών και στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για τον θάνατο δέκα αθώων Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από τις «βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κοντά στη Μαριούπολη», εκφράζει η πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, με ανάρτησή του πρέσβη της Άρθουρ Λομπάρτ στο Twitter, ο οποίος επισημαίνει πως συμμετέχει στον πόνο των οικογενειών και προσεύχεται με τους Έλληνες για ειρήνη στην Ουκρανία.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί θάνατο και καταστροφή σε αθώους πολίτες. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Φροντ Όβερλαντ Άντερσεν, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στα θύματα της Ουκρανίας και της Ελλάδας και στους οικείους τους.
Και ο Νορβηγός πρέσβης παραθέτει το tweet του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».
Ανάρτηση στα ελληνικά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Macron , εξέφρασε την θλίψη του για τους 10 ομογενείς μας που έπεσαν νεκροί στην Ουκρανία.
«Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκραvία κοντά στην Μαριούπολη», έγραψε ο Ε. Macron.


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης