Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη Σύνοδος στο Παρίσι: Η κυβέρνηση περιμένει ευρωομόλογο, δημοσιονομική χαλάρωση και έκτακτα μέτρα για ενέργεια

Κρίσιμη Σύνοδος στο Παρίσι: Η κυβέρνηση περιμένει ευρωομόλογο, δημοσιονομική χαλάρωση και έκτακτα μέτρα για ενέργεια
Η κυβέρνηση περιμένει ευρύτερα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης

Ισχυρές πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τα κοινοτικά όργανα παρατηρούνται καθώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε κείμενο προτάσεων για τα ζητήματα της ενέργειας υπό την σκιά της ραγδαίας επιδείνωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επ’ αφορμή του πολέμου στην Ουκρανία. 
Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το καλοκαίρι και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού θα αποφασιστούν νέες παρεμβάσεις. 
Η κυβέρνηση περιμένει ευρύτερα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης 
Ωστόσο, είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξουν ευρύτερα μέτρα στήριξης οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί θα βγουν ελλειμματικοί από τις συνεχείς επιδοτήσεις ενώ η δυσαρέσκεια θα είναι πανευρωπαική.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 Μαρτίου να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η δημοσιονομική χαλάρωση για το 2023 ή η εξαίρεση των δαπανών για την ενέργεια από τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Ανακοίνωση μέτρων από την Επίτροπο Ενέργειας Simson 

Σήμερα, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Commission Frans Timmermans και η αρμόδια επίτροπος Kandri Simson θα ανακοινώσουν κάποια πρώτα μέτρα για τα ζητήματα ενέργειας. Αυτά είναι:

  1. Έκτακτη φορολογία των κερδών των παραγωγών ενέργειας μέσα από την οποία θα διοχετευτούν κεφάλαια προς τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 
  2. Απόφαση για να έχουν όλες οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μίνιμουμ 80% απόθεμα. 
  3. Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας για κοινή παραγγελία φυσικού αερίου ώστε να επιτευχθεί μία καλύτερη τιμή. 
  4. Συζητήσεις με τους προμηθευτές LNG (υγροποιημένου αερίου) ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα αποθέματα LNG στην Ευρώπη. 

Η Ευρώπη αποφασίζει για ομόλογο

Παρόλα αυτά, το κύριο όπλο στο οποίο θα στηριχθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ελληνική κυβέρνηση, είναι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών, ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, θα οργανωθεί με την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου και οι πόροι θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο Βοήθειας ενώ θα διοχετευτούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την μορφή δανείων και επιδοτήσεων. Όλα θα αποφασιστούν στην Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι στις 10-11 Μαρτίου. 

Σωτήρης Πίκουλας 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης