Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΥΠΕΞ: Απελαύνονται ως personae non gratae 12 Ρώσοι διπλωμάτες - Ρωσική πρεσβεία: Συγκρουσιακό βήμα

ΥΠΕΞ: Απελαύνονται ως personae non gratae 12 Ρώσοι διπλωμάτες - Ρωσική πρεσβεία: Συγκρουσιακό βήμα
Οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύσσονται ανεπιθύμητοι όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ
(upd) Στην απέλαση 12 μελών των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη ρωσική πρεσβεία να κάνει λόγο για αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι (personae non gratae) σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Τι απαντά η Μόσχα

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας στην απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Σε δηλώσεις της νωρίτερα η Zakharova είχε αναφέρει πως η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητη καμιά μη φιλική ενέργεια κατά της Ρωσίας.
«Για κάθε εχθρική ενέργεια, θα δίνουμε την κατάλληλη απάντηση.
Οι ενέργειες της Δύσης οδηγούν de facto σε αναστολή τις διμερείς σχέσεις.
Υπάρχουν βέβαια και οι φράσεις «διακοπή σχέσεων», «μείωση του επιπέδου των σχέσεων», αλλά για να το πούμε απλά, πρόκειται για ένα «βαθύ πάγωμα των σχέσεων» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova.
Όπως είπε, η Ρωσία δίνει κάθε φορά την πιο αποτελεσματική απάντηση σε κάθε περίσταση.
Αναφερόμενη στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, η Zakharova έκανε λόγο για μια κίνηση «πολιτικής επίθεσης».
«Τις τελευταίες δεκαετίες η Δύση άρχισε να χαρακτηρίζει τους Ρώσους διπλωμάτες ως «persona non grata», να τους επιβάλλει κυρώσεις, να τους απομονώνει από την ευκαιρία να εργαστούν» είπε η Zakharova, αναφέροντας πως όλες αυτές οι απελάσεις γίνονταν δημόσια, με έντονο ύφος και δημοσιεύοντας τα ονόματα αλλά και τα προσωπικά δεδομένα αυτών των διπλωματών.

Ρωσική πρεσβεία: Αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα

Από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα.
«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ρωσική πρεσβεία.

«Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας δεν θα διακοπούν»

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Andrei Maslov πιστεύει ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας δεν θα διακοπούν, παρά την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών. 
«Ο διπλωματικές σχέσεις, φυσικά, δεν θα διακοπούν», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 24». Ο Maslov σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλοκαρίσματος των λογαριασμών της πρεσβείας.
Ο πρέσβης εξέφρασε τη λύπη του που οι ελληνικές αρχές «ακολούθησαν πορεία για να περιπλέξουν τους διαύλους διπλωματικής επικοινωνίας». 
Ο Maslov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι 8 στους 12 απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες είναι ανώτατα και ανώτερα στελέχη της πρεσβείας και «ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μην θεωρήσουμε την ελληνική ενέργεια ως κακόβουλη ενέργεια». Τέλος είπε ότι θα δυσκολευθεί η λειτουργία του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης