Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα άκρα οι ελληνορωσικές σχέσεις – Οικονόμου: Αντίθετοι στη ρωσική εισβολή – Αίτημα στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

Στα άκρα οι ελληνορωσικές σχέσεις – Οικονόμου: Αντίθετοι στη ρωσική εισβολή – Αίτημα στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη
Εχθρική χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova την απόφαση απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών
Σχετικά Άρθρα

Διαρκή επιδείνωση καταγράφουν οι ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς μετά τις αντιδράσεις της Μόσχας στην απόφαση για την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών (έκανε λόγο για εχθρική κίνηση), η Αθήνα απαντά πως είναι απόλυτα αντίθετη στη ρωσική εισβολή, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα ζητήσει να διερευνηθούν εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, απαντώντας στις αντιδράσεις της Ρωσίας για την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών ως personae non gratae, κατέστησε σαφή την ελληνική θέση.
«Η αντίθεσή μας με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι θέμα αρχών και αξιών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και σε αυτό η χώρα είναι απόλυτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Οικονόμου.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του Ρώσου ολιγάρχη, Konstantin Malofeyev, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων και παράκαμψής τους με σκοπό τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ευρώπη, ο κ.Οικονόμου τόνισε πως ένα πολύ μεγάλο ποσό μέσα από διάφορες εταιρίες χρησιμοποιήθηκε για να στηθεί στην Ελλάδα τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας το 2015.
«Εμπλέκονται γνωστά πρόσωπα, περιμένουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας», ανέφερε ο Οικονόμου.

Δένδιας: Αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Την θέση πως η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη.
Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί.
Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Zahkarova: Εχθρική η κίνηση της Ελλάδας

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova σχολιάζοντας την απόφαση της Αθήνας να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες είχε κάνει λόγο για εχθρική κίνηση, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση.
«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν «personae nоn gratae».
Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις.
Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας.
Είναι λυπηρό που οι αιώνες ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της «διατλαντικής αλληλεγγύης».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού.
Αν και τώρα γίνονται όλα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς μας δεσμούς και να εξαντληθούν οι διπλωματικές μας αποστολές, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα.
Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση.
Θα απαντήσουμε κατάλληλα» είχε αναφέρει η Zakharova.

Ρωσική πρεσβεία: Αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα

Από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία έκανε λόγο για αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα.
«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ρωσική πρεσβεία.

«Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας δεν θα διακοπούν»

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Andrei Maslov πιστεύει ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας δεν θα διακοπούν, παρά την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών.
«Ο διπλωματικές σχέσεις, φυσικά, δεν θα διακοπούν», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 24». Ο Maslov σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλοκαρίσματος των λογαριασμών της πρεσβείας.
Ο πρέσβης εξέφρασε τη λύπη του που οι ελληνικές αρχές «ακολούθησαν πορεία για να περιπλέξουν τους διαύλους διπλωματικής επικοινωνίας».
Ο Maslov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι 8 στους 12 απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες είναι ανώτατα και ανώτερα στελέχη της πρεσβείας και «ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μην θεωρήσουμε την ελληνική ενέργεια ως κακόβουλη ενέργεια». Τέλος είπε ότι θα δυσκολευθεί η λειτουργία του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη

Τι είχε ανακοινώσει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Οι Ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή» είχε αναφέρει στην ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης