Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρατηγική Μητσοτάκη για διεθνοποίηση των προκλήσεων της Τουρκίας και απομόνωση Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στρατηγική Μητσοτάκη για διεθνοποίηση των προκλήσεων της Τουρκίας και απομόνωση Erdogan στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Μετά το Κογκρέσο, τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ το επιτελείο του Πρωθυπουργού προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του
Σχετικά Άρθρα

Toν δρόμο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός και τα αρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα, μέσα σε μία πυκνή ατζέντα με τόσα προγραμματισμένα αλλά και με άλλα που μπορεί να τεθούν εμβόλιμα.
Μετά το Κογκρέσο, τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ το επιτελείο του Πρωθυπουργού προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Η κρίσιμη συνάντηση με την γερμανίδα ΥΠ.ΕΞ και τον Olaf Scholz

Στις 9 και 10 Ιουνίου θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η Σύνοδος διότι θα έχουμε και την συμμετοχή τούρκου υφυπουργού.
Στις 9.6 θα είναι εδώ και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock όπου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα της αναλύσει εκ νέου την κατάσταση και το χάρτη των τουρκικών προκλήσεων.
Θα μείνει και στις 10.6 στην Θεσσαλονίκη και μετά θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για να ακούσει και τις τουρκικές απόψεις.
Εν τω μεταξύ στις 10.6 θα είναι εδώ ο καγκελάριος Olaf Scholz ο οποίος έρχεται στην Θεσσαλονίκη να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό για τα τελικά σημεία της συμφωνίας παραχώρησης των παλαιών τεθωρακισμένων ΒΜP 1 με αντικατάσταση νέων τύπου Marder.

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε και Δυτικών Βαλκανίων – Αυστηρή γλώσσα από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ

Ακολουθεί μετά από αυτή τη δύσκολη εβδομάδα, την Πέμπτη 23 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων και στις 24 Ιουνίου 2022 η κανονική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει εκ νέου καταδίκη των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία και στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Είναι, όμως, ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για τους Ευρωπαίους η πρώτη Σύνοδος καθώς η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να έχει εστίες επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως Βοσνία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο.
Γι’ αυτό τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που θα συναντηθεί με ομολόγους του από τις παρακάτω χώρες θα κάνει κατανοητό ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία περνάει μόνο μέσα από τις καλές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι με την Τουρκία.

Η πιο κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ – Εκεί θα φανούν πολλά για τα ελληνικά συμφέροντα

Ωστόσο, το κρίσιμο ορόσημο για την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου με 30 Ιουνίου που θα γίνει στην Μαδρίτη της Ισπανίας.
Εκεί, ο Πρωθυπουργός θα περιμένει τις εξελίξεις από το θέμα που έχει προκύψει με τη τουρκική άρνηση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν τελικά, η Τουρκία και ο Erdogan επιμείνουν στα τουρκικά παζάρια που θα ενοχλήσουν όλους τους συμμάχους και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και οι Φινλανδία - Σουηδία δεν πάρουν καθεστώς ένταξης, τότε η απομόνωση της Τουρκίας θα βοηθήσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο Μητσοτάκης θα στηρίξει την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιδιώκει απομόνωση Τουρκίας

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα θελήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να αναδείξει την προσήλωση της Ελλάδας στους σκοπούς και τη γραμμή του ΝΑΤΟ απέναντι στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Ουσιαστικά, θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα ουδέποτε έκανε παζάρια με τους θεσμούς και τήρησε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τις κυρώσεις σε Ρωσία και για βοήθεια στην Ουκρανία.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε ένα σκληρό δίπολο:
Πρώτον, την εμφατική στήριξη της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – άλλωστε από την Αθήνα η Φινλανδή Πρωθυπουργός Sana Marin ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, η Ελλάδα θα αναδείξει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αρραγές το Νοτιονατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ (Ελλάδα και Τουρκία) και ότι τα παιχνίδια πρόκλησης της Τουρκίας αποσταθεροποιούν μία πολύ σημαντική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μία πολύ κρίσιμη εποχή, δηλαδή του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης