Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φοβάται «τετελεσμένα» η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ετοιμάζει σκληρή απάντηση για τα νησιά και το τουρκικό βέτο

Φοβάται «τετελεσμένα» η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ετοιμάζει σκληρή απάντηση για τα νησιά και το τουρκικό βέτο
Η Αθήνα διαβλέπει μία αμφισημία στους κόλπους των Ευρωπαίων.

Mε διάθεση να υπερασπιστεί τετελεσμένα που θα προκύψουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πάει η ελληνική διπλωματία η οποία σε αυτό το στάδιο θέλει να κρατήσει αμυντική στάση.
Και αυτό διότι όπως φαίνεται η Τουρκία και ο Erdogan πάει να παίξει όλα του τα χαρτιά προκειμένου να κερδίσει κάτι από την Σύνοδο στην Μαδρίτη.
Αμφισημία της Ε.Ε για τα τουρκικά ζητήματα
Η Αθήνα διαβλέπει μία αμφισημία στους κόλπους των Ευρωπαίων.
Από την μία την ικανοποιεί το Κείμενο Συμπερασμάτων που καταδικάζει και ανησυχεί για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, από την άλλη, όμως, η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Ε.Ε ενέκρινε το όνομα Turkaegean, την ώρα, μάλιστα, που οι ΗΠΑ το είχαν απορρίψει.
Σήμερα Τρίτη 28.6 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Μαδρίτη για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.
Οι σίγουρες είναι με τον Boris Johnson, τον Βρετανό Πρωθυπουργό αλλά αναμένεται να υπάρξουν και άλλες.

Σίγουρο το βέτο της Τουρκίας, θεωρούν ελληνικοί κύκλοι

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα κινηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος θα επιδιώξει να δει σε προσωπική συνάντηση τον Αμερικάνο Πρόεδρο Biden.
Η Αθήνα δεν ανησυχεί σε πρώτη ανάλυση εάν η Τουρκία δεν εγκρίνει τη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βόρειο Ατλαντική Συμμαχία.
Κύκλοι στην κυβέρνηση, το έχουν σχεδόν σίγουρο το βέτο.

Γαλλικές σκέψεις για απομόνωση Τουρκίας


Η άρνησή της θα συντελέσει στη περαιτέρω απομόνωσή της στο ΝΑΤΟ, όπως το έθεσε και η γαλλική αντιπροσωπεία υπό την υπουργό Εξωτερικών Catrin Kolona που τόνισε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι εάν αρνηθεί η Άγκυρα την διεύρυνση θα εγερθούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την συμπεριφορά της ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το θέμα είναι αν θα παρθεί πρωτοβουλία από την Γαλλία για μία τέτοια αμφισβήτηση.

Κίνηση αυτοκτονίας ή στρατηγική με όφελος;


Αυτό, όμως, που ανησυχεί την Αθήνα είναι εάν ο Toύρκος Πρόεδρος θέσει την γνωστή του θεματολογία για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών εντάσσοντας τις επιδιώξεις του στο Αιγαίο σε ένα παζάρι για την περαιτέρω συμπεριφορά του στο ΝΑΤΟ.
Διεθνολόγοι, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρεί ότι θα ήταν μία κίνηση αυτοκτονίας, διότι θα δείξει σε όλους μία αναθεωρητική στάση όπως έδειξε η Ρωσία στην Ουκρανία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αντιρωσικό το κλίμα στη Μαδρίτη


Υπόψη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι βασικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ πάνε με ατζέντα να θέσουν, πλέον, την Ρωσία «άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ», ενώ μία από τις παραινέσεις που θα θέσει ο Biden στις ευρωπαϊκές χώρες είναι να μην κάνουν πίσω στις κυρώσεις προς την Ρωσία και να αφήσουν δεύτερες σκέψεις…
Επίσης, στη Σύνοδο των G7 έκανε μεγάλη αίσθηση ο περιπαικτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκαν οι ηγέτες για τον Putin, δείγμα ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δούμε ένα ισχυρό αντί ρωσικό πνεύμα.
Μεγαλύτερες οι πιθανότητες να θέσει θέμα ελληνικών νησιών
Ωστόσο, υπάρχουν και οι ενδείξεις τόσο από τις δηλώσεις του Erdogan, όσο από διαρροές σε τουρκικά ΜΜΕ και από την επιχειρηματολογία τούρκων αξιωματούχων στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ (όπου είχαν απαντήσει δυναμικά έλληνες βουλευτές) ότι θα θέσει το ζήτημα των ελληνικών νησιών.
Δεν θα είναι στα πρώτα θέματα της ατζέντας του αλλά θα το θέσει όπως το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον διάδρομο σιτηρών, τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία και την παγκόσμια οικονομία.
Τα πολλά θέματα είναι το κλειδί του τούρκου προέδρου, διότι βάζοντας πολλά θέματα στη Σύνοδο, θεωρεί ότι κάτι θα κερδίσει.

Κρίσιμη Σύνοδος για να υπάρξει διαφωνία


Εκ των πραγμάτων θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδος που θα καθορίσει το μέλλον του ΝΑΤΟ στο σχεδιασμό αλλά και στον τρόπο δράσης του το επόμενο διάστημα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ η Ρωσία προελαύνει.
Σε καμία περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν θα θελήσει να δείξει διαιρεμένο στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

O φάκελος της Αθήνας


Σε κάθε περίπτωση, εάν προκληθεί, η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, ο οποίος αναδεικνύει την επιθετική στάση της Τουρκίας, αλλά και στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί και ισχυρή νατοϊκή βάση.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Αναφορά στο Casus Belli

Μάλιστα, θα αναφερθεί στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας, την επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών, τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, αλλά και πώς όλες αυτές οι κινήσεις προκαλούν αστάθεια στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά σε μια στιγμή που η συμμαχία πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι στον ρωσικό κίνδυνο.

Ποιους φοβάται η Αθήνα

Αυτό που φοβάται η ελληνική πλευρά, είναι οι σύμμαχοι της Τουρκίας μέσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Κυρίως, τον Yens Stoltenberg ο οποίος είναι γνωστός για τις ευαισθησίες του στις τουρκικές διεκδικήσεις και δεν θα ήθελε υπό τη γραμματεία του να υπάρξει σοβαρή κρίση διαφωνίας στους κόλπους της Συμμαχίας.
Αλλά και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πedro Sancez, ο οποίος φιλοξενεί τη Σύνοδο, που δεν δείχνει να κατανοεί πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες για καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης