Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή απάντηση της Αθήνας για χάρτη Bahçeli: Επιθετική και προκλητική ενέργεια - Απαράδεκτη πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας μας

Σκληρή απάντηση της Αθήνας για χάρτη Bahçeli: Επιθετική και προκλητική ενέργεια - Απαράδεκτη πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας μας
«Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτης πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας», τονίζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Απάντηση στη νέα προκλητική τουρκική κίνηση με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Devlet Bahçeli και τον χάρτη που δείχνει τα νησιά του Αιγαίου ως και την Κρήτη ντυμένα με τούρκικη σημαία, έδωσαν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα προκλητική και επιθετική ενέργεια, αλλά και απαράδεκτη  πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας.
«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό, αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές και προσθέτουν πως «δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση».
«Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτης πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας», καταλήγουν.

Ανδρουλάκης: Ακραία πρόκληση Bahçeli που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη

«Η ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση του Devlet Bahçeli, ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και στρατηγικού συμμάχου του Recep Tayyip Erdogan, να αναρτήσει χάρτη στον οποίο η Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βαφτίζονται τουρκικά, αποτελεί ακραία πρόκληση που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «διαπαιδαγωγούν την τουρκική κοινή γνώμη στον ακραίο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θεωρούν το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο».
Ξεκαθάρισε ότι «η εδαφική μας ακεραιότητα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητες», σημειώνοντας πως «είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού και των ίσων αποστάσεων θρέφει και δεν αποκρούει τον τουρκικό αναθεωρητισμό».
«Απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής. Με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα και από ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από τις ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.


Τι προηγήθηκε

Στα άκρα τράβηξαν οι Τούρκοι τις προκλητικές κινήσεις
εναντίον της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Devlet Bahçeli και τον χάρτη που παρουσίασε με υπερηφάνεια στο Twitter και δείχνει τα νησιά του Αιγαίου ως και την Κρήτη ντυμένα με τούρκικη σημαία.
Ο ηγέτης του MHP Bahçeli επισκέφθηκε τα γραφεία της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων», όπου δέχτηκε με χαρά το «δώρο» των στελεχών των «Γκρίζων Λύκων» που ουσιαστικά ο ίδιος διευθύνει, έναν καδραρισμένο χάρτη, που αποτυπώνει εύγλωττα τις αναθεωρητικές επιθυμίες της Άγκυρας. 
01.PNG
Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης με τα μέλη της οργάνωσης, ο -τύποις- ηγέτης της οργάνωσης, Ahmet Yiyti Gildirim δώρισε στον Devlet Bahçeli έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει έναν χάρτη με επίκεντρο το Αιγαίο.
turkey2_0.jpg
Στον χάρτη αυτό, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησαν στον λογαριασμό τους στο Twitter οι «Γκρίζοι Λύκοι», η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι τη Ρόδο έχουν βαφτεί με κόκκινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι είναι τμήμα της Τουρκίας.
turkey4.jpg
«Ο αρχηγός μας, Devlet Bahçeli επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία των Γκρίζων Λύκων.
Ο Σοφός Ηγέτης του Τουρκικού Κόσμου, ο Ηγέτης μας, Παντοδύναμος Αλλάχ να ευλογεί τον Κύριο Devlet Bahçeli και να του χαρίζει μακροζωία», έγραψαν οι «Γκρίζοι Λύκοι» στην ανάρτηση που συνόδευσε τις φωτογραφίες με τον επίμαχο χάρτη.
Ο Bahçeli, που είναι κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, έχει πολλάκις επιτεθεί στην Ελλάδα, με ακραία ρητορική και αδιανότητες θέσεις. 
turkey1_0.jpg
Προηγήθηκε ο Hulusi Akar με μια προκλητική ρητορική

Υπενθυμίζεται ότι προκλητικός για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας το αναθεωρητικό δόγμα της τουρκικής ηγεσίας για τα ελληνικά νησιά.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, δήλωσε πως η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, τα οποία θα εφαρμόσει σε κάθε φάση και στάδιο που θα χρειαστεί, αναφορικά με τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.
«Όμως, αν η απέναντι πλευρά αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, λέει ψέματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, δημοσιεύει φωτογραφίες ασκήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν και παρουσιάζει την Τουρκία πως δήθεν ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στα νησιά, τους λέμε πως αυτο δεν πάει πουθενά.
Είναι αδύνατον.
Δεν μπορούν να φτάσουν» είπε, ο Akar.

«Δεν αστειευόμαστε»

Κατηγορώντας τη χώρα μας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη Συνθήκη της Λωζάννης, επανέφερε για άλλη μια φορά το πάγιο αίτημα της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με
ειδική μνεία στο... Καστελλόριζο: «Για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1.950 μέτρα και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί.
Μην πέφτουμε σε γελοιότητες».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.
Το επαναλαμβάνουμε αυτό.
Ο πρόεδρος μας αυτό είπε.
Δεν αστειευόμαστε.
Μην επιχειρείτε περιπέτειες σαν κακομαθημένα, βασιζόμενοι σε άλλους».

Ας κάτσουμε σαν άνθρωποι να μιλήσουμε

Κάλεσε δε την Ελλάδα «σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να επωφεληθούν «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου.
Μάλιστα, ο Hulusi Akar προχώρησε και σε απειλές λέγοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, «είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας.
Aυτό να το ξέρουν όλοι».
Για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα και η σειρά της», το αρμόδιο υπουργείο θα αποφασίσει και θα κάνει εργασίες εκεί, όπως έχει ήδη δηλώσει ότι θα γίνει.
Τέλος, για το προσφυγικό ζήτημα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα λέει ψέματα για το θέμα των απωθήσεων και πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πιο αυστηρό και «είπε περισσότερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από όσα λέμε εμείς».

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης