Τελευταία Νέα
Πολιτική

H κυβέρνηση περιμένει εξελίξεις στην Ε.Ε για ενέργεια, οικονομία και μέτρα στήριξης – Ζητούνται απαντήσεις για Antonov

H κυβέρνηση περιμένει εξελίξεις στην Ε.Ε για ενέργεια, οικονομία και μέτρα στήριξης – Ζητούνται απαντήσεις για Antonov
Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι για το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας και τα μέτρα στήριξης

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αυτή η εβδομάδα και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούνε και προετοιμάζονται για να πάρουν αποφάσεις:

1)H πολιτική αστάθεια στην Ιταλία θα λειτουργήσει ως ντόμινο

Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία είναι πολύ κοντά. Την Τετάρτη κρίνεται το μέλλον του Mario Draghi στην κυβέρνηση και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τι θα γίνει.
Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης Ένωσης, το ιταλικό spread του 10ετούς έχει αυξηθεί και το ιταλικό χρηματιστήριο έχει κατακρημνιστεί περισσότερο και από το ΧΑΑ.

2)Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με τον NordStream 1

Μέχρι την Πέμπτη θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον αγωγό Nord Stream1.Aν αποκατασταθεί η βλάβη τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν γλιτώσει από ένα καταστροφικό σενάριο για τις οικονομίες και κοινωνίες τους.
Αν όχι, τότε θα πρέπει να κάνουν σενάρια πως θα αντιπεξέλθουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται χωρίς να υπάρχει το ρώσικο φυσικό αέριο.
Ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία ή Ιταλία, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, θα υποστούν καθίζηση στην οικονομία τους και θα συμπαρασύρουν όλες τις υπόλοιπες χώρες.

3)Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι για το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας και τα μέτρα στήριξης

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, η Κομισιόν ενδεχομένως να έχει φτιάξει ένα προσχέδιο σχετικά με τα μέτρα που θα πάρει για να αντιμετωπίσει το ακριβό φυσικό αέριο, την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια.
Οι περισσότερες χώρες, όπως η δικιά μας, περιμένουμε να παρθεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης για τους καταναλωτές αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, με άλλες εναλλακτικές ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας.

4)Η αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξει τον μεγάλο πληθωριστικό κύμα που υπάρχει λόγω αύξησης των καυσίμων. Αυτό θα έχει ένα αντίκτυπο και στον ελληνικό δανεισμό, κυρίως ιδιωτικό.
Όπως είπε και το οικονομικό επιτελείο, αυξημένο πληθωρισμό θα έχουμε μέχρι και το 2024.
Οπότε δεν θα έχει και μεγάλη επίδραση η κίνηση της ΕΚΤ.
H κυβέρνηση θα δώσει απαντήσεις για το Antonov
Πέρα από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί στο πεδίο της εσωτερικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν θέσει όλα τα κόμματα για το

θέμα του Ουκρανικού Antonov:
Τι ακριβώς μετάφερε;
Αν ήταν ελληνικό το αμυντικό υλικό;
Ποια η διαδρομή και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του.
Και το κυριότερο ποιος ήταν ο λόγος πτώσης του αεροσκάφους…

Νέες αντιδράσεις για το Fuel Pass


Επίσης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν από την αντιπολίτευση για το Power Pass, θα περιμένουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης γιατί σε λίγες μέρες αρχίζουν οι αιτήσεις για τον Fuel Pass 2.
Oι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως π.χ ο Στέλιος Πέτσας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν τονίσει ότι όσο ανοίγεται δημοσιονομικός χώρος τόσο θα υπάρχουν πολιτικές στήριξης.
Ωστόσο, υπάρχει γκρίνια και δυσαρέσκεια για τα χαμηλά ποσά στήριξης που προέκυψαν μετά τις αυξήσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από 1.1.2022 και μέχρι τον Ιούνιο 2022.
Η κυβέρνηση θα περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις στην Ευρώπη τόσο στο θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου ώστε να οργανώσει τις εναλλακτικές της όσο και στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για να γνωρίζει τα ανοίγματά της μέχρι και τον χειμώνα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης