Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική θύελλα μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές - Δεν έπεισαν οι «αστείες» δικαιολογίες... ότι δεν ήξερε

Πολιτική θύελλα μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές - Δεν έπεισαν οι «αστείες» δικαιολογίες... ότι δεν ήξερε
Δεν πείστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Σχετικά Άρθρα
Δεν πείστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με την πολιτική θύελλα να μαίνεται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί καμία συγκάλυψη και ζητά να αποκαλυφθεί ο λόγος της παρακολούθησής του.

«Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο.
Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ψεύτη και αλαζόνα τον πρωθυπουργό, το ΚΚΕ κάνει λόγo για αστείες δικαιολογίες, ενώ το ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «θέατρο σκιών».

Ανδρουλάκης για Μητσοτάκη και παρακολουθήσεις: Παρακρατικός βραχίονας και σκοτεινές πρακτικές

Για «παρακρατικό βραχίονα» και «σκοτεινές πρακτικές» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιμένει να μην ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, αφού αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του (σσ. του κ. Ανδρουλάκη) τηλέφωνο είχε μπει στο... μικροσκόπιο της ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε σε «παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο» και ζήτησε να ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο παρακολουθείται το κινητό του τηλέφωνο.
«Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέληξε επισημαίνοντας πως αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κερδίσει χρόνο, «ο χρόνος μετρά αντίστροφα γι' αυτόν».

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στη δήλωση του:
«Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο.
Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.
Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας.
Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη;
Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί.
Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές.
Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο.
Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.
Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα όπως έχω πει πολλές φορές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι η αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια.
Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι σε αυτούς, που έκαναν τις συνταγματικές ελευθερίες κουρελόχαρτο εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης ο Μητσοτάκης - Δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί

«Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, δηλαδή να παραιτηθεί, αλλά και πως «η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει».
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Πρόσθεσε στα ψέματα του κ. Οικονόμου, του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Πιερρακάκη, των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις, το τερατώδες ψέμα, ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.
  • Έπλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει της δικές του ευθύνες δεν δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.
  • Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.
  • Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια. Δεν είπε, επίσης, κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.
  • Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
  • Εμφανίστηκε ως αναμορφωτής της ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί με πείσμα όλες τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης. Διόρισε έναν έμπιστό του ως επικεφαλής της, αλλάζοντας ακόμα και τον νόμο. Στέρησε από την ΑΔΑΕ με νυχτερινή τροπολογία το δικαίωμα να ενημερώνει τους "στόχους" παρακολουθήσεων. Οργάνωσε την επιχείρηση απόκρυψης και ψέματος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Για να φτάσει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου να εμπλέκει τρίτες χώρες στο σκάνδαλο, αλλά και να διοχετεύει άθλιες συκοφαντίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι ένοχος

«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων».
«Ας είναι βέβαιος ότι η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρούγκαλος: Δεν ήταν ούτε καν νομότυπη η παρακολούθηση του κινητού του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ύστερα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών, αλλά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των τελευταίων ωρών υπήρξε η παρέμβαση του νομικού και αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίες σε δηλώσεις του προς το ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε πως σε αντιδιαστολή με ότι αναφερει ο κυρ. Μητσοτάκης, «δεν νοείται νόμιμη παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού ή έστω στελέχους, βουλευτή ενός κόμματος».
«Ούτε καν νομότυπη δεν ήταν αυτή η παρακολούθηση γιατί μπορεί να υπάρχει η αποδοχή από την αρμόδια εισαγγελέα του αιτήματος της ΕΥΠ, δεν γνωστοποιήθηκε όμως ποτέ, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος που διέπει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στην ίδια την ΑΔΑΕ», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναρωτήθηκε στη συνέχεια αν «υπάρχει πιθανότητα να παρακολουθείται πολιτικός και να μην ενημερώνει η ΕΥΠ τον κ. Δημητριάδη;», σημειώνοντας ότι «η μοναδική περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι μια στεγανοποίηση, αυτονόμηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη».
Αλλά όπως είπε «εδώ πρόκειται περί του ακριβώς αντιθέτου. Ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα τυπικά προσόντα για να γίνει διοικητής της ΕΥΠ και η κυβέρνηση άλλαξε αναδρομικά τον νόμο ενώ τον είχε ήδη διορίσει, για να νομιμοποιήσει τον «διορισμό» του. Από αυτό προκύπτει όχι αυτονόμηση του κ. Κοντολέων από τον κ. Μητσοτάκη αλλά σαφέστατος ομφάλιος λώρος» κατέληξε.

KKE: Αστείες οι δικαιολογίες Μητσοτάκη - Προσπαθεί να κρύψει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με τις υποκλοπές».
«Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δεν ρίχνει "άπλετο φως", αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο "σκοτάδι" τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως "λάστιχο" την έννοια της "εθνικής ασφάλειας", νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα» τονίζει η ανακοίνωση.
«Δίπλα, λοιπόν, στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των "συνακροάσεων" στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ -όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται- προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό "βούρκο"» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:
«Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με προτάσεις περί "εγγυήσεων", "φίλτρων" και "βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών", ούτε κανένα από τα κόμματα που έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό καθεστώς. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη "νομιμότητα" της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου».

ΜέΡΑ25: Η κακή παράσταση στο Θέατρο Σκιών «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε» έλαβε τέλος

"Στο Θέατρο Σκιών που είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», η παράσταση «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές» ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών.
Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 "ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να ρίξει το φταίξιμο στους «από κάτω».
Επίσης, το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των "εξωτερικών εχθρών" και "υβριδικών απειλών" που "επιβουλεύονται την πατρίδα μας" δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε ο,τιδήποτε έχει καρδιακό παλμό ΕΝΤΟΣ της Επικράτειας.
Όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης του, όπως το ΜέΡΑ25 αποκαλύπτει συστηματικά από το 2019, και επιβολής καθεστώτος τύπου Ορμπάν-Ερντογάν".
"Ήρθε η ώρα λοιπόν, όχι μόνο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό - ολιγαρχικό καθεστώς που τον στήριξε και το οποίο ποντάρει τώρα λογικές ανώδυνης εναλλαγής", καταλήγει το ΜέΡΑ25.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης