Τελευταία Νέα
Πολιτική

AP: Η Ευρώπη ζητά άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών, καθώς βλέπει... απροθυμία

AP:  Η Ευρώπη ζητά άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών, καθώς βλέπει... απροθυμία
«Μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ακόμα ότι πολλά από τα ερωτήματά μας μένουν να απαντηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της PEGA, Jeroen Lenaers
Σχετικά Άρθρα

H ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση spyware στα κράτη – μέλη της ΕΕ (PEGA) προέτρεψε τους Έλληνες αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα για να ρίξουν φως σε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που στόχευε πολιτικούς της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.
«Μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ακόμα ότι πολλά από τα ερωτήματά μας μένουν να απαντηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Jeroen Lenaers μετά από μια διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η εισηγήτρια της επιτροπής, Sophie in 't Veld, είπε, ενώ δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη απόδειξη σχετικά με το ποιος εγκατέστησε και χρησιμοποίησε το spyware Predator στα τηλέφωνα των «θυμάτων» και γιατί, «όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των κυβερνητικών κύκλων».

Στο μάτι του κυκλώνα

Το σκάνδαλο, που συγκλόνισε την ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση, είχε ως επίκεντρο τις υποκλοπές τηλεφώνου του αρχηγού του κόμματος ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρει το Associated Press.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την επιχείρηση, η οποία, όπως είπε, ήταν νόμιμη —για λόγους εθνικής ασφάλειας— αλλά λάθος.
Ο αρχηγός της ΕΥΠ και στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη παραιτήθηκαν, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.
Εκτός του Ανδρουλάκη, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ —του τρίτου μεγαλύτερου στην Ελλάδα— στοχοποιήθηκαν ξεχωριστά με spyware Predator και άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, όπως και τρεις δημοσιογράφοι.
Η κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποιεί το Predator, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση κλήσεων, μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο σε ένα τηλέφωνο.
Τον περασμένο μήνα, μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή ερεύνησε την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, αλλά τα συνολικά συμπεράσματά της παραμένουν απόρρητα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απροθυμία των ελληνικών αρχών

Ο Lenaers είπε ότι η έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου «(αποκάλυψε) μόνο λίγα γεγονότα και δεν άκουσε όλους τους σχετικούς μάρτυρες. Η τελική έκθεση της επιτροπής θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Η In 't Veld ανέφερε ότι η επιτροπή δεν έχει βρει σαφή απόδειξη για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί. «Και δεν θα βρούμε αυτή την απόδειξη όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των ανθρώπων στους κυβερνητικούς κύκλους».
Ο In’t Veld κατηγόρησε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ερευνήσουν τη χρήση του spyware.
«Αντίθετα, οι περισσότερες σχετικές πληροφορίες έχουν διαβαθμιστεί», είπε.
«Αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως και πλήρως πριν» τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα στα μέσα του 2023.

Αποδεικτικά στοιχεία

Προέτρεψε επίσης την Αθήνα να ζητήσει τη βοήθεια της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol στην έρευνα «για τουλάχιστον την εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων».
Στην Ευρώπη, οι μυστικογράφοι στον κυβερνοχώρο έχουν βρει ίχνη spyware όπως το Predator ή το πιο γνωστό Pegasus, στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία.
Το Pegasus, που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό όμιλο NSO μπορεί να παραβιάσει τα κινητά τηλέφωνα και να εξάγει μηνύματα κειμένου, κωδικούς πρόσβασης, τοποθεσίες και εγγραφές μικροφώνου και κάμερας. Διατίθεται στην αγορά ως εργαλείο κατά του εγκλήματος, αλλά έχουν ανακαλυφθεί πολλές περιπτώσεις χωρών που το χρησιμοποιούν εναντίον αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων.

androylakis_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης