Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σκάνδαλο υποκλοπών βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό – Αναστάτωση σε ξένες πρεσβείες προκαλεί ο «κοριός» στον Δένδια

Το σκάνδαλο υποκλοπών βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό – Αναστάτωση σε ξένες πρεσβείες προκαλεί ο «κοριός» στον Δένδια
Η παρακολούθηση Δένδια έγινε με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο μέσω ύποπτου SMS - Σάλος με τη 2η λίστα υποκλοπών
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Το σκάνδαλο των υποκλοπών ρίχνει στα σxοινιά την κυβέρνηση ενώ ανακύπτουν αμείλικτα ερωτήματα, τόσο για τη νέα λίστα παρακολουθήσεων που περιλαμβάνει κορυφαίους υπουργούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, όσο και για την παρακολούθηση Δένδια που προκαλεί μείζον διπλωματικό ζήτημα.
Πλέον δεν είναι μόνο οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, που προβαίνουν σε επιθετικές αποκαλύψεις για την κυβέρνηση αλλά και συγκροτήματα του Τύπου, όπως ο ΔΟΜ που μέχρι πρότινος στήριζαν σθεναρά την κυβέρνηση.
Ειδικά οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» για την παρακολούθηση Δένδια, φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση λόγω του κρίσιμης σημασίας υπουργείου που κατέχει ο έμπειρος πολιτικός.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την εισαγωγή και την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο παράκεντρο που κινούσε τα νήματα «άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας.
Το Predator ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, με αναφερόμενη ενημέρωση του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γραμματέα πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η παρακολούθηση Δένδια

Η παρακολούθηση Δένδια έγινε με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS.»
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος έχει άμεση σχέση με την εισαγωγή και την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, αλλά και αργότερα, μέσω της στενής σχέσης του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και στην επιλογή των «θυμάτων» του λογισμικού.
Σημειώνει δε ότι «ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.»

Διπλωματικός αναβρασμός

Οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση Δένδια έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ.»
«Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά,.
«Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Pretador στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο», επισημαίνει το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Ανησυχία Δένδια

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το θέμα των υποκλοπών.
Στην πρώτη παρέμβασή του επί του θέματος ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εκφράζει την ανησυχία του εν όψει μίας εκλογικής χρονιάς.
Αυτό που τον ανησυχεί και το οποίο απεύχεται «είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία», όπως λέει ο ίδιος στον Ελεύθερο Τύπο.
Εκφράζει δε την ελπίδα πως «ενόψει μιας χρονιάς, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».
Υπενθυμίζεται ότι μερικές πριν «κύκλοι» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για Δένδια

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό για τις αποκαλύψεις του «Βήματος».
Όπως υπογραμμίζει με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» επιβεβαιώνεται η λίστα με τα ονόματα των υπουργών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση Δένδια είναι ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.
«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο» σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι περιμένουν να δουν αν να μιλήσει και αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «παραμυθάδες» και αν οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να απειλούν με φυλάκιση και τους δημοσιογράφους του «Βήματος».
«
Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κο Οικονόμου και στον κο Μητσοτάκη, που η κυβέρνησή τους έπεσε θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, θα ήταν απλά νούμερα επιθεώρησης.
Όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν αξίζει στη χώρα μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση, ούτε στους πολίτες ένας τόσο θρασύς και αδίστακτος πρωθυπουργός», υπογραμμίζει  ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγει τονίζοντας ότι «τώρα που πλέον κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων παραδέχεται εμμέσως την ορθότητα της λίστας των παρακολουθήσεων, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού».

Ελληνική Λύση: Επικίνδυνη η κυβέρνηση

«Όταν μία κυβέρνηση θυσιάζει στο βωμό του κομματικού και ατομικού συμφέροντος του πρωθυπουργού το εθνικό συμφέρον, τότε είναι επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα και την ύπαρξη του ελληνικού κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του Ν. Δένδια και άλλων προσώπων.
Η Ελληνική Λύση «ζητά μία τετραετία ώστε να στρέψει τα «μάτια» της πατρίδας στον πραγματικό εχθρό και να συνθλίψει «κέντρα και παράκεντρα» που λειτουργούν με όρους μαφίας», καταλήγει η ανακοίνωση.



VIMA.JPG

Σάλος και με τη 2η λίστα παρακολουθήσεων

Σάλο όμως έχει προκαλέσει και η 2η λίστα παρακολουθήσεων που δημοσιεύει η εφημερίδα «Documento» και στην οποία περιλαμβάνονται κορυφαίοι υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και στενή συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού.
Επιπλέον, στη νέα λίστα παρακολουθήσεων καταγράφεται πρόσωπο που σχετίζεται άμεσα με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Μεταξύ άλλων υπό παρακολούθηση ήταν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος,ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Αρυγρώ Ξαγοράρη, στενή συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού.

«Δίκτυ προστασίας του καθεστώτος»

Η λίστα που δημοσιεύουμε σήμερα (έχοντας πολλά στοιχεία που την επιβεβαιώνουν στη διάθεσή μας), αποδεικνύει αυτό που υπήρχε ως υποψία.
Το δίχτυ των συνακροάσεων, ήταν ουσιαστικά το δίκτυ προστασίας του καθεστώτος.
Στη παρακολούθηση περιλαμβάνονται και πρόσωπα του Μαξίμου ενώ ο κοριός άκουγε έμμεσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η διαστροφική πολιτικά και επικίνδυνη θεσμικά πρακτική με τον αδιαμφισβήτητο πλέον εντολέα, δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέροντος τα προσωπικά θέματα, τα οποία απ ό,τι φαίνεται- έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται τα βαθιά λαρύγγια του Mitsotakis_gate-, χρησιμοποιούνταν για προσωπικούς εκβιασμούς και χειραγώγηση των άτακτων υπουργών, δηλώνει ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης.
333_b.jpg
Γιατί ήταν στόχοι παρακολούθησης

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το Documento αναφέρει ότι έγινε στόχος μέγιστης προτεραιότητας επειδή εμφανιζόταν πολλές φορές να είναι σε αντιπαράθεση με τον κύκλο του πρωθυπουργού. Φέρεται να ξεκίνησε η παρακολούθησή του όταν ήταν σε επαφή με επιχειρηματικούς κύκλους χωρίς να έχει ενημερώσει το Μαξίμου.
Ακόμη, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι εφόσον παρακολουθούταν ο υπουργός Επικρατείας, το «αρπακτικό» είχε μπει και στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς ο κ. Γεραπετρίτης είχε στενή σχέση και φιλία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σχόλιο: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για σαφή, τεκμηριωμένη θέση και ως εκ τούτου δεν με αφορά».

Για την κ. Ορσάκη Ρουσσέτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ που συμμετείχε στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, τονίζεται ότι ήταν στενή φίλη του κ. Γεραπετρίτη, είχε οργανώσει τις προεκλογικές εκστρατείες του κ. Μητσοτάκη. Φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να έχει το ρόλο «Μάτα Χάρι» του υπουργού Επικρατείας.

Για τον Ακη Σκέρτσο η παρακολούθηση φέρεται να έγινε επειδή κάποιοι δεν πίστευαν ότι ήταν προσηλωμένος στη ΝΔ εξαιτίας των παλαιότερων σχέσεών του με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο «το σύστημα Μαξίμου θεωρούσε οιονεί εσωτερικό αντίπαλο».
Σχόλιο: «Δεν πιστεύω τίποτε από αυτά που λέτε. Τηρώ όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας».

Για τον Νίκο Παπαθανάση το ρεπορτάζ λέει ότι η παρακολούθησή του ενδεχομένως να έγινε λόγω των επαφών του με επιχειρηματίες και επιχειρηματικά σχέδια.
Σχόλιο: «Δεν το γνώριζα. Δεν έχω κανένα σχόλιο. Είναι άγνωστο ποιος μπορεί να το κάνει, είμαι σίγουρος ότι δεν το κάνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Εμένα δεν με παρακολουθούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

Τα άλλα πρόσωπα

Νίκος Σιγάλας, δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη. «Παρακολουθούταν ο ίδιος και η σύζυγός του. Ο Σιγάλας είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο του 2021 είχε συνεχείς επαφές με τον Μ. Φουρθιώτη. Ηταν η περίοδος που ο Φουρθιώτης επιχειρούσε να σταματήσει την έρευνα για το σκάνδαλο με την απάτη που έκανε με τις επιδοτήσεις του υπουργείου, επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση».

Σκέρτσος: Αθλιότητα Documento

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook, απαντά στην εφημερίδα Documento.
Ο κ. Σκέρτσος μιλά για αθλιότητα, λέγοντας ότι η εφημερίδα «παρέλειψε ως όφειλε» να δημοσιοποιήσει ολόκληρη την συνομιλία, την οποία παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του

Στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος αναφέρει:

«Την αθλιότητα από όπου κι αν εκπορεύεται την αντιμετωπίζεις με διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.
Δεν συνδιαλέγεσαι ούτε βουτάς στο βούρκο μαζί της.
Στις δημοκρατίες επίσης, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του.
Ειδάλλως είναι συκοφάντης», αναφέρει ο υπουργός.
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει επίσης πως «οι λίστες του ντοκουμέντου δεν εισφέρουν κανένα νέο στοιχείο στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ούτε τεκμηριώνονται με αποδείξεις -που εφόσον υπάρχουν πρέπει να προσκομιστούν στη δικαιοσύνη και να μη γίνουν φειγ βολάν».
«Το μόνο που πετυχαίνει εν τέλει η σαλαμοποίηση των δήθεν «αποκαλύψεων» είναι ο ευτελισμός μιας σοβαρής υπόθεσης που αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη και η εξυπηρέτηση ενός οργανωμένου σχεδίου αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και από το μετρήσιμο έργο που παράγεται καθημερινά σε πολλά πεδία πολιτικής προς όφελος των πολιτών», λέει ο ίδιος.

Η συνομιλία

Ο υπουργός δημοσιεύει, μάλιστα, και τη συνομιλία που είχε με τον συντάκτη του Documento, προκειμένου, όπως λέει, να δημοσιευτεί ολόκληρη η απάντησή του.

Οικονόμου: Σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης

Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, στο οποίο γίνεται αναφορά για παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «η διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην ελληνική επικράτεια, σε κάθε της πτυχή και έκφανση, έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων αρχών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών».
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δοσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει.
Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές.
Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης. Εξάλλου, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά».
Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα».
«Το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά.
Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Χατζηδάκης: Δικαστική διερεύνηση

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται για παρακολουθήσεις του ιδίου, της συζύγου του και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Ερωτηθείς για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία γρήγορης διερεύνησης του συγκεκριμένου ζητήματος σε όλες του τις πτυχές από τη Δικαιοσύνη. «Είναι περισσότερο από αναγκαίο για τη δημοκρατία μας μέσα στο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε!» αναφέρει χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης