Πολιτική

Πέτσας: Προ των πυλών το 2023, κοντά οι εκλογές - Δεν υπάρχει λόγος για σκοτεινά Χριστούγεννα, ούτε ζήτημα διακοπών ρεύματος

Πέτσας: Προ των πυλών το 2023, κοντά οι εκλογές - Δεν υπάρχει λόγος για σκοτεινά Χριστούγεννα, ούτε ζήτημα διακοπών ρεύματος
Επανέλαβε ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη και πρόσθεσε πως  «κοντά είμαστε επομένως»
Σχετικά Άρθρα

«Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, χαρακτηρίζοντας «υπέροχη» την οσμή των εκλογών.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, τις παρακολουθήσεις, αλλά και την ενεργειακή κρίσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα διακοπών ρεύματος και ο εορταστικός φωτισμός σε δρόμους και πλατείες θα υπάρχει χωρίς υπερβολές.

Για εκλογές

Για τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη, «κοντά είμαστε επομένως», ώστε «πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά».
«Όταν ο χρόνος φτάνει για να γίνουν εκλογές, τότε ο λαός εκφράζεται. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς να δούμε τι κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την εκλογή μέχρι και σήμερα. Να δει ο πολίτης αν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ποια είναι ατζέντα για την επόμενη μέρα. Άρα, είναι πολύ ωραίο. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Ωραίο είναι να εκφράζεται και να υπάρχει αυτή η όσμωση», δήλωσε ο κ. Πέτσας στην ΕΡΤ.
Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ertnews.gr, πως «είναι πολύ σημαντικό όταν ο πολίτης αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία και καθημερινά όσοι μας βλέπουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ενέργεια. Ναι, αλλά ξέρουν όμως και τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ξέρουν αν κάποιος μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αν έπεσε η ανεργία, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, αν καταφέραμε να διαχειριστούμε σωστά τα εθνικά θέματα, την πανδημία και να ξέρει τι να περιμένει για την επόμενη μέρα».
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά  τη συνέντευξή του, ο κ. Πέτσας σε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζοντας τον τίτλο «Είμαστε κοντά στις εκλογές - Καιρός να απευθυνθούμε στους πολίτες» του ιστότοπου της ΕΡΤ, ανέφερε πως «αντιλαμβάνομαι την αγωνία για δυνατό τίτλο-είδηση, αλλά όχι να παρερμηνεύεται η ουσία της συζήτησης» και πρόσθεσε πως  «οι εκλογές θα γίνουν όπως πάντα έλεγε ο Πρωθυπουργός το 2023 στο χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει».
πετσ.JPG

Δεν υπάρχει λόγος για σκοτεινά τα Χριστούγεννα

Για την ενεργειακή κρίση και τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως «έχουμε ζητήσει μια εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους λελογισμένη της τάξης του 10% περίπου», κάτι που είναι «απλό και νοικοκυρεμένο. Ο καθένας το κάνει στο σπίτι του, δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας, αν βλέπει μια υπερβολή, να κλείνει το φως στις 02:00 το πρωί αν βλέπει ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα στο κτίριο». Δυστυχώς, όπως είπε, « αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να οριστεί κάποιος που να το παρακολουθεί αυτό και δεν υπάρχει η ανταπόκριση την οποία θα θέλαμε»
Κληθείς να αναφερθεί στον εορταστικό φωτισμό σε δρόμους και πλατείες, ξεκαθάρισε ότι «ο φωτισμός θα υπάρχει, υπερβολές να μην υπάρχουν».
«Νομίζω το καταλαβαίνει ο πολίτης όταν δυσκολεύεται να πάει στα σούπερ μάρκετ ή να πληρώσει το λογαριασμό του. Οι υπερβολές να μην χρειάζονται. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει λόγος να είναι σκοτεινά τα Χριστούγεννα, είναι μια πολύ ωραία εποχή του χρόνου και νομίζω ότι η αισιοδοξία ταιριάζει στου Έλληνες», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπών ρεύματος

Για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «έχουμε εξασφαλίσει μια ισορροπία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο που προωθεί τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε εισαγωγές από άλλες περιοχές και έχουμε και διαφοροποίηση των αγωγών μας, όπως έχουμε κάνει τελευταίο χρονικό διάστημα και από το Αζερμπαϊτζάν και από τους σταθμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπών».
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ψυχραιμία για αυτή την περίοδο, χωρίς κινδυνολογία και με μια συγκρατημένη διάθεση θα ξεπεράσουμε μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

Δήμοι και ενεργειακό κόστος

Αναφερόμενος στους Δήμους, σημείωσε πως ήδη μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 282 εκατ. ευρώ επιπλέον και θα δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ, « συνολικά 332 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, από τον οδοφωτισμό μέχρι τα καύσιμα και φυσικά για τη θέρμανση των παιδιών μας στις σχολικές αίθουσες».
Υπενθύμισε πως «έχουμε δεσμευθεί ότι και μέσα στο χειμώνα από την αρχή της νέας χρονιάς δεν θα σταματήσει η στήριξη. Αυτό το ανακοινώσαμε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών», ενώ ξεδιπλώνονται νέα εργαλεία 5 δισ. ευρώ επενδυτικά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους, κυρίως με τα θέματα των αρμοδιοτήτων, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «ξεκινήσαμε ένα διάλογο από την αρχή της διακυβέρνησης για τη λεγόμενη ανακατανομή αρμοδιοτήτων, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, σοβαρά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και τώρα και στο μέλλον. Για πρώτη φορά καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο που το έχει επεξεργαστεί ο Μάκης Βορίδης, το υπουργείο Εσωτερικών συνολικά, ώστε να ξέρουμε πώς θα φτιάξουμε ένα μηχανισμό μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων με αντικειμενικά κριτήρια, με δείκτες».

Κλιματική κρίση

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα από πέρυσι, ιδίως σε επίπεδο συντονισμού και «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήμασταν αρκετούς μήνες ή χρόνια πριν».
Αφού σημείωσε πως «θα δοκιμαστούμε ξανά γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα μας χτυπάει με πολλαπλά επεισόδια», τόνισε πως «όπως έδειξε και το φετινό καλοκαίρι, ο συντονισμός και η έγκαιρη χρηματοδότηση έφερε καλύτερα αποτελέσματα για την αντιπυρική περίοδο. Πιστεύω θα φέρει και τον φετινό χειμώνα. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μια πρόκληση άλλης τάξης».

Περί υποκλοπών

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το τοπίο γύρω από το θέμα δεν είναι θολό λόγω της διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει φως και με την Επιτροπή Θεσμών και με τις απομακρύνσεις κορυφαίων στελεχών, ενώ για τα 106 ονόματα που λέγεται ότι παρακολουθούνταν, σχολίασε ότι πρόκειται για μια κατηγορία από κάποιους χωρίς στοιχεία.
«Κινδυνεύουμε να έχουμε ένα σίριαλ χωρίς μια απόδειξη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «μιλάμε όχι για ζητήματα της εθνικής ασφάλειας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Αντιτρομοκρατική ή κάποιων άλλων, αλλά για ένα ιδιωτικό κακόβουλο λογισμικό. Ποια κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να απαγορευθεί η εμπορία, η κατοχή και η χρήση τέτοιου είδους κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης; Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια κυβέρνηση ήξερε ότι υπήρχαν τέτοια θέματα και μείωσε την ποινή από κακούργημα σε πλημμέλημα; Η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «για τα πρόσωπα, για τις καταθέσεις και όλα τα σχετικά έχω να πω μόνο ένα σχόλιο. Ξέρετε πριν από λίγες ημέρες κάτι που μου έκανε πραγματικά πολύ δυσάρεστη εντύπωση είναι ότι έχει γίνει μια σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία ενέπλεκαν το Γρηγόρη Δημητριάδη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να γίνει η εκδίκαση της υποθέσεως και όλοι αυτοί οι οποίοι το κατήγγειλαν δημόσια με δημοσιεύματα, ζήτησαν αναβολή. Ξέρετε για πότε; Για το 2024! Μα είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα που πρέπει να ξέρουμε για λόγους δημοκρατίας όλες τις πτυχές του, αυτοί οι οποίοι κατηγορούν κάποιον να ζητούν αναβολή για το 2024; Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας τιμά».

Για Κιβωτό του Κόσμου

Μιλώντας για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αντέδρασε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση και ότι «πέραν της θεσμικής παρέμβασης, η οποία είναι πολύ σημαντική για όλες αυτές τις δομές, έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα πρόσωπα, γι΄ αυτό και νομίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης, είναι αυτό το οποίο θα εξασφαλίσει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα τηρείται. Άρα, θεσμοί και πρόσωπα πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προθέσεις της για να πάει σε ένα πολύ αυστηρότερο και συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου».
Κληθείς να απαντήσει ποιος έχει την ευθύνη για ελέγχους στις δομές, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως υπάρχει ένας συνδυασμός, μια συνεργασία ανάμεσα σε αυτόν που οφείλει να ασκήσει τον έλεγχο στο πεδίο, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η περιφέρεια και του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατευθύνεται κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τέλος, μίλησε για έξαρση των περιστατικών κακοποίησης το τελευταίο διάστημα, για τα οποία η κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει τα αυτιά της ανοιχτά , αλλά και η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προσαρμόζεται στις συνθήκες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης