Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 10 Μαΐου το mega - debate των πολιτικών αρχηγών - Έχει όμως και αρκετά... mega «αγκάθια»

Στις 10 Μαΐου το mega - debate των πολιτικών αρχηγών - Έχει όμως και αρκετά... mega «αγκάθια»
Στις 21:00 το βράδυ στην ΕΡΤ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων
(upd4)Στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα debate, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αποφάσισαν το Σάββατο 29 Απιλίου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, υπό την υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το debate:
- θα έχει διάρκεια τρεις ώρες,
- θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από έξι κανάλια
- θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ με συντονιστή δημοσιογράφο - μέλος της ΕΣΗΕΑ κοινής αποδοχής, με μόνη προϋπόθεση οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν να είναι μέλη της Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ως συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά

Θεματικές ενότητες

Τα κόμματα συμφώνησαν να περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

1η οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
2η εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
4η υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος
5η περιβάλλον - ενέργεια
6η ελεύθερη χωρίς ερώτησες με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων, ήταν ένα από τα θέματα διαφωνίας, καθώς η ΝΔ ζητά να υπάρχουν πέντε θεματικές ενότητες και ο ΣΥΡΙΖΑ εννέα, αλλά και η ημερομηνία: πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά η ΝΔ είχε προτείνει το debate να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να διεξαχθεί 2 μέρες πριν, δηλαδή στις 10 του μήνα.
Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθώς στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές εκλογές.
Παρ' όλα αυτά, τελικά το debate θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις κάλπες στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δεύτερο debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κατεγράφη, καθώς ήταν και η αιτία για να μην συμφωνήσουν κατά την πρώτη συνάντηση σε μια τηλεμαχία.

KKE: Debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για ισότιμη προβολή των κομμάτων και ελεύθερη, ουσιαστική συζήτηση, όχι μονολόγους

Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, σχετικά με την πραγματοποίηση debate των αρχηγών των κομμάτων, το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «πρόβαλε την πάγια θέση του για πραγματοποίηση debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που εξασφαλίζει και την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα - ιδιαίτερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - που καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με τη συγκυρία και την εκλογική τους δύναμη».

Κατέθεσε ακόμη προτάσεις «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πιο ελεύθερη συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος και όχι να επαναληφθεί η έως τώρα γνωστή διαδικασία των αυστηρών κανόνων και των παράλληλων μονολόγων, που έχει επικριθεί από τους δημοσιογράφους, καθώς και από το τηλεοπτικό κοινό».

Το ΚΚΕ πρότεινε «σε κάθε θεματική ενότητα και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, να μπορούν να γίνονται ερωτήματα, διάλογος, χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως γίνεται και στα άλλα τηλεοπτικά πάνελ».
Τελικά προκρίθηκε το "παλιό μοντέλο", με βάση το οποίο θα γίνει το debate στις 10 Μάη.

Σκέρτσος: Στην τηλεμαχία στις 10 Μαΐου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς, με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός» υπογραμμίζει σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνεδρίασης της διακομματικής στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος 'Ακης Σκέρτσος.

Σημειώνει ότι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00.
«Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα» αναφέρει, προσθέτοντας, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διενέργεια ενός δεύτερου debate, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Η άκαρπη πρώτη συνάντηση της διακομματικής
 
Υπενθυμίζεται πως «μαύρος καπνός» είχε βγει από την πρώτη συνάντηση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικώντην Πέμπτη 27/4.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διαφωνίας ήταν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ξεχωριστή τηλεμαχία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα πέραν της τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Οι κανόνες διεξαγωγής του debate όλων των πολιτικών αρχηγών αναμενόταν να εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το Σάββατο 29/4.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το θέμα της δημοσιοποίησης των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένων των δημοσκοπήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενστάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων να προσφύγει στην αρμόδια Ελεγκτική Αρχή, ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε στην πρόσφατη απάντηση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) όταν ετέθη σχετικό αίτημα από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΔΕΑ απάντησε ότι η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός δεν προβλέπεται από τον ν. 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παραίνεση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει ανακοίνωση παραίνεσης προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για ισοτιμία στην προβολή των κομμάτων, καθώς και να επισπευσθεί η καταβολή της χρηματοδότησής τους, τόσο της έκτακτης (εκλογικής) όσο και του ποσού της τακτικής που εκκρεμεί για το 2023.
Ζητήθηκε ακόμη να υπάρξουν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις των εκλογέων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, όπως εκπτώσεις στα εισιτήρια με τις συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα) και ελεύθερη διέλευση από τα διόδια. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρόταση για χορήγηση «election pass» προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι δεδομένου ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν κλείσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών του Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, αλλά για τις εκλογές της 2ας Ιουλίου, αρκεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ετεροδημοτών (στο www.ypes.gr), έως 30 Απριλίου, οπότε κλείνει η δεύτερη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.
Εάν δεν το πράξουν έως τότε δεν θα μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις δεύτερες εκλογές καθώς η τρίτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου δεν θα μπορεί να τους συμπεριλάβει, καθώς θα έχουν κλείσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή

Στην επιτροπή συμμετέχουν από τη ΝΔ ο Γιάννης Σμυρλής με αναπληρωματικό μέλος τον Ευάγγελο Παπακωνσταντίνου, από τον ΣΥΡΙΖ-ΠΣ ο Κώστας Πουλάκης με αναπληρωματικό τον Ευθύμιο Γεωργόπουλο, από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαλαγιάννης με αναπληρωματικό τον Εμμανουήλ Βελεγράκη, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας με αναπληρωματικό τον Βασίλη Δημόπουλο, από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης με αναπληρωματικό τον Ευάγγελο Φανίδη και από το ΜέΡΑ25 ο Περικλής Ζήκας με αναπληρωματικό μέλος τον Θεοχάρη Πετρόπουλο.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρομάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης