Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος με δηλώσεις Λινού για τους καρκινοπαθείς – Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, απάντηση σε ΝΔ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Σάλος με δηλώσεις Λινού για τους καρκινοπαθείς – Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, απάντηση σε ΝΔ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο»
Σχετικά Άρθρα
(upd4) «Φωτιά» στην πολιτική σκηνή βάζουν δηλώσεις προ 7ετίας για τους καρκινοπαθείς της υποψήφιας βουλευτού με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αθηνάς Λινού, μόλις ένα 24ωρο μετά την αποπομπή από τη ΝΔ του γιατρού Σπύρου Πνευματικού εξαιτίας της δήλωσή τους περί… διαλογής καρκινοπαθών, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Μάλιστα, η κα Λινού είχε καταδικάσει τις δηλώσεις του Σπ. Πνευματικού.
Ωστόσο, η ίδια πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους. Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία».
Μάλιστα, στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κα Λινού είχε απαντήσει πως «ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει για όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό», ενώ είχε αποκαλύψει πως ο πατέρας της είχε καρκίνο.
Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές  ξέσπασε σάλος, με τη ΝΔ να αναφέρει πως «αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Άραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε «σημαία» τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;».
Για δύο  μέτρα και δύο σταθμά από την αντιπολίτευση έκανε λόγο από τα Κουφάρια Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ
με ανακοίνωσή του στηρίζει την Αθηνά Λινού και υπογραμμίζει ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».
Μάλιστα, απαντώντας στη ΝΔ, την κατηγορεί για fake news και ξεκαθαρίζει ότι η κα Λινού δεν ζήτησε μείωση, αλλά αύξηση δαπανών και ενίσχυση του ΕΣΥ για ασθενείς τελικού σταδίου.

Απάντηση Λινού: Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπου

«Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια. Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης» αναφέρει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνά Λινού, σε ανάρτησή της στο Facebook, που τη συνοδεύει με τη συνέντευξή της τότε.
«Γι᾽ αυτό άλλωστε είπα τότε ότι πρέπει να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη και για τον ασθενή και για τους συγγενείς του. Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπους», προσθέτει.
λινου_1.JPG

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ μιλά για διαλογή ασθενών, η Λινού για στήριξη ασθενών ως το τέλος της ζωής τους - Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και στις οικογένειες τους που είναι αντιμέτωπες με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Αυτό επιβάλλει η ιατρική, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη ηθική.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απολογηθεί. Γιατί μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος».
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Όσα fake news και αν κατασκευάσει, η αλήθεια είναι πως ο Μητσοτάκης έχει ως κρυφή ατζέντα τη μείωση δαπανών για το ΕΣΥ 

«Με fake news η ΝΔ προσπαθεί να ξεχαστεί η κρυφή ατζέντα της στην Υγεία», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων με αφορμή τις προ 7ετίας δηλώσεις της Αθηνάς Λινού, διευκρινίζοντας ότι η υποψήφια βουλευτής του δεν ζήτησε μείωση, αλλά αύξηση δαπανών και ενίσχυση του ΕΣΥ για ασθενείς τελικού σταδίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «μετά από τρεις θανάτους συμπολιτών μας λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ και την ανατριχιαστική δήλωση του κ. Πνευματικού που αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία για συρρίκνωση του ΕΣΥ και μείωση του κόστους με διαλογή ασθενών, η ΝΔ πασχίζει με χυδαίες διαστρεβλώσεις να πείσει πως είμαστε όλοι ίδιοι.
Ο κ. Πνευματικός, που δεν αποδοκιμάστηκε καν, ζήτησε ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και μείωση δαπανών με διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, ανάλογα εάν είναι σε τελικό στάδιο.
Η κα Λινού ουδέποτε συσχέτισε την περίθαλψη ασθενών ανάλογα με το κόστος θεραπείας. Είπε το ακριβώς αντίθετο: Ότι το ΕΣΥ και το κράτος οφείλει να παρέχει παρηγορητική θεραπεία και στήριξη ακόμα και στο σπίτι σε ασθενείς τελικού σταδίου και τους συγγενείς τους. Ζήτησε δηλαδή αύξηση δαπανών και ποιοτικότερο ΕΣΥ».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «όσα fake news και αν κατασκευάσει η ΝΔ, η αλήθεια είναι πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ως κρυφή ατζέντα τη μείωση δαπανών για το ΕΣΥ και την προώθηση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα – εάν έχουν να πληρώσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την αύξησή τους και την καθολική πρόσβαση όλων σε δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη».
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισυνάπτει ολόκληρη τη δήλωση της Αθ. Λινού:
«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους. Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Μητσοτάκης: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την αντιπολίτευση

«Η δική μας Κυβέρνηση αυτό το οποίο έχει εξασφαλίσει, είναι ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία την οποία θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του, ανεξαρτήτως κόστους και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί για όλους τους ασθενείς με καρκίνο», τόνισε από τα Κουφάρια Θεσσααλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις προ 7ετίας για τους καρκινοπαθείς της υποψήφιάς του Αθηνάς Λινού, στον απόηχο και της αποπομπής από τη ΝΔ του Σπ. Πνευματικού, λέγοντας πως «είναι πραγματικά θλιβερό αυτοί οι οποίοι μας κουνούσαν το δάχτυλο για μία άστοχη δήλωση ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τώρα να αποκαλύπτεται ότι δικά του στελέχη είχαν πει ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μην έχουν το θάρρος να το αναγνωρίσουν τουλάχιστον».
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά και σε αυτά, δυστυχώς, από την αντιπολίτευση, αλλά επειδή τα θέματα της υγείας είναι πολύ σοβαρά, τα θέματα αυτά, για να μπορούν να εργαλειοποιούνται», πρόσθεσε και εγγυήθηκε ότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο θα αντικαταστήσει το «Θεαγένειο», ώστε να έχουν οι ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ποιότητα θεραπείας για αυτήν την αρρώστια.

Πυρά από ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σημείωσε πως «θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων. Γι’ αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού. Ήρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του.
Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Άραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε «σημαία» τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος».
Ακόμη, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έγραψε στο Twitter ότι «σήμερα έχουν έρθει στη δημοσιότητα δηλώσεις της κ. Λινού οι οποίες είναι σχεδόν ίδιες -αν όχι ακριβώς ίδιες- με του κ. Πνευματικού.
Ο κ. Τσίπρας που τόσο πολύ ενοχλήθηκε με το θέμα του κ. Πνευματικού, τι θα κάνει τώρα;
Θα συμπεριλαμβάνεται η κ. Λινού στα ψηφοδέλτια του #ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις;
Δεν μπορεί να υπάρξουν 2 μέτρα και 2 σταθμά!».

Τι είχε πει η Αθηνά Λινιού τότε - Το βίντεο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης