Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιοι θα είναι οι «ισχυροί» της νέας κυβέρνησης – Τριαρχία στο Μαξίμου, rotation και «έμπιστοι» στα δύσκολα υπουργεία

Ποιοι θα είναι οι «ισχυροί» της νέας κυβέρνησης – Τριαρχία στο Μαξίμου, rotation και «έμπιστοι» στα δύσκολα υπουργεία
Εκτιμάται ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει πάνω από 160 έδρες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου
Έντονο είναι το παρασκήνιο στη ΝΔ για την επόμενη μέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Η ΝΔ θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό και θα έχει ένα εύρος πλειοψηφίας από 160+.
Όμως, στο στενό του επιτελείο γίνονται ήδη οι συζητήσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο, για το νέο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως για το ποια πρόσωπα θα αξιοποιηθούν.
Μην ξεχνάμε ότι απομένουν 11 μέρες από τις εκλογές και την 12η θα πρέπει να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Τα τρία ισχυρά πρόσωπα δίπλα στον Μητσοτάκη

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στο νέο Μέγαρο Μαξίμου τρία πρόσωπα θα κάνουν κουμάντο.
Ο αναβαθμισμένος Άκης Σκέρτσος, ο Ιωάννης Μπρατάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος είναι η νέα προσθήκη. Θα ασχοληθεί με νομοθετικά ζητήματα και θα λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος ανάμεσα σε υπουργούς και χαρτοφυλάκια. Ουσιαστικά, θα κάνει τη δουλειά που έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μέχρι πρότινος.

Ο Γεραπετρίτης κοινοτικός επίτροπος

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μπει στην κυβέρνηση, σε θώκο που θα παραμείνει για 1 χρόνο το πολύ καθώς θα πάει προτεινόμενος ως κοινοτικός επίτροπος. Πολλοί λένε ότι θα είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν μπορεί το ΥΠ.ΕΞ να αλλάζει υπουργό σε ένα χρόνο γι’ αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι τελικά ο κ. Γεραπετρίτης τελικά θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών. Σημαντική υποσημείωση. Το ΥΠ.ΕΞ θα σπάσει και θα δημιουργηθεί και ένα χαρτοφυλάκιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Στο ΥΠ.ΕΞ η Παπαδοπούλου

Στο υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη, δεν θα πάει ο Νίκος Δένδιας, αλλά το πιθανότερο είναι να πάει ο Κωστής Χατζηδάκης ή να πάει κάποιος εξωκοινοβουλευτικός, πολλοί λένε για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης χρωστάει πολλά όπως την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Στο Οικονομικών ο Χατζηδάκης

Σε αυτή την περίπτωση ο Κωστής Χατζηδάκης θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Νίκος Δένδιας δεν θα μείνει εκτός σχήματος ή ως πρόεδρος Βουλής. Μάλλον, θα μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα τιμητικό υπουργείο χωρίς όμως την λάμψη του ΥΠ.ΕΞ. Μένει να δούμε αν θα το δεχτεί.

Ανάπτυξη και πόροι στον «έμπιστο» Σκυλακάκη

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα πάρει και όλους τους κοινοτικούς πόρους. Βεβαίως, θα στοιχηθεί από ομάδα υφυπουργών γιατί το χαρτοφυλάκιο είναι μεγάλο. Είχε ακουστεί να πάρει το Ανάπτυξης το Νίκος Παπαθανάσης αλλά τελικά φαίνεται να τον παίρνει το υπουργείο ο κ. Σκυλακάκης και τελικά ο κ. Παπαθανάσης να πηγαίνει στο αυτόνομο υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα σπάσει λογικά.

Μπαλαντέρ η Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως είναι μπαλαντέρ. Το λογικό είναι να μπει σε κάποιο υπουργείο που θέλει σκληρή δουλειά. Ακούγεται για το Δικαιοσύνης για να τρέξει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πολύ πιο γρήγορη τη απονομή δικαιοσύνης. Στο υπουργείο Υγείας έχει ακουστεί έντονα η Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι αναπληρώτρια και υπουργός κάποιο άλλο πρόσωπο.

Το σπάσιμο του υπ. Εργασίας σε 3 χαρτοφυλάκια

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα σπάσει σε 3 υπουργεία. Στο αυτό καθαυτό υπουργείο Εργασίας και Ασφαλίσεων, στο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής και Πρόνοιας και στο υπουργείο Οικογένειας. Στο τελευταίο ακούγεται έντονα η Μαρία Συρεγγέλα. Στο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής ο Γιώργος Σταμάτης ενώ για το υπουργείο Εργασίας και Ασφαλίσεων ακούγονται 2 πρόσωπα, ο Χρήστος Σταικούρας ή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που έχει ξανά υπάρξει σε αυτό το θώκο επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Το μέλλον του Άδωνι

Τώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένα ερωτηματικό. Έχει ακουστεί για κάποιο αυτόνομο υπουργείο Υποδομών και Δημόσιων Έργων αλλά κάποιοι τον «στέλνουν» και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Επίσης, κάποιος θα πρέπει να πάει στο υπουργείο Μεταφορών, χαρτοφυλάκιο με ισχυρό συμβολισμό αφού ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να δει δουλειά και σύγκρουση με το κατεστημένο μετά και το ατύχημα στα Τέμπη. Ίσως εκεί μπορεί να βρει χώρο και ο Μάκης Βορίδης. Στο Υπουργείο Τουρισμού ίσως παραμείνει ο Βασίλης Κικίλιας αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Παραμένει στο Ψηφιακής ο Πιερρακάκης, αξιοποίηση Ζαχαράκη και Μαρινάκη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής παρόλο που είχε γίνει μία κουβέντα μήπως μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας ή στο Υγείας. Για το Παιδείας, ισχυρή παρουσία θεωρείται η Σοφία Ζαχαράκη (ακούγεται και για το Τουρισμού) η οποία, όμως, μπορεί εν τέλει να γίνει η επόμενη κυβερνητική εκπρόσωπος. Θέση για την οποία «παίζει» δυνατά και ο γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην οργάνωση του εκλογικού μηχανισμού.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης