Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΚΕ: Πολιτικό έγκλημα κατά ζωής, περιουσίας, κατοικιών, καλλιεργειών, ζώων, περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι πυρκαγιές

ΚΚΕ: Πολιτικό έγκλημα κατά ζωής, περιουσίας, κατοικιών, καλλιεργειών, ζώων, περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι πυρκαγιές
Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ για τις καταστροφές είναι τεράστια - Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκτενή ανακοίνωσή του για τις καταστροφικές πυρκαγιές, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους χιλιάδες πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα, που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, στους πυροσβέστες και τον λαό, που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του δασικού πλούτου της χώρας, καθώς και τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα στην κόλαση της φωτιάς.
«Για άλλη μια χρονιά, βρισκόμαστε στο ίδιο "έργο θεατές" και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, αφού φέτος η καταστροφή αγκάλιασε όλη την Ελλάδα», αναφέρει και σημειώνει ότι το 2023 υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.
«Η αλήθεια είναι ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν...η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ για τις καταστροφές είναι τεράστια.
Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος.

Επισημαίνει πως οι τραγικές εξελίξεις διέψευσαν για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, που όπως και το 2021 διαβεβαίωναν για την καλύτερη από ποτέ ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές.
«Οι κρατικοί εκπρόσωποι επανέλαβαν για άλλη μια φορά τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες: φταίνε οι καύσωνες και η "κλιματική κρίση", οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι "ασύμμετρες απειλές"».
Κάνει λόγο για «παπαγαλάκια» του συστήματος «που επαναλαμβάνουν την κυβερνητική προπαγάνδα πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, πως αγόρασε νέα πυροσβεστικά μέσα, θεσμοθέτησε ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, διασφάλισε κονδύλια απ' το Ταμείο Ανάκαμψης, διαμόρφωσε πρόγραμμα καθαρισμού δασών.
Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει για άλλη μια φορά τις ανέξοδες υποσχέσεις ότι αυτήν τη φορά θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, θα αγοραστούν και άλλα μέσα πυρόσβεσης, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ.
Θα καλέσει ξανά τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τους πολίτες να "μην τα περιμένουν όλα απ' το κράτος" και την "ιδιωτική πρωτοβουλία" να επενδύσει στη διαχείριση του δάσους.
Ενώ οι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν την άσφαιρη κριτική, ότι η κυβέρνηση "δεν έχει σχέδιο" για την πολιτική προστασία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Π.Γ του ΚΚΕ.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί υλοποιεί πολιτικές κατευθύνσεις με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα και κάηκαν ξανά για δεύτερη χρονιά τα πολύτιμα δάση στη Δαδιά, στην Πάρνηθα, στην Εύβοια, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το προηγούμενο φθινόπωρο.
«Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που ψηφίζονται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως οι "fast track" άδειες, οι εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές μελέτες, ο αποχαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, η αλλαγή χρήσης γης κατά το δοκούν κ.ο.κ», υπογραμμίζει το ΠΓ του ΚΚΕ.
Κατηγορεί την ΕΕ πvς η πολιτική της για πράσινη μετάβαση έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της πρόληψης με τη διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που διαχωρίζει τις υπηρεσίες πρόληψης και πυρόσβεσης. «Αυτή η πολιτική είναι ο πραγματικός εμπρηστής των δασών, της λαϊκής περιουσίας, θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», σύμφωνα με το Π.Γ του ΚΚΕ

Θεωρεί πως υπάρχει άλλος δρόμος, με την υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης Πολιτικής Προστασίας, την πρόληψη και την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), είναι τελικά ασύμβατη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το Π.Γ του ΚΚΕ διατυπώνει πλαίσιο συνολικού επιστημονικού σχεδιασμού για την αντιπυρική προστασίας από όλα τα δασαρχεία της Ελλάδας, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τους σημερινούς αγώνες, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, στην ανακούφιση των πληγέντων και των εργαζομένων, στην άμεση προστασία τους, στη διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει τα ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, έμπρακτα συμμετείχαν στον αγώνα του λαού για κατάσβεση, τον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα, την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων, τη διακοπή των εργασιών σε χώρους δουλειάς που βρίσκονταν δίπλα στις πληττόμενες περιοχές.
Αυτόν τον δρόμο έχουν συμφέρον να βαδίσουν σήμερα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι σωτήρες δεν υπάρχουν. Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκονται στον οργανωμένο αγώνα, στην αλληλεγγύη, στη διεκδίκηση.
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής!», καταλήγει το Π.Γ του ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης