Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λευκό χαρτί για ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Θέλει να πάρει το Κέντρο από το ΠΑΣΟΚ με... στήριξη Πολάκη

Λευκό χαρτί για ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Θέλει να πάρει το Κέντρο από το ΠΑΣΟΚ με... στήριξη Πολάκη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Στέφανος Κασσελάκης θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή 24/9
Σχετικά Άρθρα
Όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι μόνο η νίκη στον α’ γύρο με διαφορά 9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Έφης Αχτσιόγλου.
Είναι κυρίως ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, μια διαδικασία που μέχρι πρότινος φάνταζε «νεκρή», απέκτησε ενδιαφέρον και κινητικότητα.
Σε αυτόν άλλωστε πιστώνεται τόσο η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή (147.000 ψηφοφόροι) που εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους μέσα στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κύμα των νέων μελών - σχεδόν 40.000 -, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η επικράτηση του άγνωστου στους περισσότερους Κασσελάκη ήρθε να επιβεβαιώσει τη δίψα που υπάρχει για ένα νέο πολιτικό πρόσωπο αλλά και την ανάγκη να μπει τέλος σε έναν αποτυχημένο κομματικό μηχανισμό που φαίνεται πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λευκό χαρτί

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, αλλά και συνάμα πλεονέκτημα, του κ.Κασσελάκη είναι ότι αποτελεί ένα άγνωστο πολιτικό πρόσωπο.
Κανείς δεν τον έχει ακούσει να εκφωνεί μια πολιτική ομιλία.
Αν και προφανώς συμμερίζεται και κινείται στις ιδρυτικές αξίες και αρχές του κόμματος, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πρεσβεύει ιδεολογικά.
Είναι άγνωστο το που θέλει να πάει το ΣΥΡΙΖΑ και τι πολιτικό στίγμα θέλει να του δώσει.
Για αυτό άλλωστε και οι πολιτικοί – εσωκομματικοί - του αντίπαλοι, τον κατηγορούν για επικοινωνία, για «θολά νερά», για εύκολες λύσεις.
Πράγματι ο κ.Κασσελάκης είναι ένα «λευκό χαρτί».
Όμως δεν κουβαλά ούτε πολιτικές και εκλογικές ήττες ούτε ιδεολογικές διαψεύσεις ούτε υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν.
Ο κ.Κασσελάκης είναι ίσως το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο - αυτή τη στιγμή - στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την ευκαιρία να αρχίσει να γράφει πάνω σε ένα «λευκό χαρτί» χωρίς να κουβαλά τα βαρίδια του παρελθόντος.

Ο μύθος

Εφόσον ο κ.Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην θέση που ήταν το ΠΑΣΟΚ, αν και για πολύ μεγαλύτερο πολιτικό χρόνο.
Δηλαδή θα έχει έναν αρχηγό, ο οποίος δεδομένου ότι δεν είναι βουλευτής, δεν θα είναι σε θέση να βρεθεί αντιμέτωπος στη Βουλή με τον κ.Μητσοτάκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, αυτό συνιστά ένα μεγάλο μειονέκτημα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τον αρχηγό του σε θέση «μάχης», δεν θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται και να φαίνεται πολιτικά.
Όμως υπάρχει και η αντίθετη ερμηνεία.
Η απουσία του από το «στίβο» της Βουλής είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τον «μύθο» γύρω από το πρόσωπο του (ή έστω θα καθυστερήσει την απομυθοποίηση του) κάτι που εκτιμάται πως θα εξακολουθήσει να είναι αρεστός ανάμεσα στους πολίτες, ενώ θα του δώσει και τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίσιμη ημέρα.

Το στοίχημα

Το πραγματικό στοίχημα για τον κ.Κασσελάκη δεν είναι μόνο να ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να του προσδώσει την απαραίτητη πολιτική ανανέωση.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνησιμότητας.
Αλλά για να το καταφέρει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προσεγγίσει πολύ πιο δυναμικά τον χώρο του Κέντρου.
Είτε απευθυνόμενος στους κεντρώους ψηφοφόρους είτε τείνοντας χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ.
Η προηγούμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ μέσω της απλής αναλογικής, στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία, όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όμως οι πολιτικές συνθήκες αλλάζουν, δεν είναι ποτέ οι ίδιες.
Η δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά και πιθανά.
Τόσο για την προσέλκυση των κεντρώVν ψηφοφόρων όσο και για μια πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν ενώσουν με κάποιο τρόπο τις δυνάμεις τους, δύσκολα θα καταφέρουν από μόνοι τους να ανατρέψουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Ο παράγοντας Πολάκης

Ο στόχος αυτός μοιάζει πιο εφικτός πολιτικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, ακριβώς λόγω του ότι δεν είναι ταυτισμένος με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και άρα με τη δριμεία αντιπαράθεση που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.
Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο κ.Κασσελάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς γίνεται να δηλώνει πως είναι εκφραστής μιας νέας πολιτικής πρότασης, όταν απολαμβάνει της στήριξης του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για κάθε μετριοπαθή, κεντρώο ψηφοφόρο.
Είναι πράγματι ένας γρίφος, τη στιγμή που ήδη από την κυβέρνηση έχει αρχίσει το «πριόνισμα» της εικόνας Κασσελάκη, με τον Άκη Σκέρτσο να υποστηρίζει πως ο κ.Κασσελάκης «έχει όψη Μητσοτάκη, αλλά ψυχή Πολάκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης