Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Το Μεσανατολικό χρειάζεται μια λύση 2 κρατών - Ο Erdogan είναι εκτός κλίματος

Μητσοτάκης: Το Μεσανατολικό χρειάζεται μια λύση 2 κρατών - Ο Erdogan είναι εκτός κλίματος
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχει καμία σχέση με τον παλαιστινιακό λαό
Σχετικά Άρθρα
Tη θέση ότι η λύση για το Μεσανατολικό θα πρέπει να στηρίζεται στη φιλοσοφία των δύο κρατών αλλά και ότι η Hamas είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με το παλαιστινιακό λαό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι χρειάζεται «μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών. Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, αλλά και με πολιτική λύση».

Η στάση Erdogan

Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του στη Hamas, o πρωθυπουργός σχολίασε «είμαι κατηγορηματικός. Η Hamas είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την παλαιστινιακή αρχή. Αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο πρόεδρος Erdogan είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι συνιστά η Hamas.
Διαφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα όπως έχει καθοριστεί για να φτάσουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας».

H συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την συζήτηση της αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσα από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Όπως είπε «κάναμε μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και δεν ήταν εύκολη. Αφενός η Κομισιόν έχει αναδείξει μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους.
Εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό για τη στήριξη των γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης που έχει εξαντληθεί για να στηρίζονται χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο το Step το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κομισιόν.
Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης -όπως υποστήριξε- κατέστησε «σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Χρειαζόμαστε χρήματα για το προσφυγικό τόσο ως χώρα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το ταμείο αλληλεγγύης έχει εξαντληθεί. Μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να βρεθεί λύση και υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι πρώτη μας προτεραιότητα».

Η ακρίβεια και το νέο επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια

Ερωτηθείς για την ακρίβεια κι αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης εν όψει του χειμώνα ο πρωθυπουργός απάντησε: «Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση ανάλογα με το που βρίσκονται και πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν.
Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη αδικία και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια δεν είχαν καμία στήριξη. Γι' αυτό και από τις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών που χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια. Και αν δεν έχουμε κάποια έκρηξη τιμών προς το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα φθίνουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης