Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πολυεθνικών στα βασικά προϊόντα - Δεν έχω αυταπάτες για Τουρκία

Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πολυεθνικών στα βασικά προϊόντα - Δεν έχω αυταπάτες για Τουρκία
Για όλους και όλα ο πρωθυπουργός…
Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και παρουσίασε τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα ελληνοτουρκικά και τη μάχη κατά της ακρίβειας.

Eθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι σχετικά ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.
«Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο» συνέχισε.
Για το μείζον ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες, συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό.
Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ.
Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας.
Δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο την εξομάλυνση των σχέσεών μας, ασχέτως τι θα συμβεί στην συνέχεια».

Ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικουριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη και το ελαιόλαδο 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι.
Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές», απάντησε σημειώνοντας πως είναι αδικαιολόγητο πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες αγορές.
«Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: ‘είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι’.
«Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα.
Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ.
Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ενώ ειδικά για το βρεφικό γάλα είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθορίζοντας πλαφόν στο κέρδος.
Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πάντα σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία, είπε, είναι ταγμένη στο να υπηρετεί την αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών πρακτικών που οδηγούν τελικά σε υψηλότερες τιμές.

Tο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – ο γάμος και η τεκνοθεσία

«Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια μονιμότητας(… )Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει – 15 είναι εντός της Ε.Ε, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.
Σέβομαι όλες τις απόψεις, δεν θέλω να διχάσω την ελληνική κοινωνία.
Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη αλλά και την εκκλησία.
Η εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση νεκρών και η πολιτεία νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της εκκλησίας.
Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας αλλά νομοθετεί η πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την εκκλησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης