Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκιόκας - ΚΚΕ: Η κυβέρνηση νομοθετεί αντισυνταγματικά ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τον…αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού

Γκιόκας - ΚΚΕ: Η κυβέρνηση νομοθετεί αντισυνταγματικά ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τον…αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού
Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου, την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε ότι παραβιάζεται η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και η αρχή της μυστικότητας της ψήφου.
Σχετικά Άρθρα
Η στάση του ΚΚΕ δεν εξαρτάται μόνο από το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό στη φιλοσοφία του. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, ότι «διαμορφώνεται ένα διακομματικό κοινοβουλευτικό μπλοκ που αύριο, μεθαύριο, μπορεί να επιχειρήσει και συνταγματικές αλλαγές, για να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στους εκλογείς εντός της επικράτειας».
Είναι το έργο προσεχώς, είπε ο Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε πως το ένα βήμα γίνεται με την επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης και το επόμενο βήμα θα είναι η αναθεώρηση του συντάγματος, για να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς στο εσωτερικό.
Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου, την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε ότι παραβιάζεται η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και η αρχή της μυστικότητας της ψήφου.
Ο κ. Γκιόκας παρατήρησε ότι αποκαλυπτική είναι και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Ιδίως σε σχέση με την ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών, ο βουλευτής είπε ότι θα υπάρχουν ψηφοφόροι, εντός ή εκτός της επικράτειας, που θα ψηφίζουν 25 ημέρες τις εκλογές, άλλοι 20 ημέρες πριν τις εκλογές και άλλοι δέκα ημέρες, άλλοι πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. «Αυτό προσβάλλει την αρχή του αδιαίρετου και του ενιαίου εκλογικού σώματος», είπε ο κ. Γκιόκας που έθεσε και το ζήτημα της εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών.
«Επειδή έχετε βγει κυρία υπουργέ, σε αναζήτηση 200 ψήφων, εμείς λέμε ότι το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, που ορίζει το πεδίο εφαρμογής, χρειάζεται και αυτό 200 βουλευτές, και όχι μόνο η τροπολογία», είπε ο Γιάννης Γκιόκας και κατήγγειλε: «υπάρχει η κυβέρνηση η οποία νομοθετεί αντισυνταγματικά, υπάρχουν κόμματα που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και υπάρχουν και δύο κόμματα που το...παίζουν αντιπρόεδροι του Εδεσσαϊκού. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Σας καλούμε να αναθεωρήστε τη θέση σας. Δεν παγιδευτήκατε κύριε Δουδωνή! Εμείς δεν θεωρούμε ότι σε αυτό το νομοθετικό βούρκο που ετοίμασε η κυβέρνηση, ότι εσείς παγιδευτήκατε. Πέσατε οικειοθελώς!».       
Η αναφορά αυτή του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δουδωνή.
«Εμείς έχουμε διαφωνίες στα επιχειρήματα και στις τέσσερις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, αναφορικά με το εφαρμοστέο πεδίο του άρθρο 51παρ.4 του Συντάγματος. Είπαμε όμως ότι με τον πλέον σαφή τρόπο ότι υπάρχει καταστρατήγηση των διαδικαστικών εγγυήσεων που συνοδεύουν την μεταπλειοψηφική εγγύηση των δύο τρίτων, που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία που ζητάει το σύνταγμα. Πόσο πιο σαφές να καταστεί ότι θεωρούμε ότι υπάρχει καταστρατήγηση του άρθρου 51 παρ.4; Θέλει το ΚΚΕ να συμφωνήσουμε οπωσδήποτε μαζί τους με την αιτιολογία που προβάλουν; Είναι λανθασμένη τι να κάνουμε; Θεωρούμε όμως ότι υπάρχει καταστρατήγηση και θα την υπερψηφίσουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης