Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mετωπική σύγκρουση στα ΑΕΙ – Εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ κατά καθηγητών για άρνηση ψηφιακών εξετάσεων

Mετωπική σύγκρουση στα ΑΕΙ – Εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ κατά καθηγητών για άρνηση ψηφιακών εξετάσεων
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος
Ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυών στο ΑΠΘ όσον αφορά τις ψηφιακές εξετάσεις από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Η παρέμβαση αποφασίστηκε μετά την άρνηση των καθηγητών του ΑΠΘ να προχωρήσουν σε ψηφιακές εξετάσεις για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, καθώς αρκετές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη ως αντίδραση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Aφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των καθηγητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας
Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποφάσισε «να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης. Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων».
Αντίστοιχα, και η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, πως την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα, που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η γενική στάση είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις.
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να εξεταστούν οι καταγγέλλοντες και παράλληλα να αναζητηθούν αποφάσεις της Πρυτανείας για τη λήψη μέτρων αποτρεπτικών για τις καταλήψεις.

Τι αναφέρει η απόφαση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών:

«H Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη συνεδρία της με αριθμό 8α/1-2-2024 αποφάσισε:
Να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης.
Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων.

Ιωάννης Θ. Ρέκανος, Καθηγητής.
Πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.»

Υπενθυμίζεται πως και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αρνηθεί τις διαδικτυακές, με απόφαση Συγκλήτου.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.
Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι.Μπούρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης